Sâmbătă și duminică, 9-10 septembrie 2017, începând cu ora 14:00, va avea loc în Parcul Feroviarilor la #atelieruldeidei, a treia sesiune dedicată reactivării parcului. Evenimentele fac parte dintr-o serie de întâlniri publice cu cetățeni, urbaniști, arhitecți, sociologi, antropologi, artiști și antreprenori sociali interesați de viitorul parcului și sunt facilitate de Fundația AltArt și FabHub. Rezultatele procesului de consultare vor fi integrate în tema concursului de soluții ce urmează a fi lansat în luna noiembrie de administrația locală.
 
Sâmbăta aceasta se va discuta despre cum putem implica comunitatea și societatea civilă  în administrarea parcului, împreună cu Szakáts István de la Fundatia Altart și experții în antreprenoriat social Paula Beudean și Sanda Anca, iar duminică ne vom întâlni cu Mihai Racu, vicepreședintele Uniunii Arhitecților din România Filiala Cluj, Marius Cătălin Moga de la Someș Delivery și Emese Kassay, expert în peisagistică pentru a discuta coordonatele arhitecturale și peisajere ale viitorului parc.
 
Prima sesiune a avut loc în perioada 2-3 septembrie, unde Rarița Zbranca de la Centrul Cultural Clujean a discutat despre tipul de intervenții culturale ce aduc rezultate în dezvoltarea urbană și comunitară, de asemenea am aflat cum se poate reconfigura zona parcului din perspectiva sociologilor Marina Mironica și Norbert Petrovici. Au urmat discuții și dezbateri, un exercițiu de generare de idei și perspective pentru viitorul parcului.
 
În pararel cu #atelieruldeidei, FabHub, incubatorul de creativitate al Fabricii de Pensule, a lansat un concurs de proiecte prin care finanțează idei creative și temporare de dezvoltare ale parcului: mobilier urban, amenajări temporare, infrastructură pentru întâlniri ori recreație, arte vizuale, performative și evenimente care angrenează comunitatea și îmbunătățesc felul în care 
este utilizat Parcul Feroviarilor acum.
 
✪ Calendarul #atelieruldeidei - ce s-a întâmplat și ce urmează ✪

• 12 - 13 august – întâlniri de lucru cu urbanistul Mihai Racu și arhitectul Marius Moga, consultări cu comunitatea locală privind viitorul parcului
• 21 august - 15 septembrie – apel de proiecte pentru intervenții și evenimente temporare
• 2 - 3 septembrie – prezentări și dezbateri despre utilizatorii prezenți și viitori ai Parcului Feroviarilor și despre funcționalitatea unui parc, tipul de evenimente și activități pe care le proiectăm în viitorul parcului
• 9 - 10 septembrie – prezentări și dezbateri despre amenajarea arhitecturală și peisajeră a parcului  
• 2 - 15 septembrie – incubarea ideilor înscrise în concurs și a inițiativelor cetățenești în spațiul de co-working de la Fabrica de Pensule
• 22 septembrie - 30 octombrie – implementarea intervențiilor temporare și a evenimentelor finanțate prin concursul de proiecte
 
***
FabHub este un proiect al Fabricii de Pensule, un spațiu comun/incubator de proiecte care încurajează colaborarea între artă, cultură și industrii creative.
În viziunea noastră, construirea unui hub creativ presupune un efort comun. Scopul nostru este crearea unei platforme pentru căutare, definire, organizare și implementare de idei pentru un Cluj creativ.
 
FabHub este un proiect Urbaniada, cu sprijinul ING Bank, derulat de Fabrica de Pensule.
Urbaniada este un concurs de proiecte ce au ca obiectiv principal ȋmbunătățirea calității vieții ȋn spațiul urban. Miza Urbaniadei este identificarea problemelor specifice spațiului urban românesc și soluționarea punctuală a acestora, prin proiecte concrete și prin ȋncurajarea dialogului ȋntre profeșioniști și instituții publice, precum și a parteneriatului ȋntre organizații neguvernamentale, arhitecți și urbaniști. Urbaniada este un proiect ING Bank.
 
Ars Publica. Res Publica este un proiect al Fundației AltArt dedicat activării Parcului Feroviarilor prin cultură și procese participative: ateliere deschise, consultări publice, concerte, rezidențe și intervenții artistice. Res Publica este, în același timp, și un colectiv interdisciplinar de design și acțiune socială format din artiști, sociologi, arhitecți și căruia i se pot alătura toți cei interesați.
 
Ars Publica. Res Publica este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Europene, Programul Cultura. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.