Domnul judecator Marian Lucian, presedintele Judecatoriei Cluj-Napoca, domnul procuror Aurelian Mirel Toader, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, doamna avocat Henrietta Ciutica, reprezentand societatea de avocatura Iordachescu si Asociatii, domnul Mihnea Radu, in calitate de profesor universitar la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir si avocat reprezentand societatea de avocatura Revnic si Asociatii si doamna avocat Camelia Aldea au raspuns invitatiei scolii Transylvania College de a se intalni cu elevii si de a le raspunde intrebarilor legate de domeniile pe care le reprezinta. 

Participantii la conferinta, elevi din clasa a V-a pana la a XII-a, au avut multe intrebari care i-au impresionat pe oaspeti si i-au provocat in formularea unor raspunsuri care sa explice sistemul juridic din Romania pe intelesul lor. Copiii au dorit sa afle cum reuseste un judecator sa-si mentina impartialitatea, cum se solutioneaza cazurile cele mai complicate sau „pe muchie de cutit”, care sunt provocarile intampinate in profesia aleasa si cum au fost acestea depasite, despre calitatile pe care un tanar aspirant la o cariera in domeniile prezentate ar trebui sa le aiba. 

„Mi-am ales profesia la 22 de ani, dorind sa impresionez o fata”, le-a marturisit domnul judecator Marian Lucian elevilor, continuand prin a declara ca nu regreta alegerea facuta si nu ar proceda altfel, pentru ca, dupa parerea domniei sale, a fi judecator este cea mai nobila misiune. 

Aducandu-si aminte de ce anume l-a determinat sa-si aleaga profesia, domnul procuror Aurelian Mirel Toader a marturisit ca de mic avea un spirit justitiar si, desi visa sa devina fotbalist, apreciaza acum pozitia parintilor care l-au incurajat sa aleaga cariera juridica. In facultate si-a dorit sa devina judecator, dar din anul doi si-a dat seama ca profesia de procuror i se potriveste cel mai bine. Intrebat fiind de un elev unde se vede peste zece ani, a raspuns convingator: la DNA!

Doamna avocat Henrietta Ciutica le-a impartasit elevilor faptul ca nu s-a simtit initial sustinuta in alegerea profesiei de avocat, ambii parinti fiind medici. Acum insa nu se poate imagina facand altceva si se simte implinita, cu toate ca avansarea in cariera a presupus foarte multa munca si uneori sacrificii. 

Domnul avocat Mihnea Radu, profesor universitar la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir a subliniat faptul ca Facultatea de Drept ofera foarte multe oportunitati absolventilor, spre deosebire de alte facultati ai caror absolventi au un numar redus de optiuni, in ceea ce priveste profesiile pe care si le pot alege.

Fiecare vorbitor le-a amintit elevilor ca, pentru a ajunge foarte bun in domeniul ales, este nevoie de foarte multa munca, dedicatie, integritate, perseverenta. 

Cursul de drept civil proaspat lansat la Transylvania College, o premiera pentru sistemul de invatamant preuniversitar romanesc, isi  propune sa explice persoana ca titular de drepturi si obligatii civile, relatia dintre familie si casatorie, tipurile de bunuri existente si modul in care acestea se pot transmite, relatia dintre mostenire si testament si obligatiile nascute din contracte. Pregatirea participantilor va continua cu cursul de drept penal, care va explora relatia dintre infractiuni si pedepsele stabilite de lege si diferenta intre persoana fizica si persoana juridica in materie de raspundere penala.

Cursul este deschis elevilor din gimnaziu si liceu, de la orice scoala din municipiul Cluj-Napoca si se va desfasura saptamanal, in fiecare luni intre orele 16:30 - 18:30. Cursul este deschis elevilor cu varsta minima de 14 ani, deoarece de la aceasta varsta tinerii incep sa isi dezvolte capacitatea de exercitiu, iar legea le permite sa intocmeasca anumite contracte, in final ei asumandu-si o serie de responsabilitati.
 
Doamna avocat Camelia Aldea a punctat si necesitatea infiintarii unui curs similar pentru elevii din ciclul primar, cei mici putand fi astfel informati cu privire la drepturile si responsabilitatile pe care le au. Un astfel de curs va putea fi introdus in curand in oferta cluburilor After School care se desfasoara la Transylvania College, propunerea fiind primita cu foarte mult entuziasm de catre copii, invatatori si parinti.
 
Detalii cu privire la inscrierea la Cursul de Drept Civil si Penal sunt disponibile aici, sau contactandu-l pe domnul profesor Darius Tent, darius.tent@transylvania-college.ro.