Producătorii locali din vecinătatea Munților Făgăraș au de acum posibilitatea să ajungă la mai mulți consumatori prin intermediul Food Hub-ului Roadele munților - merinde alese din Făgăraș culese, un proiect al Fundației Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia a lansat Roadele Munților Făgăraș-merinde alese din Făgăraș culese, un centru alimentar de colectare și distribuție (Food Hub) a produselor locale, tradiționale din zona Munților Făgăraș, către clienții interesați să consume local.

Noul proiect face parte dintr-un un program mai amplu de susținere și de promovare a producătorilor locali din vecinătatea Munților Făgăraș, care fac agricultură în mod responsabil și respectă natura, care sunt certificați și cărora le pasă de ingrediente și rețete. Food Hub-ul vine în ajutorul acestora cu soluții de promovare și distribuție, cu noi rețele de consumatori și acces către dezvoltare pe termen lung.

În prezent Roadele munților - merinde alese din Făgăraș culese colectează produse din zona de Sud a Munților Făgăraș și asigură distribuția în Brașov, București și Pitești, urmând ca programul să se dezvolte în viitor, atât la nivel de colectare, cât și de distribuție.

"Aducem roadele munților Făgăraș pe masa tuturor celor care doresc să consume hrană sănătoasă, produsă în cantități reduse, cu materie primă din satele aflate în vecinătatea Munților Făgăraș. Toate ingredientele sunt naturale (proaspete sau procesate), vin de la producătorii locali din județul Argeș și din județele vecine. Acestea sunt culese sau cultivate, produse și distribuite în mod responsabil, cu grijă pentru sol, climă și pentru biodiversitate", a declarat Istvan Szabo, manager afaceri verzi în cadrul Fundației Conservation Carpathia.

Cum funcționează?

Doritorii au la dispoziție coșuri predefinite, pline cu merinde specifice Munților Făgăraș: hribi, fragi în dulceață, afine și mure în siropuri fără zahăr, brânzeturi, miere, sucuri și compoturi, produse local, în diferite combinații sănătoase. Comenzile se plasează online, prin completarea unui formular de comandă disponibil pe pagina de Facebook a food - hubului, iar acestea sunt livrate la domiciliu. Principiile de acces în food-hub sunt clare, astfel că fructele și ciupercile sunt culese sau cultivate  în mod responsabil, carnea provine de la animale din rase locale, brânzeturile sunt produse în unități ce respectă bunăstarea animalelor, condițiile de muncă sunt corecte, iar plata este echitabilă.

Parteneriat pentru natură și bunăstare

Food Hub-ul Roadele munților - merinde alese din Făgăraș culese reprezintă un parteneriat pentru natură și bunăstare creat de Fundația Conservation Carpathia pentru a sprijini comunitățile locale din zona munților Făgăraș. Noul program susține și promovează un sistem sănătos de producție și de consum al roadelor Munților Făgăraș, formând noi rețele antreprenoriale verzi.
 
"Programul nostru este mai amplu și are în vedere atât înființarea food hubului, pentru colectarea și distribuția produselor locale, cât și pregătirea producătorilor pentru cerințele consumatorilor: modalități de promovare și marketing, actualizarea rețetelor, consultanță și training, astfel încât, fiecare producător să aibă acces la piețe de desfacere pe termen lung și să primească un preț corect pentru produsele lui. Punem bazele unui nou model de afacere verde, adică o afacere care se bazează pe natură, fără însă a epuiza resursele naturale oferite cu dărnicie de Munții Făgăraș"',  a adăugat Istvan Szabo, manager afaceri verzi în cadrul Fundației Conservation Carpathia.


***
Despre proiectul LIFE Carpathia


Programul Afaceri Verzi este realizat în cadrul proiectului LIFE Carpathia („Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, LIFE18 NAT/RO/00108). Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care să creeze beneficii comunităților locale din zona Munților Făgăraș.

Proiectul este implementat de Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociația Ocolul Silvic Carpathia, Asociația de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraș Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș – Basarab I și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) și al Fundației Arcadia prin programul Endangered Landscapes Programme.

Despre Fundația Conservation Carpathia


Din 2009, Fundația Conservation Carpathia implementează în zona Munților Făgăraș cel mai amplu proiect de conservare privată a pădurilor, derulează campanii ample de reîmpădurire a suprafețelor tăiate în trecut, aplică un management modern, non-invaziv al faunei sălbatice și sprijină comunitățile locale pentru dezvoltarea unei economii verzi, bazată pe afaceri durabile, care să aducă un trai mai bun în zonă, în armonie cu natura.
Asumându-ne rolul de protectori ai naturii, ne-am asumat, implicit, rolul de protectori ai valorilor locale și ai tradiției și am înteles că misiunea noastră este să ajutăm comunitățile locale să prospere prin desfășurarea de activități durabile și oportunități de afaceri care să protejeze și să promoveze bogăția naturală de aici.

Website | Facebook