Un nou program internațional dedicat antreprenorilor sociali este lansat de Ashoka România și platforma Fonduri Structurale, acesta fiind acum disponibil și pentru români. Programul caută atât antreprenori sociali, cât și mentori astfel încât noul ecosistem să devină mai cunoscut și mai accesibil celor care sunt pasionați de schimbarea sistemică.
 
Antreprenorii care creează impact social în comunități și profesioniștii care vor să sprijine consolidarea ecosistemului antreprenoriatului social românesc se pot înscrie în programul de incubare Bridge for Billions - program premiat internațional care sprijină dezvoltarea afacerilor cu impact la nivel global. 
 
Scopul programului de incubare este să sprijine afacerile sociale selectate astfel încât acestea să devină pregătite pentru investiții. Programul de incubare reprezintă o etapă din dezvoltarea unui nou instrument de finanțare pe care platforma fonduri-structurale.ro, Ashoka România, CONDA (Austria), QOIN (Olanda) și Bridge for Billions (Spania) îl creează pentru antreprenorii sociali din România.
 
„Ashoka lucrează de 40 de ani alături de această rețea de antreprenori sociali de top de peste 3800 de Ashoka Fellows, timp în care am învățat de la ei și tot împreună cu ei am dezvoltat instrumente și procese de susținere pentru finanțarea socială pe care am dorit să le aducem și în România. Această structură o promovăm și prin Bridge for Billions, care a fost fondat de un Ashoka Fellow, Pablo Santaeufemia, program pe care il creionăm local cu partenerii noștri de la fonduri-structurale.ro. Împreună, continuăm să consolidăm eforturile depuse în direcția antreprenoriatului social și accelerăm procesele prin care antreprenorii sociali pot să schimbe societatea,” menționează Ana Murray, country director Ashoka România.
 
Programul vizează ca antreprenorii și mentorii selectați să se implice direct în construcția instrumentului și să beneficieze primii de astfel de investiții. În acest moment, peste 1800 de antreprenori au beneficiat deja de acest program din 86 de țări în ultimii 5 ani, ceea ce duce la o rețea internațională care împărtășește resurse și depășește provocările împreună. 
 
Mai mult, platforma oferă o abordare de tip „învățare prin experiență”, inspirată de „Disciplined En-trepreneurship” dezvoltată de MIT, din care va rezulta un plan de business detaliat pe care îl poți prezenta oricărui investitor național sau internațional.
 
„Încă de anul trecut lucrăm la dezvoltarea unui instrument de finanțare a antreprenoriatului social și încercăm prin intermediul acestui demers să implicăm cât mai mulți stakeholderi relevanți – am obținut sprijinul unor parteneri transnaționali și al Comisiei Europene, iar în următoarea perioadă ne vom concentra pe lucrul cu stakeholderii naționali. Ne bazăm pe faptul că există profesioniști care doresc să participe la consolidarea ecosistemului antreprenoriatului social și creăm astfel o rețea interconectată de antreprenori – mentori – investitori publici și privați – autorități publice – organizații suport”, explică Dragoș Jaliu, CEO fonduri-structurale.ro  & cofondator consolid8.ro.
 
Bridge for Billions este un program prin care se facilitează interacțiunea 1-1 între mentori și antreprenori sociali prin instrumente online și îndrumare pentru dezvoltarea afacerilor sociale. Programul a fost creat de Pablo Santaeufemia, Ashoka fellow, și are ca scop să ajute, să provoace și să structureze toate ideile antreprenorilor sociali în timp ce aceștia își definesc modelul de afaceri și viabilitatea acestuia. 
 
***
Despre Ashoka România
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor pe locul 13 din 500 de ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Ashoka România este susținută de Romanian-American Foundation, partener de lansare și de NN România, partener strategic. Dacă știi pe cineva care schimbă România, citește criteriile noastre de selecție și nominalizează următorul Ashoka Fellow! 
 
fonduri-structurale.ro oferă informații & consultanță de business din 2006. Portalul fonduri-structurale.ro prezintă informații actualizate despre oportunități de finanțare pentru cei peste 120.000 de membri înregistrați. Echipa fonduri-structurale.ro gestionează acceleratoare pentru start-upuri și antreprenori sociali împreună cu parteneri naționali. În ultimii 3 ani peste 190 de afaceri au beneficiat de sprijin prin intermediul programelor create de fonduri-structurale.ro. Din 2020, echipa gestionează platforma consolid8.ro – prima platformă de crowdfunding cu recompense dedicată antreprenorilor sociali și cei din industriile creative.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash