Mai multe femei din comuna Vidra isi vor transforma pasiunea pentru conserve in afacere, fara sa-si paraseasca gospodariile, datorita proiectului  “Anotimpuri la borcan – regiunea Bucuresti-Ilfov”. 

Constanta Radu este o ambasadoare a proiectului in randul femeilor din Vidra, fiind constienta de impactul acestuia asupra dezvoltarii comunitatii de care apartine. 112 femei din comuna Vidra s-au calificat deja in meseria de lucrator in domeniul productiei de conserve din fructe si legume si in antreprenoriat, prin “Anotimpuri la borcan – regiunea Bucuresti-Ilfov” 
 
Oportunitatile pe care Asociatia React le-a creat in comuna Vidra au determinat-o pe Constanta Radu, 59 de ani, sa devina ambasadoare a antreprenoriatului feminin la nivel local. Constanta este una dintre participantele la cursurile gratuite de calificare ca lucrator in productia conservelor din fructe si legume si de antreprenoriat, organizate de Asociatia React prin “Anotimpuri la borcan – regiunea Bucuresti-Ilfov”.
 
Increzatoare ca proiectul va conduce la dezvoltarea zonei, Constanta a devenit o adevarata promotoare a acestuia. In acest sens, a mobilizat comunitatea si a promovat cursurile gratuite destinate femeilor, alaturi de ideea initierii unor afaceri in comuna Vidra. 
 
Desi provine dintr-o familie rurala de gospodari, care s-a indeletnicit toata viata cu legumicultura si pentru care conservarea fructelor si legumelor este o traditie,  Constanta recunoaste ca nu a invatat acasa cum sa prepare corect conservele. 
 
Ambitia de a mentine vii retetele traditionale din comunitatea ei si dorinta de a consuma produse naturale au fost principalele motive pentru care s-a inscris la cursurile organizate de Asociatia React. “Mai multe fete pe care le-am convins sa se inscrie in proiect vor sa-si deschida afaceri, sa comercializeze conserve din fructe si legume. Eu imi doresc, pentru inceput, sa invat sa pregatesc corect conservele, folosind numai ingrediente naturale. Materia prima o iau din gradina si din livada mea, dar mai am de invatat cum sa o valorific cat mai bine. La cursuri am aflat, de exemplu, ca exista un soi de prune din care pot sa fac peltea la care nu mai trebuie sa adaug zahar. Zilele urmatoare vreau sa-mi cumpar pruni, visini, meri, gutui, coacaze si mure” a marturisit Constanta. 
 
Pentru a veni in sprijinul cursantelor care doresc sa porneasca o afacere locala, Asociatia React va infiinta, chiar in comunitatile lor, bucatarii comunitare complet utilate si avizate igienico-sanitar, care le vor sta la dispozitie pentru o productie sigura si legala. 
 
112 femei din comuna Vidra s-au inscris deja in proiectul “Anotimpuri la borcan – regiunea Bucuresti-Ilfov” si au beneficiat de un program complex de constientizare privind alimentatia sanatoasa si productia prietenoasa cu mediul, formare in domeniul prepararii conservelor din fructe si legume, cursuri de competente antreprenoriale si consiliere profesionala. 
 
Inscrierile continua pana la epuizarea celor 392 de locuri disponibile. Persoanele interesate trebuie sa fi absolvit nivelul minim de scolarizare obligatoriu si sa nu fie angajate. Pentru inscriere pot fi contactate Gina Ilie (0727 385 070) si Magda Muscalu (0733 503 450).
 
“Ocupare si antreprenoriat rural in regiunea Bucuresti-Ilfov” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale, fiind implementat si comunicat sub denumirea “Anotimpuri la borcan – regiunea Bucuresti-Ilfov”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni!  
 
***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei noua ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 200.000 de romani si am salvat peste 100.000 de vieti omenesti. Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din Romania, cu 14 premii de excelenta nationale si internationale. React are filiale in 5 orase din tara si o echipa de 50 de angajati si peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro
 
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa il contactati pe Cristian Ticu, Expert comunicare in cadrul Asociatiei React, telefon 0733.503.446, e-mail cristian.ticu@asociatiareact.ro.