În data de 25 aprilie 2023 a avut loc, la Iași, „Conferința Regională ONGteca: Capacitatea sectorului neguvernamental. Impact social și sustenabilitate”, destinată organizațiilor neguvernamentale din Regiunea de Nord-Est a României. Conferința, organizată în cadrul proiectului ONGteca, a reunit vorbitori din organizații internaționale, naționale și locale, dar și de peste 50 de ONG-uri din Regiune.

Conferința Regională ONGteca și-a propus să ofere ONG-urilor din regiune un spațiu de dialog și transfer de know-how privind impactul social și sustenabilitatea sectorului neguvernamental. Astfel, organizațiile participante au fost invitate să reflecteze și să găsească împreună soluții pentru două teme strategice în sectorul neguvernamental: cum măsurăm și comunicăm impactul social și cum asigurăm sustenabilitatea organizațiilor noastre.

La conferința, au fost prezenți invitați vorbitori din organizații internaționale, naționale și locale cu expertiză și experiențe relevante pe tematicile conferinței, urmând:

  • Anna Murray, Directorul Ashoka România, biroul local al Ashoka, cea mai mare rețea globală de antreprenoriat social, a abordat tematica „De la rezultate de proiect la orientare spre impact social și schimbare sistemică”;
  • Angela Achiței, Președinte Fundația „Alături de Voi” România (ADV România), una din cele mai mari întreprinderi sociale din România, a abordat tematica „Economia socială, model pentru generarea impactului social și asigurarea sustenabilității”;
  • Irina Sînziana Niță (Opincaru), doctor în sociologie și Coordonator studiu de impact centre de zi Organizația Umanitară CONCORDIA & CONCORDIA Academia, a abordat tematica „Măsurarea impactului social în comunitate”;
  • Ciprian Păiuș, Director Executiv la Fundația Comunitară Iași și Președintele Federației Fundațiilor Comunitare din România, a abordat tematica „Cum asigurăm sustenabilitatea organizațională prin fundraising strategic”;
  • Gabriela Dima, Director Regional în cadrul Biroului Teach for Romania din Regiunea Moldova, a abordat tematica „Cum creștem impactul intervențiilor prin creșterea valorii profesionale. Membru în echipa Teach, între misiune personală și viziune de schimbare pe termen lung prin apartenența la o comunitate de învățare”;
  • Gabriela Achihăi, Președinte la Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC), a abordat tematica „Oportunități și provocări în dezvoltarea sustenabilă a organizațiilor societății civile. Modelul Fundației de Sprijin Comunitar Bacău”;
  • Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbană în cadrul Băncii Mondiale din București, România (World Bank Romania), a abordat tematica „Rolul societății civile în adresarea provocărilor orașelor viitorului”.
  • Pe lângă sesiunile plenare cu prezentări și informații cheie despre tematicile evenimentului, conferința a inclus și două paneluri facilitate prin care am urmărit să construim o înțelegere comună, să definim provocările, potențialele soluții și cum putem să ne sprijinim ca sector pentru a ne crește impactul și sustenabilitatea, În cadrul celor două paneluri s-au implicat în facilitare, pe lângă speakerii din cadrul sesiunilor plenare, și Elena Vasiliu, Specialist marketing & comunicare Fundația „Alături de Voi” România (ADV România), Petru-Vasile Gafiuc, Președinte Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Alexandrina Dinga, Președinte Asociația CIVICA, Diana Păiuș, Director Regional Fundația Serviciilor Sociale Bethany și Beatrice Darie, Director Programe Fundația Serviciilor Sociale Bethany.

     

    Despre proiectul ONGteca

     

    Proiectul ONGteca este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași și Asociația CIVICA cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

    Scopul proiectului ONGteca este de a susține creșterea capacității, sustenabilității și potențialului de inovare pentru minim 30 de ONG-uri ce activează în zone geografice insuficient deservite și/sau în domenii tematice insuficient deservite din județul Iași și regiunea de Nord-Est prin investiții în infrastructura umană și transfer de know-how care sa genereze produse, servicii și procese cu o valoare adăugată mult mai mare la nivelul comunității.

    Mai multe informații despre proiectul ONGteca se regăsesc pe secțiunea deditată din site https://bethany.ro/programe-si-proiecte/comunitate/ongteca/, iar evenimentele din cadrul programului sunt anunțate pe pagina de Facebook ONGteca.

    ***

    Despre Programul Active Citizens Fund România

    Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

    Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

    Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special copii și tineri, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 29 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural, precum și inițiative de implicare a comunității locale și de stimulare a filantropiei. Mai multe detalii se regăsesc pe www.bethany.ro.

    Fundația Comunitară Iași

    Fundația Comunitară Iaşi îşi propune să aducă împreună oamenii care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru transformarea Iaşului într-un oraş în care să fim mândri că locuim. Scopul Fundaţiei Comunitare Iaşi este construirea într-o manieră durabilă a unui viitor mai bun al Iaşului şi întregii regiuni, prin încurajarea bucuriei actului de a dona. Mai multe detalii se regăsesc pe www.fundatiacomunitaraiasi.ro.

    Asociația pentru Dezvoltare, Transparență și Participare Publică CIVICA

    Asociația CIVICA a fost înființată în 2014 pentru ca vocea cetățenilor să fie ascultată și respectată de decidenți, iar instituțiile să devină mai deschise și atente la nevoile reale ale oamenilor. Direcțiile strategice de acțiune ale CIVICA sunt cetățenia activă și buna guvernare la nivel local. Prin proiectele sale, organizația încurajează implicarea civică, susține grupurile de cetățeni care se confruntă cu diverse probleme în comunitate și contribuie la transparentizarea procesul decizional. Organizația dezvoltă instrumente digitale de monitorizare și participare publică, ghiduri de implicare cetățenească sau bune practici pentru administrația publică. De asemenea, CIVICA desfășoară campanii de advocacy pe subiecte care țin de mobilitate și dezvoltarea urbană, organizează ateliere și sesiuni de educație civică, dezbateri și evenimente care aduc împreună cetățenii și factorii decizionali pentru proiectele importante ale comunității. Mai multe detalii se regăsesc pe www.asociatiacivica.ro.