Echipa “Vreau să fiu antreprenor” organizează, pe 2 noiembrie, evenimentul “O discuție onestă despre antreprenoriat”. Aducem în fața tinerilor interesați să își dezvolte propriul lor business o parte dintre cei mai de succes oameni de afaceri din România precum Dragoș Petrescu, Cristina Chiriac, Dragoș Anastasiu și Felix Pătrășcanu. Ne propunem să le arătăm tinerilor ce contează cel mai mult atunci când decid să meargă pe un astfel de drum. Să aibă o idee? Să aibă un plan de business? Un mentor? Să găsească sursele de finanțare sau să mai degrabă un investitor care să le aprecieze ideea?

Dezbaterea, care va avea loc online, va fi moderată de Radu Constantin (influencer, regizor și antreprenor), creatorul podcastului „Gândește Diferit”, dar și al vlogurilor de business, de la zero la un milion.

Antreprenorii care vor participa la eveniment și le vor împărtăși tinerilor secretele unui business de succes vor fi:
• Dragoș Petrescu - unul dintre cei mai importanți oameni din industria HoReCa și fondator al Grupului City Grill, cel mai mare lanț românesc de restaurante;
• Cristina Chiriac - președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF
• Dragoș Anastasiu - unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri români și președintele grupului Eurolines, cel mai important exit din România în industria de transporturi;
• Felix Pătrășcanu - co-fondatorul Fan Courier, lider pe piața serviciilor de curierat din România

“Vrem să fie o discuție autentică, deschisă. Ne propunem, în primul rând, să vorbim despre provocări și, de ce nu, despre eșecurile prin care am trecut inclusiv noi, antreprenorii de succes. Nu suntem niște eroi de poveste, ci dimpotrivă suntem oameni de afaceri care au avut parte de tot felul de provocări dificile, de eșecuri, dar asta nu ne-a descurajat, ci, culmea, ne-a motivat să mergem mai departe. Și pentru că cel mai recent studiu PulseZ arată faptul că mulți dintre tineri visează să aibă propria lor afacere, cred că este foarte important ca toți cei care au nevoie de răspunsuri la unele întrebări să le afle chiar de la noi”, a declarat Dragoș Petrescu, Președintele Romanian Business Leaders și lider de proiect „Vreau să fiu Antreprenor și Insights”.

“România este încă pe ultimele locuri în clasamentul țărilor europene cu companii active la 1.000 de locuitori. Avem foarte mulți tineri care își doresc să fie antreprenori, însă foarte puțini sunt cei care fac pasul, deși perioada pe care o traversăm este cea mai potrivită pentru a începe o afacere.

Astăzi, mai mult decât oricând, resursele necesare pentru începerea unei afaceri sunt la îndemână. Barierele de intrare s-au redus foarte mult, banii au costuri mici, totul se închiriază, totul e disponibil online și în aplicația de pe mobil, chiar și contabilul unei firme. Este nevoie de o idee și de dorința tinerilor antreprenori de a se implica zi de zi pentru succesul ideii lor. În egală măsură, este nevoie de povești de succes diverse și de îndrumare. Echipa “Vreau să fiu Antreprenor” și partenerii acestui eveniment sunt gata sa împartă din experiențele lor. Sunt convins că puterea exemplului este cea mai bună cale de învațare.” - a declarat Daniel Mateescu, CEO Keez.

În cadrul evenimentului va fi organizată și dezbaterea “Merită să începi un business”, moderată de Cristian Onețiu. Pe lângă spectatori, vor participa 10 tineri, finaliștii în programul de mentorat Tinerii în Arenă.

Cum vă puteți înscrie la eveniment?
Înscrierea este gratuită și poate fi făcută pe platforma unde se va și desfășura evenimentul: https://bit.ly/DiscutieAntreprenoriat.

Evenimentul va avea loc marți, 2 noiembrie, între orele 17:30 și 21:00.

Mai multe informații puteți obține pe website-ul evenimentului: https://app.eventmix.live/vsfa/

Evenimentul este dezvoltat de către echipa „Vreau să fiu Antreprenor” și „Insights”, din cadrul organizației non-guvernamentale Romanian Business Leaders, cu sprijinul partenerilor Banca Transilvania, Business Mentors, Eventmix, Chilli Ideas, Green Village, Fan Courier, Keez, Sergiu Biriș, Icey și Adtitude.

Parteneri media: Agerpres, New Money, Iqads, Revista Cariere, Curs de Guvernare, Economistul, Club Economic, România Durabilă, Adservio, România Pozitivă, ACA, Sparknews, Repatriot.

Cât de interesați sunt tinerii să își dezvolte propria lor afacere
Conform studiului Insights PulseZ realizat în 2021 55% dintre tinerii din România vor să pornească un business în timp ce doar 2% au făcut-o deja sau lucrează ca freelanceri. Mai mult, 55% dintre tineri declară că au abilitățile necesare pentru a începe un business.

Ce le lipsește tinerilor pentru a fi antreprenori?
În cadrul aceluiași studiu, axat pe tinerii între 16-24 de ani și reprezentativ la nivel national, 53% spun că le lipsește educația de business necesară. Nevoile declarate ale tinerilor sunt:
• 74% se confruntă cu lipsa finanțării pentru afacerea lor;
• 59% afirmă că nu au mentori care să îi ghideze;
• 55% au nevoie de alți antreprenori cu care sa se înconjoare.

Cum îi putem pregăti mai bine pe tineri pentru antreprenoriat?
1 din 2 reprezentați ai generației Z declară că nu știu cum să înceapă și că le lipsește educația de business. 42% dintre aceștia spun că le lipsește un partener cu care să înceapă și tot 42% spun că le este frică să eșueze.
Expunerea tinerilor către modele de antreprenori care transmit un mesaj autentic legat de care sunt riscurile în business, importanța eșecului, care a fost parcursul lor până au reușit să cunoască succesul și cum a arătat călătoria lor sunt aspecte importante pe care organizatorii evenimentului din 2 noiembrie le-au evidențiat ca fiind importante și necesare în contextul actual.

***
Despre Vreau să fiu Antreprenor
Vreau să fiu Antreprenor” (VSFA) este un program național, lansat în 2013, parte a organizației Romanian Business Leaders (RBL), care promovează gândirea și acțiunea antreprenorială în rândul tinerilor din România.

În prezent, VSFA numără 10 comunități locale de antreprenori, care creează și implementează proiecte de impact pentru aproximativ 32.000 de tineri. Peste 250 de conferințe au fost organizate în întreaga țară sub umbrela VSFA.

Despre Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, non-guvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este aceea de a fi vocea și vehiculul de acțiune al liderilor de business pentru a construi o Românie în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Proiectele sale, care au la bază factori precum educația, antreprenoriatul și buna guvernare, sunt inițiate și dezvoltate de cei peste 200 de membri voluntari, antreprenori și executivi de top din România.