In urmatoarele trei luni 5 designeri romani vor lucra cot la cot cu mestesugarii iscusiti din localitatile deltaice pentru a crea obiecte de design, cu utilitate, pentru publicul contemporan romanesc si european.

In prima etapa a proiectului, ICEM a realizat o inventariere a mestesugurilor din Delta, cercetarea etnografica ”Mestesuguri traditionale din Delta.

In cadrul cercetarii au fost identificati 86 de mestesugari si artisti populari inca activi si 23 de mestesuguri si tehnici traditionale practicate de acestia. 
“Proiectul isi propune sa valorifice mestesugurile deltaice, ceea ce presupune transferarea lor catre piata de design contemporan, incluzand si pregatirea artistilor populari si a mesterilor locali care le practica in dobandirea tehnicilor de adresare a publicului contemporan, tot mai receptiv la designul de inspiratie traditionala. Asta va contribui in primul rand la pastrarea acestor tehnici si apoi la asigurarea unei surse de venit constanta pentru acesti mesteri”, a aratat Loredana Pana, Coordonator Proiecte Ecopolis.

Pentru a crea produsele de design contemporan, echipa de proiect va prospecta mestesugarii din Delta Dunarii si vor selecta 5 mestesuguri/tehnici de lucru. Impreuna cu cei 5 designeri, mestesugarii selectati vor produce 10 obiecte cu design contemporan. Mai departe, obiectele vor fi promovate printr-o expozitie nationala si o participare la un targ international de design (Design Week).

Expertii din cadrul proiectului, Marlene Stanciu si Mihai Sibianu, manageri culturali si initiatorii platformei KraftMade - kraftmade.ro, dedicati recuperarii, cultivarii, dezvoltarii si integrarii in viata de zi cu zi a abilitatilor mestesugaresti provenite din patrimoniul cultural national si avand deja o experienta vasta in colaborarea cu mestesugari si designeri creativi din tara vor coordona echipa de designeri de obiect pentru a gasi cele mai bune solutii de adaptare a mestesugurilor si de promovare a lor. 

“Dincolo de trendul etno care plaseaza simboluri de inspiratie folclorica in obiecte de design, intreabarea noastra la KraftMade este intotdeauna “ce ramane?” Cu ce se aleg mestesugarii si care este impactul asupra tehnicilor mestesugaresti, asupra patrimoniului? Asa ca designerii care vor contribui la colectia DeltaCraft vor trebui sa fie curajosi, profunzi si conceptuali pentru a reprezenta la nivel simbolic, in obiecte de utilitate mestesugareasca, fascinanta istorie si cultura a Deltei, plina de spirite, de misticism, de zmei, vidre si sirene, de animale fantastice blestemate sau norocoase”, a declarat Marlene Stanciu, Manager Cultural. 

Invitatul special din cadrul evenimentului de lansare, Petra Lilja (http://petralilja.se/) designer si curator din Suedia, a prezentat cateva exemple de colaborari intre designeri si mestesugari din Suedia si Finlanda, exemple care se regasesc si in expozitia din cadrul RDW, “Tendinte emergente in designul scandinav”:

”Sunt interesata sa promovez aceste tendinte pentru a inspira alti designeri, producatori si consumatori. Povestea din spatele obiectelor releva conceptele si munca pentru realizarea acestora si le face mai mult decat simple forme sau materiale. Prin utilizarea resurselor locale de productie si a materialelor, designerul are potentialul de a crea modele unice, pline de povesti - o cale catre un viitor sustenabil”, a declarat Petra. 

La eveniment a participat si Lilli Hollein, director si curator Viena Design Week, care a vorbit despre interesul in crestere al publicului contemporan pentru astfel de obiecte, aratand ca in cadrul Viena Design Week se organizeaza anual o expozitie separata dedicata designului de obiect bazat pe mestesuguri.

Proiectul este cofinantat printr-un Grant SEE oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, in cadrul programului Promovarea Diversitatii in Cultura si Arta in Cadrul Patrimoniului Cultural European.

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati-o pe: Alina Sarmasan, Responsabil Comunicare, Mobil:  +40 730 040 772, Mail: alina@ecopolis.org.ro
 
Un eveniment organizat in cadrul Romanian Design Week.