La trei luni de la lansarea proiectului, peste 100 de femei au fost informate asupra oportunitatilor oferite de proiectul „Anotimpuri la borcan” Bucuresti Ilfov. Ca urmare a acestei activitati, in cinci sate, respectiv in Dumitrana, Silistea Snagovului, Vidra, Cretesti, Sintesti, au inceput deja cursurile de calificare in productia de conserve din fructe si legume.   
 
Formarea profesionala este gratuita, dureaza 360 ore, iar diplomele obtinute sunt recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei. 
 
„Persoanele inscrise in proiect se implica activ in derularea orelor de consiliere profesionala. Obtinerea diplomelor de lucrator in fabricarea conservelor de fructe si legume, cat si posibilitatea dezvoltarii propriei afaceri, direct in comunitatile din care fac parte, sunt principalele argumente pentru care femeile din Bucuresti - Ilfov se arata incantate de proiect.”, declara Anca Stefan, Manager de proiect. 
 
In perioada urmatoare, in paralel cu derularea cursurilor de formare, continua activitatea de informare si recrutare la nivelul regiunii. Conditiile de inscriere in proiect sunt urmatoarele: persoana de sex feminin, cu domiciliul in mediul rural din regiunea Bucuresti- Ilfov, absolventa a minimum opt clase, fara venit. 

Obiectivul principal al proiectului „Anotimpuri la borcan” Bucuresti Ilfov, demarat de Asociatia React, este atat promovarea femeii din mediul rural ca persoana activa in campul muncii cat si promovarea dezvoltarii durabile a comunitatilor rurale. Astfel, un total de 392 de persoane de sex feminin vor fi formate profesional, dintre care 36 de vor fi angajate prin plasarea la angajatori iar 18 vor fi autorizate ca producatori autohtoni.
 
In cadrul proiectului, vor fi infiintate trei centre culinare, dotate modern si avizate igienico - sanitar, care vor sta la dispozitia femeilor inscrise la cursuri, dar si a comunitatilor, pentru a produce conserve delicioase si pentru comercializarea lor ulterioara. 
 
In acest fel, este sustinuta dezvoltarea directa a comunitatilor rurale, femeile nefiind nevoite sa se mute sau sa faca naveta la oras in vederea obtinerii unui venit pentru familiile lor. Comercializarea de muraturi, gemuri, compoturi etc., produse dupa retete traditionale, bazate pe fructe si legume din gradinile satenilor incurajeaza un stil de viata sanatos si orientarea consumatorilor inspre produse bio. 
 
Numele oficial la proiectului Anotimpuri la borcan este „Ocupare si antreprenoriat rural in regiunea Bucuresti- Ilfov”.
„Ocupare si antreprenoriat rural in regiunea Bucurest-Ilfov” este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 -2013, Investeste in oameni! 
 
Persoane de contact pentru inscrierea in proiect: Gina Ilie (T: 0727/ 385 070 ) si Nicoleta Steriopulo (T: 0732/ 714 841). 
 
***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in trei domenii: sanatate publica, educatie si integrare sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 13 premii de excelenta - nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieti omenesti.
www.asociatiareact.ro

Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, manager de comunicare in cadrul Asociatiei React, telefon 0723212249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.