În week-endul 4-6 octombrie. a avut loc prima ediție a Taberei de Dezvoltare Comunitară, #comunitabăra Valea Mostiștei. Fundația PACT, împreună cu Primăria Valea Argovei și Grupul de Acțiune locală Valea Mostiștei au organizat acest eveniment care a reunit atât dezbateri și ateliere de lucru pe tema dezvoltării comunitare, cât și implicarea comunității în evenimente conexe: concert la foc de tabără, târg de produse locale, expoziție de fotografii și povești locale, activități creative pentru copiii și tinerii comunității.
 
Evenimentul a reunit comunitatea oamenilor interesați de metodele și instrumentele specifice dezvoltării comunitare, la nivel practic sau teoretic. Tema primei ediții de Comunitabără a fost Ipostaze ale polarizării în societatea românească. Evenimentul s-a bucurat de prezența Iuliei Drăjneanu, expert în științe politice, a lui Mihnea Preotesei, cercetător științific în cadrul ICCV și a lui Vasile Deac, doctor în sociologie. De asemenea, în cea de-a doua zi, practicieni în domeniul dezvoltării comunitare, au împărtăși bune practice, prin ateliere de lucru și prezentări de studii de caz.
 
Tabăra a reunit organizații neguvernamentale cu experiență și organizații comunitare care lucrează la firul ierbii în propriile comunități. Schimbul de idei și de soluții a vizat conturarea unei societăți civile active și participative.
 
 
Nu a lipsit nici implicarea autorităților locale, care au participat activ la dezbateri și ateliere,  împărtășind din experiența proprie și mobilizând comunitatea, prin reprezentanții lor - domnul Costel Boitan, primar în Valea Argovei și domnul Voicu Ion Costea, GAL Valea Mostiștei.
 
Seara lui 5 octombrie a fost dedicate oamenilor din Valea Argovei la concertul domnului Nicu Pistol, maestrul lingurilor din Spanțov, și în prezența artiștilor de la Țapinarii. În cea de a treia zi, pe 6 octombrie, a avut loc evenimentul comunitar ”Confluențe pe Valea Argovei”. Acesta a adus la un loc producători locali de brânză, pește afumat, miere, suc de mere, legume, plăcinte, cozonaci și obiecte decorative, povești locale împărtășite de Nea Ursu, învățătorul Verdeș, preotul Bădica și eleva Raluca Macrea, pe acordurile Ansamblul Multicultural Valea Mostiștei. 
 
De asemenea, copiii din comunitate s-au putut bucura de ateliere de pictură, modelaj și bricolaj și de o expoziție de fotografie, datorită implicării doamnelor profesoare din Școala Valea Argovei și a doamnei directoare Nicolae Melania dar și de ateliere de robotică - Arhipera - arhitectura socială participativă, ateliere de decupaj și tehnica șervețelului, mulțumită lui Dori Dogariu, un atelier de dans cu Cosmina Fleican din Șoldanu și de experiența călătoriei în trecut prin  Muzeul Memoriei.  
 
Din anul 2006, Fundația PACT accelerează schimbarea în sudul României, implicându-se în comunitățile locale. Până acum, proiectele PACT au implicat peste 22.000 de oameni din 160 de comunități din România. Detalii pe www.fundatiapact.ro.
 
Partener media: Contributors.ro.