Fundatia CAESAR lanseaza o ampla campanie de consultare publica pe tema valorificarii potentialului strategic al diasporei romanesti.
 
Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), cu sprijinul Administratiei Prezidentiale, au organizat recent la Palatul Cotroceni conferinta „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti”.

Evenimentul, menit sa readuca in prim-planul opiniei publice acest subiect de importanta majora pentru Romania, a reprezentat un punct de pornire pentru constituirea a patru grupuri de lucru care pe parcursul urmatoarelor luni vor contura o serie de propuneri de politici publice si proiecte pentru valorificarea potentialului strategic al diasporei romanesti. Aceste grupuri de lucru sunt:
1. Statul in slujba diasporei: imbunatatirea performantei statului si a institutiilor romanesti in protejarea si promovarea drepturilor cetatenilor romani din diaspora.
2. Repatriere si dezvoltarea Romaniei: stimularea repatrierii in sectoare de interes strategic precum sanatatea, educatia si administratia publica si pentru implicarea diasporei in modernizarea si dezvoltarea economica a Romaniei.
3. Activarea diasporei pentru consolidarea influentei Romaniei peste hotare: consolidarea mecanismelor prin care Statul Roman colaboreaza cu mediul asociativ din diaspora pentru a promova imaginea si interesele Romaniei in lume. 
4. Diaspora civica si politica: incurajarea implicarii diasporei in viata civica si politica a Romaniei.

Urmatorul pas in acest proiect este un amplu proces de consultare cu reprezentanti ai diasporei si cu experti in domenii relevante tematicilor mentionate. Acestia pot participa in acest proces prin doua mecanimse complementare: 
A. Inscrierea in unul dintre cele patru grupuri de lucru care, pe decursul urmatoarelor luni, vor sintetiza un document de propuneri de politici publice ce va fi inaintat factorilor de decizie, reprezentantilor mass-media si publicului larg. Participarea in grupurile de lucru este deschisa tuturor reprezentantilor comunitatilor de romani din diaspora si expertilor pe teme conexe.
B. Transmiterea in atentia unuia sau mai multor grupuri de lucru a unor propuneri de politici publice si proiecte concrete pentru valorificarea potentialului strategic al diasporei romanesti. Propunerile se transmit prin intermediul unui formular. Ele vor fi directionate catre grupul de lucru relevant si vor fi incluse in procesul de elaborare a propunerilor din cadrul grupului. 
Atat pentru inscrierea in grupurile de lucru, cat si pentru a transmite o propunere concreta grupurilor de lucru, persoanele interesate sunt rugate sa acceseze formularul urmator: www.fundatiacaesar.ro/smartdiaspora2020

Conferinta „Smart Diaspora 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti” si consultarile anuntate fac parte din suita de proiecte ale Fundatiei CAESAR si ale Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) derivate din Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora), elaborata in cadrul acestor doua organizatii si lansata in dezbatere publica pe 8 ianuarie 2013. Aceasta strategie reprezinta o propunere de politici publice care are ca scop valorificarea potentialului strategic al tinerilor inalt calificati de peste hotare si facilitarea contributiei lor la dezvoltarea Romaniei. 
 
Contact: contact@fundatiacaesar.ro | + 021 367 2502
 
Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) este o comunitate de experti, un laborator de idei si o platforma de actiune civica pentru dezvoltarea economica si consolidarea democratica a Romaniei.
Institut de cercetare romanesc cu prezenta globala, CAESAR reuneste experti din intreaga lume selectati pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academica si profesionala.

Uniti in jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate si profesionalism – expertii CAESAR ofera idei si solutii concrete in domeniile de importanta strategica pentru viitorul Romaniei. Pe baza acestor cunostinte si experiente globale, CAESAR promoveaza prin platforma proprie de actiune civica politici de dezvoltare la nivel local, regional si national.