Proiectul „Elevul de azi, fermierul de maine” se desfasoara in Regiunea Centru, cu sprijinul partenerilor Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara „Tara Barsei” Prejmer si Ascendo S.R.L. Pe parcursul a optsprezece luni, 500 de elevi din judetele Brasov, Mures, Sibiu, Harghita, Alba si Covasna vor beneficia de consiliere pentru alegerea carierei si a traseului profesional optim. 

“Ne confruntam cu o situatie paradoxala in ce priveste cererea si oferta pe piata muncii in agricultura. Pe de o parte, Romania este o tara cu potential agricol semnificativ, iar companiile de profil deplang lipsa specialistilor. De cealalta parte, numarul liceelor agricole a scazut, in ultimele decenii, ingrijorator – de la 238 in anul 1997 la 56 in 2011. Proiectul “Elevul de azi, fermierul de maine” face primii pasi in reconcilierea celor doua parti. Elevii participanti la proiect vor lua decizii informate cu privire la viitoarea cariera si vor avea ocazia sa puna practica cele invatate din manual” a declarat managerul proiectului, Gabriel Achim.  
 
Ferma demonstrativa Agrovision din judetul Brasov, infiintata de World Vision Romania, va gazdui stagii de practica inovativa pentru viitorii fermieri. In perioada aprilie – iunie 2015, 120 de liceeni vor testa aievea viata la ferma, iar apoi vor impartasi experienta castigata cu colegii de la alte scoli si licee. Pentru tinerii care isi doresc sa se instruiasca in domeniul agro-alimentar vor fi organizate vizite tematice la companii specializate.
 
Asimilarea facila a cunostintelor dobandite la orele de practica va fi sprijinita prin dezvoltarea unei aplicatii e-learning. Astfel, elevii vor prelucra informatiile acumulate intr-o maniera interactiva si distractiva. Cei care au dificultati se pot inspira din jurnalele de practica completate de-a lungul stagiului, cate unul pentru fiecare specializare: veterinar, agroturism si industrie alimentara. 
  
Rezultatele obtinute in cadrul proiectului vor fi folosite pentru elaborarea unui ghid de bune practici care ulterior va fi diseminat liceelor de profil din tara, astfel incat sa contribuie la imbunatatirea formarii elevilor la nivel national. Cresterea nivelului de instruire a tinerilor prin consiliere, educatie comprehensiva si dobandirea abilitatilor practice pentru cariera creeaza premisele pentru cresterea nivelului de trai, eliminarea disparitatilor economice si egalitate de sanse.  
 
Persoanele interesate de inscrierea in proiect ne pot contacta la  tel. 0731.444.686 sau email emilia_boteanu@wvi.org. 
 
***
Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de educatie, interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. 
World Vision Romania  face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume.  In 24 de ani de prezenta in Romania am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete. 
Consideram educatia ca fiind solutia pentru a da sanse copiilor din mediul rural si familiilor lor. Ne preocupa reducerea abandonului scolar, educarea tinerilor si adultilor, astfel incat sa devina independenti financiar si sa poata oferi siguranta si bunastare propriilor copii. 
Intervenim la nivelul scolilor si comunitatilor pentru a creste calitatea educatiei,  cream noi oportunitati de educatie formala si non-formala,  intarim parteneriatul parinti-scoala-comunitate pentru a crea un mediu incluziv in scopul atingerii potentialului maxim al copilului.
Suntem partenerii Bisericii Ortodoxe Romane in proiectul "Alege Scoala!”, dezvoltat cu finantare europeana si destinat reducerii abandonului scolar in randul copiilor de 6 - 16 ani. Concomitent, desfasuram alte doua programe, cofinantate prin fonduri structurale, pentru cresterea instruirii elevilor si alte trei proiecte de anvergura nationala cu obiectivul dezvoltarii capitalului uman din mediile urban si rural.
In fiecare an, oferim burse absolventilor de gimnaziu din meniul rural, in 5 judete. Proiectul initiat in 2008 se numeste "Vreau in clasa a 9-a!" si este dedicat copiilor nevoiasi care isi doresc sa continue studiile la liceu. In 6 ani, 948 de elevi au beneficiat de burse. Suntem promotorii programelor publice de tip afterschool pentru toti copiii ca metoda de prevenire a abandonului scolar si protectie a copilului.
 
 
Claudia Tokacs
Specialist PR & Comunicare 
World Vision Romania
claudia_tokacs@wvi.org / 0731.444.773
www.worldvision.ro / http://www.facebook.com/WorldVisionRomania
www.donatordeviitor.ro