Primul lot de provizii umanitare UNICEF a sosit astăzi la Liov, în vestul Ucrainei, de la Global Supply and Logistics Hub al UNICEF din Copenhaga. Acesta face parte dintr-un convoi de șase camioane care transportă aproximativ 62 de tone de provizii spre țara devastată de război.

Materialele includ echipamente de protecție personală pentru a proteja de COVID-19 lucrătorii din domeniul sănătăți, deoarece răspund nevoilor critice privind sănătatea copiilor și familiilor, precum și provizii medicale de care au nevoie urgentă, inclusiv medicamente, truse de prim ajutor, truse pentru naștere și echipamente chirurgicale, precum kit-uri reacreaționale și pentru copilăria timpurie.

Situația copiilor și familiilor din Ucraina este din ce în ce mai disperată”, a declarat Murat Sahin, Reprezentant UNICEF în Ucraina. „Aceste provizii vor oferi un ajutor atât de necesar femeilor, copiilor și lucrătorilor din domeniul sănătății”.

De când conflictul a escaladat, familiile s-au adăpostit în subteran, lipsite de serviciile de bază. Spitalele și maternitățile și-au mutat pacienții în subsoluri. În toată țara, sute de mii de oameni nu au apă potabilă din cauza deteriorării infrastructurii sistemului de alimentare. Țara nu dispune de provizii medicale esențiale și a fost nevoită să oprească eforturile urgente de a combate o epidemie de poliomielita.
 
Un lot suplimentar de materiale, inclusiv 17.000 de pături și îmbrăcăminte groasă de iarnă pentru copii, se află, de asemenea, pe drum prin Polonia, de la depozitul UNICEF Turcia din Mersin.

UNICEF lucrează neîncetat, pregătindu-se să intensifice operațiunile de îndată ce restricțiile de acces și de securitate sunt relaxate și asistența umanitară poate fi desfășurată în zonele cele mai afectate”, a spus Sahin.

UNICEF își intensifică, de asemenea, intervențiile pentru a răspunde nevoilor urgente ale copiilor și familiilor care trec în țările vecine. Aceste eforturi includ crearea de spații sigure „Blue Dot” de-a lungul rutelor de tranzit pentru ca copiii și mamele să aibă acces la servicii.
 
Ca parte a răspunsului pentru copii afectați de criza din Ucraina, UNICEF face un apel pentru un total de 349 de milioane de dolari, care include 276 de milioane de dolari pentru programele sale din Ucraina și care necesită încă 73 de milioane de dolari pentru a ajuta copiii refugiați din țările vecine.

UNICEF își reînnoiește apelul pentru suspendarea imediată a ostilităților în Ucraina, pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă la cei care au nevoie. O astfel de pauză ar permite, de asemenea, familiilor din zonele cele mai afectate să se deplaseze pentru a-și procura hrană și apă, să caute îngrijire medicală sau să își găsească un loc în care să fie în siguranță.


***
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. P

| Facebook | Instagram |

 

Photo credits