Între 17-19 noiembrie 2020, cea mai mare rețea de inovatori sociali se va aduna la „Ashoka Changemaker Summit” pentru a „Redescoperi Certitudinea”. Antreprenorii sociali – inovatori cu o misiune socială – și lideri din domeniul afacerilor și filantropiei vor explora ceea ce oferă certitudine în timpuri de criză (și nu numai) într-un cadru virtual. Evenimentul nu doar inspiră, dar creează spații de dialog și co-creere. 
 
„Criza COVID-19 ne-a arătat cum acum, mai mult decât niciodată, trebuie să dăm ascultare antreprenorilor sociali și soluțiilor, certitudinilor acestora. Multe dintre abordările cu impact pentru un viitor puternic sunt deja acolo, doar că încă nu le aplicăm la o scală îndeajuns de largă”, spune Marie Ringler, Membră a Global Leadership Group și Lideră a Ashoka Europa.
 
Crește cererea globală pentru inovațiile sociale
Un studiu global despre Ashoka Fellows și cum accelerează ei impactul din aprilie 2020 a dezvăluit că 83% dintre antreprenorii sociali s-au așteptat ca cererea pentru serviciile lor să crească pe durata următoarelor 6 luni. Un sfert dintre aceștia au observat și creșterea impactului lor social pe timpul carantinei. „Aceasta indică relevanța inovației sociale în timp de criză, dar și mai departe de atât”, spune Ringler.
 
În ultimii 40 de ani, mai mult de 3800 antreprenori sociali din rețeaua globală Ashoka, cea mai mare rețea de antreprenori sociali, au explorat ceea ce este nevoie pentru a crea o schimbare socială sustenabilă. „Au descoperit abordări care s-au dovedit a avea succes. Aceste certitudini despre principiile cheie ale schimbării sociale au demonstrat pentru încă o dată relevanța lor în timpul acestei pandemii”, spune Ringler. „Este timpul pentru acțiune. Puterea antreprenorilor sociali nu mai poate fi ignorată.”
Gândirea sistemelor: Descoperirea sursei unei probleme
Printre certitudinile care vor fi adresate la summit-ul care se apropie, una dintre ele pare să fie în mod particular mai decisivă: „Sistemele se schimbă”, o abordare care vizează cauzele unei probleme și nu doar simptomele. Schimbările sistemice au loc prin schimbarea mentalităților și a dinamicii de putere, sau prin schimbarea contextelor legale. „Dacă nu soluționezi sursa unei probleme și nu te asiguri că soluția are o bază propice pe care să se dezvolte, impactul tău nu are șanse mari să fie unul sustenabil. Problema va apărea din nou și din nou”, spune Ringler.
 
Încurajarea altora: Mult mai de efect decât a fi „erou”
Cei 40 de ani de experiență Ashoka au dezvăluit o altă abordare cheie la adresa unei schimbări sociale sustenabile: încurajarea oamenilor și comunităților. Acest mesaj a fost afișat la ediția de anult trecut a Ashoka Changemaker Summit, unde antreprenorul social în serie și Ashoka Fellow Jeroo Billimoria a împărtășit: „Oricare este intervenția ta, asigură-te că nu tu ești centrul intervenției, ci cum poți să fii de folos cât mai multor oameni.”
 
Această abordare a fost relevantă mai ales în ultima vreme, când mulți au devenit (și mai) vulnerabili din cauza stării lor de sănătate sau a carantinei. Tratarea persoanelor drept „victime” ar lua din puterea lor creativă. Antreprenori sociali precum Ashoka Fellow Ana Bella Estévez, idee replicată și în România cu ajutorul A.L.EG., au mutat atenția „de la victime, la suprviețuitoare”. Abordarea lui Estévez mobilizează femei care au suferit din cauza violenței domestice pentru a sprijini alte femei în drumul lor spre eliberare și independență.
 
Mai mulți inovatori sociali pentru o lume puternică: o schimbare de mentalitate colectivă
Când oamenilor le pasă, o schimbare instituțională are mari șanse să aibă loc. Experiența Ashoka demonstrează importanța activării publicului, determinarea unui număr cât mai mare de persoane să devină conștiente de propria lor putere de a face o diferență. De exemplu, Ashoka Fellow recent ales Stéphane Gigandet folosește la maximum puterea cetățenilor pentru a urgenta schimbarea din cadrul întegii industrii alimentare. Prin aducerea împreună și încurajarea unei comunități globale de consumatori să acționeze în contextul calității slabe a mâncării și a consecințelor sale asupra sănătății publice, el asamblează o nouă paradigmă în industrie, fiind posibilă prin intermediul acțiunii colective.
 
„Cu cât mai multe persoane sunt încurajate să fie changemakeri – să acționeze asupra problemelor și să își apere valorile – cu atât mai bine va putea lumea să facă față șocurilor de tipul crizei COVID-19. Și nu numai aceasta: Când oamenii se percep pe ei înșiși drept changemakeri, ei pot contribui la construirea unei lumi mai juste, mai puternice”, spune Ringler.
 
Lumea trebuie să se unească în jurul ideilor pentru binele tuturor oamenilor
„La summitul care se apropie invităm toți participanții să învețe despre noi soluții, să descopere certitudini cruciale din cadrul schimbării sociale și să își îmbrățișeze propria lor putere în calitate de changemakeri”, spune Tito Spínola, Director al Ashoka Changemaker Summit.
 
Changemaker Summit „Redescoperirea Certitudinii” este cea mai mare adunare online Ashoka. Aduce împreună vasta sa comunitate de inovatori sociali și lideri din cadrul afacerilor și filantropiei  pentru a celebra soluții care inspiră, pentru a învăța și pentru a colabora pentru strategii pentru schimbări sociale sistemice. Prima zi a evenimentului este gratuită și deschisă oricui. Data: 17-19 noiembrie 2020. 
 
Despre Ashoka: 
Ashoka este cea mai mare rețea de antreprenori sociali de la nivel global, cu mai mult de 3800 de Ashoka Fellows în peste 90 de țări, aplicând ideile lor schimbătoare de sistem la nivel global. Ashoka identifică și sprijină antreprenorii sociali de top ai lumii, învață din modelele lor de inovare și mobilizează o comunitate globală care îmbrățișează aceste noi contexte pentru a construi o lume în care fiecare persoană este un agent al schimbării.