# 616 de femei din mediul rural s-au specializat in meseria de lucrator in domeniul conservelor din legume si fructe datorita proiectului „Anotimpuri la borcan”
# Trei centre resursa si trei bucatarii comunitare au fost infiintate pentru a sprijini angajarea si autoangajarea femeilor din mediul rural   
# Proiectul este implementat de Asociatia React in regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud Muntenia
 
In completarea acestei specializari, toate cele 616 de femei au urmat cursuri de competente antreprenoriale, in cadrul carora au invatat cum sa porneasca si sa dezvolte o afacere, si au fost consiliate si pregatite pentru reincadrarea pe piata muncii. Pregatirea profesionala a femeilor fara loc de munca, din mediul rural, este numai unul dintre rezultatele proiectului, implementat de Asociatia React de la sfarsitul lunii martie 2014 pana in prezent. 
 
Pentru a asigura in continuare suport femeilor, Asociatia React a infiintat chiar in comunitatile lor trei centre resursa, prin care se va oferi asistenta in planificarea carierei si stabilirea traseului profesional, cu accent asupra perspectivei antreprenoriale. Prin aceste centre se vor organiza diferite activitati (targuri, cursuri, stagii, expozitii, spectacole) cu scopul de a sprijini comunitatea in facilitarea accesului pe piata muncii sau in promovarea poduselor proprii. Tot in cadrul lor vor functiona si trei bucatarii comunitare, complet echipate cu aparatura moderna, puse la dispozitia femeilor pentru a-si prepara conservele in conditii de siguranta si igiena. 
 
„Am inceput acest proiect din respect si admiratie pentru lumea satului, o lume atat de vie si bogata in resurse, care incearca sa-si pastreze traditiile dar se zbate in saracie. Prin «Anotimpuri la borcan» am incercat sa valorizam potentialul acestei lumi cat si al femeilor din mediul rural, oferindu-le pregatirea necesara pentru a realiza venituri din conservarea legumelor si a fructelor, o ocupatie obisnuita la sat. In continuare le vom oferi suport prin intermediul celor trei centre comunitare”, a declarat Anca Stefan, presedinte Asociatia React.
 
„Ocupare si antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud Muntenia, implementat si comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni!
 
***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. 

Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din Romania, cu 14 premii de excelenta nationale si internationale. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei noua ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 200.000 de romani si am salvat peste 100.000 de vieti omenesti. React are filiale in 5 orase din tara si o echipa de 50 de angajati si peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro
 
Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, Manager comunicare in cadrul Asociatiei React, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.