Platforma redirectioneza.ro, realizată în totalitate prin implicarea voluntarilor IT-iști de la Code for Romania, sprijină eforturile ONG-urilor care colectează 3,5% din impozitul pe venit. Ideea de bază a platformei a plecat de la necesitatea simplificării și optimizării procesului de colectare, dar și din nevoia unui centralizator al ONG-urilor, iar astăzi numără peste 1.500 de ONG-uri active și mai mult de 8.500 de formulare completate doar în anul 2020. 
 
Code for Romania este o comunitate de tineri profesioniști și entuziaști care dezvoltă pro-bono soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii, în domenii precum: informare și acces la date publice, implicare și colaborare civică și facilitarea accesului la servicii publice. 
 
Voluntarii de la Code for Romania au realizat platforma redirectioneza.ro pentru a sprijini ONG-urile furnizoare de servicii sociale în efortul de a colecta 3,5% din impozitul pe venit. Cu ajutorul platformei, oricine dorește să susțină o cauză a unui ONG poate redirecționa o sumă din impozitul pe venit pentru o perioadă de cel mult 2 ani prin completarea formularului 230. 
 
“Ideea de bază de la care s-a plecat în realizarea platformei a fost necesitatea simplificării și optimizării procesului de colectare, pentru ca un număr cât mai mare de ONG-uri să poată beneficia de ajutorul susținătorilor. Prin redirectioneza.ro, Code for Romania sprijină ONG-urile care se confruntă cu dificultatea de a transmite mesajul legat de redirecționare către un public cât mai larg, dar vine și în ajutorul cetățenilor care doresc să se implice, dar care nu au luat încă o decizie cu privire la ținta redirecționării. În echipa Code for Romania se lucrează aproape 24 de ore din 24 pentru a crea și găsi soluții digitale pentru diverse probleme sociale”, a spus Olivia Vereha, co-fondator Code for Romania. 
 
Din 2018, anul lansării, prin platforma redirectionează.ro au fost completate în total peste 18.000 de formulare 230. Doar de la începutul anului și până în prezent, pe portalul redirectioneaza.ro au fost completate peste 8.500 de formulare cu o valoare totală estimată la 50.000 de euro. 
 
"Redirectioneaza.ro a fost pentru noi o gură de aer proaspăt. Imediat după înscrierea în platformă am primit câteva zeci de formulare atât de necesare pentru fiecare organizație. Resurse puse laolaltă. Asta e ce funcționează de fiecare dată. Mulțumim mult pentru sprijin!", a spus Melania Medeleanu, președinte Asociația Zi de BINE.
 
Termenul oficial inițial pentru depunerea declarațiilor pentru redirecționarea impozitului pe venit era 25 mai, nou termen limită până la care se pot completa formularele este 30 iunie 2020. 

Platforma redirectioneza.ro propune trei pași simpli prin care cetățenii pot susține cauza ONG-ului ales:
1. Completarea formularului de pe pagina ONG-ului ales din redirectioneza.ro;
2. Descărcarea fișierului PDF completat cu datele persoanele și cu cele ale ONG-ului și tipărirea acestuia;
3. Semnarea formularului și trimiterea acestuia cu ajutorul celor două opțiuni:

Fie prin poștă, cu scrisoare recomandată sau direct la unitatea ANAF de care aparțineți. Pentru cei ce dețin Spațiu Virtual Privat pe portalul anaf.ro există posibilitatea de încărcare a documentului urmând instrucțiunile din site-ul anaf.ro.

Mai mult, platforma îndeamnă persoanele care nu pot redirecționa impozitul, dar doresc să ajute, să descarce formularul precompletat de pe pagina ONG-ului pe care doresc să îl susțină și să îl transmită mai departe prietenilor, colegilor sau familiei, încurajându-i astfel să redirecționeze. 

Și în 2020, platforma redirectioneaza.ro este susținută de către Patria Bank.
 
***
DESPRE CODE FOR ROMANIA
Code for Romania este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2016 cu scopul de a rezolva probleme din societatea românească cu ajutorul tehnologiei. În cei peste trei ani de activitate, Code for Romania a adus împreună o comunitate de peste o 1.600 de voluntari din IT, cercetare și UX, din țară și din diaspora, și a livrat zeci de soluții digitale viabile în colaborare atât cu societatea civilă cât și cu instituții publice din România. Toate soluțiile Code for Romania sunt open source sub licență MPL 2.0 ceea ce înseamnă că oricare rezultat Code for Romania poate fi reutilizat și/sau replicat.
 
DESPRE PATRIA BANK ȘI GRUPUL PATRIA
Patria Bank este o bancă românească listată la Bursa de Valori București, cu prezență la nivel național, dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor locali. 
 
Grupul Patria Bank este deținut majoritar de Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW), BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN și SAI Patria Asset Management.
 
DESPRE DĂESCU BORȚUN OLTEANU
Dăescu Borțun Olteanu (DBO) este o agenție românească și independentă de PR, care oferă servicii de consultanță în comunicare și relații publice, cu experiență și performanțe dovedite în corporate communication, tech și în traducerea produselor în experiențe și tendințe de lifesyle.
În 2017, DBO a lansat Bucharest Gaming Week, un eveniment flagship dedicat industriei și comunității de gaming din România. În cadrul grupului, DBO a promovat de-a lungul timpului evenimente precum Gala Societății Civile sau Romanian Design Week, iar acum susține pro-bono inițiativele Code for Romania și oferă în parteneriat servicii de consultanță în comunicare.