20 de organizații non-profit mici din întreaga țară au beneficiat de servicii profesioniste de comunicare și au trecut printr-un proces de rebranding, în urma căruia au primit un kit complet de transformare digitală, de la logo până la website, în cadrul proiectului DOORS. Acesta a pornit din dorința de a susține inițiative civice cu buget redus, aflate la început de drum, iar comunicarea eficientă a cauzelor sociale s-a numărat printre obiectivele principale ale proiectului.
 

Proiectul DOORS - Dezvoltarea Organizațională a ONG-urilor din România pentru Sustenabilitate, derulat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Nedland Kultur, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, urmărește dezvoltarea și sustenabilitatea a 20 ONG-uri care desfășoară activități în domeniile social, educație, sănătate, civic, cultural și mediu din zone geografice insuficient deservite, ce dispun de resurse umane și financiare limitate. Ca parte a procesului lor de dezvoltare organizațională, au primit consultanță în domeniul comunicării și un kit de transformare digitală, realizate de agenția Idea Perpetua.
 

Astfel, cele 20 de organizații non-profit care acționează în zone insuficient deservite din județele Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, București, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Ialomița, Mureș, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vrancea sunt gata să treacă la următoarea etapă de dezvoltare, să comunice și să atragă fonduri din comunitate cu noi identități vizuale, pagini de social media și site-uri moderne, care să le reflecte misiunile lor civice și activitatea în beneficiul comunităților din care fac parte. Kit-ul de transformare digitală include: realizarea sau modernizarea logo-urilor, elaborarea manualelor de brand, deschiderea sau actualizarea paginilor de Facebook, dezvoltarea de website-uri.

 

Pe parcursul proiectului, Fundația Regală Margareta a României a oferit organizațiilor beneficiare oportunitatea de a fi parte dintr-un proces complex de transformare, prin sprijinul unei echipe de experți cu vastă experiență în dezvoltare organizațională, comunicare și fundraising. Pe lângă elaborarea de kit-uri de rebranding și transformare digitală, programul include și training și mentorat în dezvoltare organizațională, eficientizarea procedurilor interne, o metodologie de bună guvernanță și practici intergeneraționale, derularea de evenimente și acțiuni de consultare cu stakeholderi în fiecare din cele 20 de comunități. Scopul proiectului DOORS răspunde misiunii Fundației Regale Margareta a României de a descoperi și inspira lideri să creeze comunități durabile și autonome.

 

Pentru noi, ajutorul primit prin proiectul DOORS a însemnat un salt extraordinar, care ne-a deschis oportunități nesperate. Am ajuns la noua identitate a organizației după nenumărate ore de consultanță și analiză atentă a activității noastre și a contextului în care ne aflam și suntem foarte mulțumiți cu ce a ieșit. Am folosit recent materialele de comunicare elaborate de Idea Perpetua pentru a demara cel mai mare proiect al nostru de până acum – un festival internațional de poezie. Faptul că ne-am putut prezentat atât de bine și serios organizația ne-a adus alături parteneri importanți, astfel că am reușit să creăm un concurs literar prestigios, cu peste 300 de lucrări înscrise și să punem mica localitate Telciu pe harta culturală a țării.  - Gelu Vlașin, Director al Centrului European pentru Excelență Culturală din comuna Telciu, județul Bistrița.

 

Proiect derulat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Nedland Kultur, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este dezvoltarea și sustenabilitatea a 20 ONG-uri care desfășoară activități în domeniile social, educație, sănătate, civic, cultural și mediu din zone geografice insuficient deservite, ce dispun de resurse umane și financiare limitate.

 

***

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Despre Fundația Regală Margareta a României

Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 32 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte de dezvoltare organizațională lucrând în parteneriat cu peste 100 de organizații din România și străinătate . Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro.

 

Despre Nedland Kultur

Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte și colaborări inter-culturale. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.nedlandkultur.com.

 

Despre Idea Perpetua

Idea Perpetua reprezintă o echipă profesionistă de consultanți care de peste 10 ani contribuie prin integritate, profesionalism, pasiune, performanță, inovație, responsabilitate și reziliență la dezvoltarea mediului social, economic, antreprenorial și educațional din România. Prin serviciile de consultanță în management, marketing și antreprenoriat, Idea Perpetua creează contexte, repere și bune practici pentru oameni și organizații, maximizând potențialul curent pentru viitor. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.idea-perpetua.ro.