Urmarim prin aceste lucrari sa contribuim la protejarea valorilor culturale exceptionale ale locului, dar si la reactivarea relatiilor sociale si economice caracteristice arhitecturii traditionale si, nu in ultimul rand, la sprijinirea comunitatii locale de la Rosia Montana, atât de incercate in ultimii ani. Participarea voluntarilor la lucrarile de constructii traditionale propuse adauga si o importanta componenta didactica si formativa la celelalte obiective, deja enumerate, ale programului Adopta o Casa.

In campania 2015, care va incepe in primele zile ale lunii iulie, vom continua o serie de lucrari realizate partial in anii trecuti si vom initia lucrarile pregatitoare pentru cladirile nou introduse in program – in special biserica greco-catolica (1741).
 
Activitatile programului nostru se desfasoara in continuare in formula deja cunoscuta: campanii de voluntariat organizate in serii de câte doua sau trei saptamâni in care participantii realizeaza lucrari de restaurare sub supravegherea si indrumarea mesterilor si specialistilor cu care colaboram.
Incepând de anul acesta, participantilor inscrisi pe baza de apel public organizat prin intermediul platformei web li se vor alatura studenti ai facultatilor de arhitectura si de constructii din Iasi, Cluj si Timisoara, care isi vor desfasura stagiile de pregatire practica in cadrul programului Adopta o Casa, in baza acordurilor pe care le-am incheiat cu universitatile tehnice din cele trei orase, in urma experientelor pozitive din anii precedenti. 
In Campania 2015 sunt programate 4 serii de voluntariat, dupa cum urmeaza:
# Seria I: 5 - 18 iulie / studenti in practica si voluntari inscrisi prin situl web www.adoptaocasa.ro
# Seria a II-a: 18 iulie - 8 august / voluntarii inscrisi in cadrul parteneriatului cu „Association pour la Participation et l’Action Régionale - Centre Méditerranéen de l'Environnement” (APARE, Franta) si voluntari inscrisi prin situl web www.adoptaocasa.ro
# Seria a III-a: 16 - 29 august / studenti in practica si voluntari inscrisi prin situl web www.adoptaocasa.ro
# Seria a IV-a: 30 august - 12 septembrie / studenti in practica si voluntari inscrisi prin situl web www.adoptaocasa.ro

Inscrierile se pot face prin e-mail trimis la adresa voluntariat@adoptaocasa.ro sau la telefon 0743/677.543 (Andreea). Pentru conditiile generale de transport, cazare si masa va rugam sa consultati situl nostru.
 
Campania Adopta o Casa din acest an va cuprinde continuarea lucrarilor incepute in anii anteriori, dar si initierea etapei de documentare, proiectare si autorizare pentru obiectivele nou introduse in program. O parte a acestor lucrari vor fi in acest an finantate prin grantul primit de Alburnus Maior din partea Uniunii Arhitectilor din România, care sprijina financiar programul Adopta o Casa inca de la infiintare, din anul 2012. De asemenea, incepând cu aceasta campanie ne bucuram si de contributia Ordinului Arhitectilor din România care sustine programul Adopta o Casa printr-un grant oferit asociatiei ARA. Cele doua granturi asigura realizarea studiilor de specialitate pentru cel mai complex dintre proiectele noi – biserica greco-catolica din Rosia Montana – si achizitionarea materialelor necesare derularii atelierelor didactice si demonstrative de voluntariat prevazute in program.
Pentru a afla mai multe despre proiectele incluse in program puteti consulta pe site-ul www.adoptaocasa.ro pagina fiecarei cladiri, prezentarea activitatilor si costurile pe care acestea le presupun. Desi necesitatile financiare ale programului nostru sunt cu mult mai mari decât ceea ce pot deocamdata compensa finantarile primite, avem increderea ca vom reusi, prin implicarea sustinatorilor programului, sa ne continuam si in acest an activitatea. Puteti contribui la bunul mers al proiectului prin donatii individuale prin transfer bancar sau direct prin PayPal in contul dedicat exclusiv programului Adopta o Casa la Rosia Montana, deschis de asociatia Alburnus Maior.
 
Va multumim sa va asteptam la Rosia Montana! 
Echipa Adopta o Casa.
Contact presa: Stefan Bâlici 0731 34 3333 / contact@adoptaocasa.ro