Accesul la legislație și Date deschise a fost primul segment de cercetare din aria extinsă a Transparenței pe care Civic Labs, proiect al organizației Code for Romania, abordat în anul de studiu 2019. Condiția minimă necesară ca un stat să fie funcțional în raport cu cetățenii săi este ca aceste două arii să funcționeze la standarde cât mai ridicate sau cel puțin normale.

• 201 646 de reglementări legale, naționale și europene guvernează viața oricărui român;
• 7 712 893 de declarații de avere nu sunt digitalizate în România, la momentul februarie 2020;
• 13 350 939 lei valoarea subvenţiilor virate de Autoritatea Electorală Permanentă în contul partidelor politice, în prima decadă a lunii martie 2019;
• 23 este numărul minim de platforme pe care un cetățean trebuie să le consulte pentru a putea urmări o propunere legislativă;
• 1 din 4 adulți este parte a unui proces într-o cauză penală sau civilă, în fiecare an;
• 13 soluții tehnologice puse gratuit la dispoziția ONG-urilor.
 
Primul eveniment cu acces public din seria de șase destinate lansării raportului primului an de studiu Civic Labs, a avut loc marți 25 februarie 2020 și a concluzionat că tehnologia este un motor de schimbare socială, iar transparența legislativă și datele deschise sunt condițiile minime și necesare ca un stat de drept să fie complet funcțional în raport cu cetățenii săi. Totodată, cei prezenți au fost de acord că guvernarea participativă este esențială într-o democrație.
 
Evenimentul a avut ca subiect lansarea raportului „Domeniul Transparenței - Date deschise și Acces la legislație, An 1”, care a avut drept rezultat identificarea a peste 20 de blocaje, dar și definirea a 13 soluții digitale implementabile în cel mai scurt timp. De asemenea, Code for Romania a anunțat noul segment de cercetare Civic Labs din domeniul Transparenței pentru anul 2020-2021. 
 
Evenimentul tip dezbatere a fost moderat de către Olivia Vereha (co-fondator Code for Romania și  coordonator al programului Civic Labs), alături de panelul de experți din domeniu precum Codru Vrabie (activist, trainer și consultant în domeniul bunei guvernări, cu preocupări privind reformele anticorupție în justiție și administrație), Radu Puchiu (consultant politici publice și guvernare deschisă) și Alexandrina Dinga (Președinte al Asociației Civica din Iași).
 
“Dincolo de cartografierea blocajelor, am mers mai departe și am început să înțelegem care sunt soluțiile optime pentru a putea facilita deschiderea informațiilor de interes public pe cele două arii analizate, ale legislației și datelor deschise, pentru a putea transforma datele în informații pentru cetățeni și pentru a sprijini eforturile de accesibilizare. La final de prim an de studiu Civic Labs, pornim încrezători la drum cu convingerea că vom putea schimba în bine, cu sprijinul actorilor implicați, situațiile cu care ne confruntăm zi de zi în acest sector.” Olivia Vereha, co-fondator Code for Romania, coordonator al programului Civic Labs & UX Architect.
 
Despre raportul Civic Labs - Transparență
Civic Labs este programul care privește într-un mod nou nevoile reale ale societății și care atrage cu sine și un mod mai bun de a pune gratuit tehnologia la dispoziția ONG-urilor.
 
Concluziile primului an de studiu, 2019-2020, în domeniul Transparenței sunt rezultatul a mai bine de 45 de ore de interviuri și 140 de ore de incubare, derulate de experții Civic Labs prin care s-au identificat 22 de blocaje, dintre care 13 și-au găsit deja rezolvarea printr-o soluție tehnologică.

Banii din politică, Expert Consultation, Ce zice legea, Data Portal, EduLex, Legea (pe bune) sau Zi de Zi sunt doar câteva dintre soluțiile incubate, prototipate și lansate gratuit spre a fi adoptate de către ONG-uri din portalul civiclabs.ro.

"Nu ai cum să înțelegi legea așa cum este ea scrisă acum. Și pentru noi e dificil, chiar dacă lucrăm în domeniu. Ca simplu cetățean este aproape imposibil să citești o lege cap-coadă și să înțelegi cum te influențează.”  Cristian - Avocat, Drept comercial.
 
 
Dacă în primul an de studiu experții Civic Labs au analizat fluxul din perspectiva stat-cetățean, pentru anul 2, 2020-2021, subiectul analizat se află la polul opus, respectiv inputul cetățenilor către stat.

Vă așteptăm la următoarele evenimente destinate lansării rapoartelor Civic Labs an 1 de studiu:
• 25 martie,  Transparență // Date deschise & Acces la legislație
• 3 martie, Mediu // Pregătire și răspuns în caz de seism, 
• 10 martie, Grupuri Vulnerabile // Violența domestică, 
• 17 martie, Educație // Pregătirea resurselor umane în educație, 
• 24 martie, Sănătate //Sănătatea mamei și a copilului 
• 31 martie, Implicare Civică //Alegeri. 

Programul de studiu Civic Labs 2019 este susținut de Fundația Vodafone România și Lidl Romania.
 
***
Despre Civic Labs
Civic Labs (civiclabs.ro) este unul dintre principalele programe de activitate ale Code for Romania și își propune să fie generatorul de soluții de tehnologie civică pentru problemele sociale ale României. Civic Labs contribuie în mod concret la rezolvarea unor nevoi reale ale societății printr-un amplu proces de cercetare și prin generarea de soluții cu impact la nivel sistemic și cu rezultate măsurabile pe termen lung.

Despre Code for Romania
Code for Romania urmărește folosirea imensului potențial transformativ al tehnologiei pentru binele public.  Credem cu tărie că schimbarea indusă de tehnologie trebuie structurată, planificată și gândită sustenabil. De trei ani, echipa noastră de peste 1.200 de voluntari a dedicat peste 240.000 de ore de dezvoltare, echivalentul a peste două milioane jumătate de euro în muncă plătită, pentru soluționarea unor probleme civice reale. Am făcut acest lucru construind punți între comunitatea tech și stakeholderi din ONG-uri, instituții publice și mediul academic. Livrăm aplicații software cu impact social, care ajută comunitățile să crească și simplifică interacțiunea dintre cetățean și instituții.
 
Despre Fundația Vodafone România
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. 

Despre Lidl Romania
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial. Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse la cel mai bun raport calitate-preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm. Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.