ONG-uri, companii, instituții, organizații și mii de voluntari s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe cei în nevoie în aceste momente critice. Având în vedere contextul rapid de desfășurare a evenimentelor și mobilizarea impresionantă a unui cumul important de forțe de ajutor, Gala Societății Civile a centralizat o parte dintre acestea pentru toți cei care doresc să participe la aceste acțiuni care vin în sprijinul refugiaților ucraineni.


O serie de acțiuni ale organizațiilor neguvernamentale:

Crucea Roșie Română a lansat campania umanitară „UMANITATEA NU ARE GRANIȚE”, prin care strânge fonduri și donații în produse pentru a putea oferi refugiaților adăpost, hrană și suport emoțional.
Pe pagina de facebook Crucea puteți vedea toate detaliile și conturile bancare în care se pot face donații. Ieri au lansat și un număr de sms pentru donații: 8825, valabil în toate rețelele de telefonie mobilă. Text pentru sms: „UMANITATE”.


UNHCR România, Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Reprezentanța în România – este prezentă la punctele de frontieră cu Ucraina unde oferă consiliere și informare persoanelor care solicită azil.
Link către mai multe informații aici.


Pe plan local, Fundațiile Comunitare au început să reactiveze pe rând Fondurile de urgență, echipele și resursele în plan local. Federația Fundațiile Comunitare din România a făcut o centralizare a tuturor fundațiilor comunitare locale pentru acces rapid și pentru o mai bună coordonare și eficientizare a resurselor și sprijinului acordat.
Le găsiți aici.


Salvați Copiii - Echipele Salvați Copiii România sunt pe teren, în proximitatea punctelor de frontieră cu Ucraina, și sunt pregătite să acorde asistență umanitară copiilor și familiilor acestora care se refugiază din calea războiului.
Le puteți urmări și susține activitatea aici.


UNICEF România - lucrează la înființarea și operaționalizarea centrelor de tip „Blue Dot”, care vor fi situate la punctele de trecere a frontierei cu România. Primul centru de tip Blue Dot este deja funcțional la Vama din Sighetu Marmației, acesta fiind conceput special pentru copiii refugiați și familiile lor.
Aici detalii despre cum îi puteti susține.


Code4Romania - a lansat primele două soluții digitale în sprijinirea refugiaților ucrainieni:
RVM (Resource & Volunteer Management) - un instrument de administrare de voluntari și resurse pus la dispoziția Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
DOPOMOHA - platforma generală de resurse și ajutor pentru refugiați, care conține informații verificate și validate de către organizațiile internaționale suport pentru refugiați și autoritățile locale.
Mai multe detalii aici.


Geeks For Democracy lansează în curând un Call Center pentru oamenii plecați din Ucraina ce va oferi informații și sprijin pentru cazare, transport, produse necesare, servicii medicale și legislație. Peste 250 de voluntari s-au înscris în proiectul Geeks for Democracy de sprijin în asigurarea asistenței.
Urmăriți pagina de Facebook pentru informații actualizate.


Familia Hai Hui – a compilat o lista cu centrele de ajutor pe care o actualizează constant.
Lista centrelor de până acum.

 
O serie de acțiuni ale mediului privat:

Rompetrol s-a alăturat campaniei umanitare inițiată de Crucea Roșie Română – Umanitatea nu are granițe și donează carburant pentru a sprijini voluntarii și personalul specializat în acordarea de asistență în situații de urgență.
Compania pune la dispoziție și spații de cazare proprii în Moinești (Bacău) și Mediaș (Sibiu) și oferă condiții optime și sigure de locuit. Spațiile pot acomoda un total de 24 de persoane.
Aici detalii.


Rețeaua REGINA MARIA - oferă servicii medicale gratuite pentru ucrainenii obligați să își găsească un refugiu departe de casă. Gama de îngrijiri pusă la dispoziția acestora include servicii integrale de policlinică și imagistică, precum și analize de laborator, testări PCR și antigen, precum și consiliere psiho-emoțională. Numărul unic la care refugiații din Ucraina pot accesa serviciile de care beneficiază gratuit în Rețeaua REGINA MARIA: 021 9277
Detalii despre serviciile oferite aici.


BCR a dezvoltat un set de măsuri de sprijin dedicat cetățenilor din Ucraina care trec granița în România, printre care un hotline special de asistenta 24/7 in servicii financiar-bancare, comisioane 0 pentru tranzacții la ATM-uri pentru cardurile emise în Ucraina, suplimentarea cu cash a ATM-urilor din apropierea granițelor.
Pe facebook BCR setul complet de acțiuni.


Vola.ro vine în ajutorul cetățenilor ucraineni care au ajuns în România în diverse puncte de frontieră pentru a se reuni cu rudele lor din străinătate, fie în România, fie în alte țări. Pentru cetățenii ucraineni care au ajuns în România și vor să călătorească fie spre familie sau rude din străinătate sau sa se revadă cu aceștia în România, Vola.ro oferă, fără niciun cost, soluții de călătorie pentru a ajunge cu bine alături de cei dragi.
Primele transporturi & acțiuni de sprijin au fost deja duse la capăt, aici găsiți toate detaliile pentru noi solicitări.


Bitfedender și-a extins colaborarea cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) pentru a oferi gratis expertiză în domeniul securității cibernetice, informații despre amenințări informatice, dar și tehnologie de ultimă generație pentru a sprijini populația Ucrainei și aliații săi.
Informații complete aici.
 

Alte inițiative:

Ordinul Arhitecților din România Filiala București înfiintează un centru de colectare de materiale de sprijin pentru ucrainenii care își părăsesc casele din pricina războiului. Centrul va funcționa la Casa OAR București, la parterul Filialei, strada Sfântul Constantin nr.32, Sector 1.
Pe pagina de Facebook OAR găsiți lista produselor necesare și intervalul orar în care se poate dona.


Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) pune la dispoziție 232 de locuri de cazare în cămine refugiaţilor din Ucraina, primii beneficiari fiind grupe de studenţi indieni care urmau cursuri în universităţi din Ucraina.
Puteți urmări disponibilitatea camerelor și a nevoilor de acoperit aici.


Agenția de publicitate Kubis oferă până pe 15 martie, 5 locuri de cazare în Casa Kubis pentru o familie din Ucraina care ajunge în București.
https://www.facebook.com/KubisInteractive/photos/a.115539911655/10159087507491656/


Wine Deals a lansat campania de strangere de fonduri #WineForGood. Toate vinurile listate pe site-ul winedeals.ro în secțiunea #WineForGood sunt vinuri donate de cramele partenere astfel încât întreagă valoare netă a sticlei reprezintă de fapt o donație. Sumele stranse vor fi donate catre Crucea Rosie Romana.
Detalii aici.


Grupuri și platforme centralizatoare de urmărit:

Platforma Ucraina – Impreuna ajutam mai mult a Guvernului României: https://www.gov.ro/ro/ucraina-impreuna-ajutam-mai-mult

Grupul de Facebook Uniti pentru Ucraina, destinat voluntarilor, donatorilor și tuturor celor care vor să se implice: https://www.facebook.com/groups/unitipentruucraina/

Hartă interactivă cu servicii umanitare: https://refugees.ro/


Ajutorul pe care îl facem fiecare dintre noi poate să vină dintr-un like, un share, prin care informația ajunge la cât mai mulți oameni și alte asociații care vor să se implice și nu au logistica de desfășurare necesară. Ne puteți urmări și pe pagina de Facebook Gala Societății Civile, unde vom posta mai des în această perioadă astfel de inițiative.

Să auzim de bine!




Photo by Max Kukurudziak on Unsplash.