13 echipe cu idei de afaceri sociale au ajuns în marea finală a competiției Social Impact Award România. Pe 5 octombrie, în cadrul ceremoniei de anunțare a celor 3 câștigători SIA 2017, cele mai bune afaceri vor primii câte un premiu de 1500 de euro, mentorat și oportunitatea de a participa la Social Impact Award Summit, la Belgrad, alături de câștigătorii din alte 17 țări. 
 
Anul acesta, competiția desfășurată în România a atras în cadrul evenimentelor peste 550 de tineri interesați să contribuie la o schimbare în bine în domenii foarte variate: educație, tehnologie, mediu, sănătate, drepturile omului, etc. Pe baza deciziilor luate de juriu, echipele finaliste selectate au avut acces la o serie de workshopuri, ca parte a programului de incubare pe parcursul verii, cu scopul de a-și modela mai bine ideile de afaceri alături de parteneri ai competiției precum Enel, BCR, Ernst & Young, Rompetrol și Red Bull.

Marea Finală Social Impact Award va avea loc în sediul The Entrepreneurship Academy (Bulevardul Dacia 99) și va aduce împreună finaliștii și juriul competiției, parteneri, inovatori sociali, reprezentanți ai mediului de business și tineri interesați să descopere rolul antreprenoriatului social în România. Echipele finaliste care vor susține prezentările pe parcursul zilei sunt: 
 
# Ancora - o cafenea socială care ajută  la includerea pe piața muncii a copiilor din centrele de plasament din Constanța;
Blinkr - un smart strap creat pentru bicicliști și motociciliști cu scopul de a-i face mai vizibili în trafic;
Date a Startup - o platformă educațională care încorporează o platformă de internship-uri în companii mici și mijlocii;
Dolls Heal Souls - Un Teatru de Papuși educațional pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani;
Grai de Plai - proiect care își propune să reintegreze pe piața muncii românii întorși din străinătate;
InstaHouse - o platformă de intermediere de servicii de curățenie;
IziBac - o aplicație mobilă care are ca scop facilitarea învățării pentru examenul de Bacalaureat;
Mind Tools - o platformă educațională online pentru tinerii din Cluj;
Opportunity Weekend - un târg de cursuri și voluntariat pentru liceeni din România;
Smiles For The Future - un proiect educațional prin care copiii instituţionalizați învață şi conştientizează de ce sunt importante sănătatea orală și tehnicile de prevenție a bolilor asociate igienei defectuoase;
Teen Tank - un proiect care dezvoltă competențe antreprenoriale tinerilor prin rezolvarea de briefuri primite de la companii;
Urban Farming - Farmbot - un proiect care încurajează practicarea agriculturii durabile, prin impulsionarea economiei locale.
Urban Gardener - o tehnologie ce face posibilă creșterea legumelor și a zarzavaturilor pe verticală.
  
Evenimentul va include și un panel de discuții concentrat pe impactul și rolul inovației sociale în România, conversație la care vor lua parte Laura Catană, Co-Director Lansare Ashoka România și Traian Brumă - Co-fondator al Universității Alternative. 
 
Pasionată să contribuie la schimbări pozitive în societate, Laura s-a alăturat echipei Ashoka în 2014, pentru a coordona programul „This Works” menit să susţină redresarea economiei în Sudul Europei prin adaptarea unor inovaţii sociale de impact pentru combaterea şomajului. În 2015, ea a iniţiat programul de Fellowship pentru Ashoka Italia, iar din 2016 a început dezvoltarea de parteneriate şi iniţiative Ashoka şi în România. 
 
Traian Brumă este un Learning Architect cu o misiune: vrea să construiască o altfel de universitate. În ultimii 12 ani, a construit la transformarea educației din România, prin co-fondarea Universității Alternative - o comunitate de învățare freedom-centered, condusă de proprii ei studenți. Acum doi ani, Traian a plecat într-o călătorie în jurul lumii, prin care a cunoscut zeci de inovatori sociali, comunități care se auto-guvernează, universități clasice sau programe educaționale alternative din toate colțurile lumii. 
 
Mai multe detalii despre cum puteți participa la Marea Finală SIA 2017 sunt disponibile pe evenimentul de facebook
 
***
Despre Social Impact Award
Social Impact Award este o competiție de idei și un program educațional pentru tinerii care vor să producă o schimbare în societate într-un mod constructiv. Misiunea proiectului este promovarea antreprenoriatului social în rândul tinerilor la nivel european și nu numai. Astăzi, proiectul este prezent în 18 țări: Austria, Croația, Cehia, Grecia, Macedonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Elveția, Georgia,, Slovenia, Tunisia, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Ungaria și Albania.

În România, proiectul se află la cea de-a șasea ediție și este organizat de către Global Shapers Bucharest Hub, Social Innovation Solutions și Universitatea Alternativă.