Sute de cetăţeni ai Capitalei, dar şi din Ilfov, sunt aşteptaţi sâmbătă, 1 aprilie a.c., la un marş de protest în Prelungirea Ghencea. Iniţiatorii acţiunii, locuitori ai zonei, solicită din nou modernizarea infrastructurii rutiere şi pietonale, adică “stradă cu 4 benzi, trotuare, pistă de biciclete, pod peste Centură”. Marşul se va desfășura între orele 11.00 și 15.00, pe traseul Ansamblul Primăvara (Prel. Ghencea nr. 100, sector 6) - intersecția Prelungirea Ghencea cu Șoseaua de Centură – Domnesti – retur Cartierul Latin (Prel. Ghencea nr. 53, Bragadiru, jud. Ilfov), pe o banda de circulatie si cu traversarea Șoselei de Centură.
 
Acesta este cel de-al optulea protest pentru infrastructură al locuitorilor din zonă, în ultimii 4 ani. În urma protestelor repetate din 2014, autoritățile au demarat doar ,,pe hârtie’’ procedurile de modernizare a străzii împărțind lucrările în două: partea de lărgire a străzii a revenit Primăriei capitalei iar pasajul suprateran peste Șoseaua de Centură de la Domnești a intrat în sarcina Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere CNAIR (fosta CNADNR).  
 
Cu toate acestea, de 4 ani de zile, Primăria capitalei nu reușește să finalizeze proiectul tehnic și nici plata exproprierilor deşi acestea au fost aprobate de Consiliul General al Mun. București în vara anului 2015. De asemenea, licitația Pasajului Domnesti a fost finalizată de CNAIR după 2 ani iar câştigătoare a fost declarată o firmă aflată în insolvență. In plus, de 4 ani există şi alte probleme tehnice încă nerezolvate: o porțiune de 800 de metri liniari lipsă între cele 2 proiecte de infrastructură, porțiune situată pe teritoriul județului Ilfov dar neinclusă în proiectul deja licitat la Pasajului , intenția PMB de a modifica PUZ sector 6 şi de a face un nou SF pentru că cel din 2006 a expirat. 
 
Chiar dacă acum, în săptamâna dinainte de protest, Primăria capitalei a anunțat că va face câteva lucrări provizorii, respectiv trotuare în zonă, iar CNAIR a anunțat că licitația Pasajului Domnesti a fost in sfârşit finalizată, locuitorii zonei sunt decişi să continue protestele până când lărgirea şi pasajul vor deveni realitate. Este necesară urgentarea și coordonarea celor două proiecte de infrastructură, în condițiile în care numărul locuințelor din zonă  a crescut în ultimii ani, ca urmare a autorizațiilor de construire eliberate de primari.
 
Locuitorii zonei nu mai au încredere în promisiunile autorităților și-și vor manifesta nemulțumirea în stradă. Oamenii susțin că fiecare zi de întârziere a celor 2 proiecte înseamnă pericol de accidente pentru pietonii lipsiți de trotuare, înseamnă mult timp pierdut în trafic de soferi, inseamna blocarea in trafic a autobuzelor RATB, înseamnă îngrădirea dreptului la liberă circulație și o proastă calitate a vieții pentru toți cei care locuiesc aici sau care tranzitează zona. 
 
La protestul din 1 aprilie a.c., vor fi invitați la fața locului reprezentanții celor două autorități responsabile de infrastructura principală a zonei: primarul general, Gabriela Firea și noul director general al CNAIR, Stefan Ioniță. De asemenea, vor fi invitați și reprezentanții celorlalte autorități responsabile de dezvoltarea urbanistica a zonei: primarul sectorului 6, primarul sectorului 5, președintele Consiliului Județean Ilfov, primarul orașului Bragadiru și primarul comunei Domnești. Autoritățile locale din aceste unități administrative trebuie să colaboreze cat mai rapid pentru identificarea și realizarea de rute alternative de circulație in zonă, necesare pentru îmbunătățirea mobilității de transport a cetățenilor, indiferent cu ce aleg să se deplaseze.
 
Protestul din 1 apr. a fost anunțat conform legii către Primăria capitalei, Primăria Bragadiru și Primăria Domnești, încă din data de 7 martie. Participanții la protest sunt rugați să se comporte pașnic și civilizat, să respecte indicațiile organizatorilor și pe cele ale reprezentanților aparatului de ordine publică. 
 

Organizatori :
Asociatia Inițiativa Prelungirea Ghencea
Grupul civic Inițiativa Domnești