Ionela Batrinache, 40 de ani, este doar una din cele 56 de absolvente ale cursurilor gratuite organizate de Asociatia React in judetul Giurgiu. Specializarea obtinuta de lucrator in procesarea fructelor si legumelor şi cursul de inţiere în antreprenoriat au ajutat-o sa descopere potentialul infiintarii unei afaceri de familie, chiar in comuna Putineiu, unde locuieste. 

“Vreau sa-mi infiintez o linie de procesare legume, idee aparută in timp ce participam la cursurile de lucrator conserve legume si fructe. Expertii care au venit sa vorbeasca cu noi, cursantele, ne-au explicat pasii principali pe care ii presupune deschiderea unei afaceri si ma gandesc sa folosesc in acest scop suprafata de teren pe care o detin. Contez pe familie si cred ca baietii mei ar fi bucurosi sa-si ajute mama”, a declarat Ionela.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului in randul persoanelor de sex feminin a crescut la nivelul Romaniei de la 4,33% la 4,60%, in iulie 2014 . Mai mult, in luna noiembrie 2014 , în judetul Giurgiu existau 6,547 de someri inregistrati, din care aproape jumatate erau femei. 

Scopul cursurilor de lucrator in domeniul conservelor din fructe si legume şi al celor de antreprenoriat, absolvite de Ionela, este de a acorda femeilor fara ocupatie oportunitatea de angajare sau de initiere a unei afaceri. Sprijinul oferit absolventelor nu se opreste dupa terminarea cursurilor. Prin proiectul Anotimpuri la Borcan, Asociatia React va oferi cursantelor si spatiul necesar realizarii sigure şi vanzarii legale a conservelor din fructe si legume. Astfel, trei centre culinare comunitare de procesare a legumelor si fructelor, avizate igienic si sanitar, vor fi infiintate in comunele cu cele mai multe absolvente interesate sa devina antreprenoare.   

Prin Anotimpuri la Borcan, vor fi organizate cursuri gratuite pentru un total de 560 de femei care locuiesc in mediul rural din regiunile Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), Centru (Alba, Brasov, Mures, Covasna, Harghita, Sibiu) si Bucuresti-Ilfov. Persoanele interesate trebuie sa fi absolvit nivelul minim de scolarizare obligatorie si sa nu fie angajate. Persoanele de contact pentru inscrierea la cursuri sunt Viorica Toader (0732.222.311), viorica.toader@asociatiareact.ro si Nicoleta Steriopulo (0732.714.841). 
“Ocupare si antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud Muntenia, implementat si comunicat sub denumirea ”Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni!

***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala infiintata in 2006, in care lucreaza in prezent 50 de angajati si peste 200 de voluntari. Cele 14 premii de excelenta nationale si internationale primite confirma impactul actiunilor noastre, prin care am contribuit la salvarea a peste 200 000 de vieti omenesti. Proiectele marca React genereaza schimbari in sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Toate aceste domenii sunt interdependente si doar prin sustinerea lor simultana putem vorbi de o dezvoltare reala a societatii. Aici intervenim noi, transformatorii pe termen lung ai comunitatilor romanesti. www.asociatiareact.ro
 
Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, Manager de comunicare in cadrul Asociatiei React, telefon 0723.212249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.