Roadele Munților, food hub-ul creat de Fundația Conservation Carpathia, susține producătorii din Munții Făgăraș și introduce în portofoliu o serie limitată de produse unice: dulceața de păpădie și de liliac, ce pot fi comandate on-line aici: forms.gle/UGtMQX5QkFzGHhvS8.

La poalele munților, pământul fertil și oamenii gospodari fac casă bună - o combinație perfectă pentru hrană curată și produse locale de bună calitate.

‘Roadele munților – produse alese din Făgăraș culese’ este inițiativa Fundației Conservation Carpathia, un centru alimentar (food hub) care distribuie produse direct de la producători mici, tradiționali din comunitățile de la poalele munților Făgăraș. Toate ingredientele sunt naturale (proaspete sau procesate), vin de la producători locali din jurul Munților Făgăraș și sprijină un sistem sănătos de producție și consum.

Parteneriat pentru natură și bunăstare

"Misiunea noastră este să ajutăm comunitățile locale să prospere, prin activități durabile și oportunități de afaceri care să protejeze și să promoveze bogăția naturală de aici. Scopul Roadele Munților este să devină o alternativă economică de lungă durată pentru producătorii locali din Munții Făgăraș și să demonstrăm că economia verde, non-extractivă, devine suport pentru dezvoltarea comunităților locale. Ne bucurăm să promovăm și produse cu ingrediente inedite, cum sunt dulcețurile și siropurile de păpădie sau de liliac. Am asistat la procesul de producție care este unul foarte migălos, deci și numarul de borcane este unul limitat. Suntem prezenți la nivel național prin freshful.ro și livrăm oriunde în țară prin Sameday." declară Istvan Szabo, manager afaceri verzi Fundația Conservation Carpathia.

Fierte în ceaune, de cele mai multe ori la foc de lemne, roade ale pământului se 'împletesc' în borcane ce ajung pe masă, la oraș.

Multe alte povești cu ingrediente inedite găsiți pe pagina Roadele Munților, unde un coș comandat înseamnă un motiv în plus pentru ca un localnic să îsi ducă mai departe pasiunea pentru produse cu rețete simple și gustoase.

Din 2009, Fundația Conservation Carpathia implementează în zona Munților Făgăraș cel mai amplu proiect de conservare privată a pădurilor, derulează campanii de reîmpădurire a suprafețelor tăiate în trecut, aplică un management modern, non-invaziv al faunei sălbatice și sprijină comunitățile locale pentru dezvoltarea unei economii verzi, bazată pe afaceri durabile, care să aducă un trai mai bun în zonă, în armonie cu natura.

***
 
Această vizită se desfășoară în cadrul proiectului LIFE Carpathia „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care să creeze beneficii comunităților locale din zona Munților Făgăraș.
Proiectul este implementat de Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociația Ocolul Silvic Carpathia, Asociația de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraș Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș – Basarab I și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) și al Fundației Arcadia prin programul Endangered Landscapes Programme.

Fotografie de Ramona Pîrvu.