Evenimentul a marcat rezultatele obtinute in cei trei ani ai proiectului, acordand recunoasterile binemeritate celor implicati in  proiecte de responsabilitate sociala si a prezentat totodata solutiile de sustenabilitate si programul de activitati dedicat membrilor Retelei „Actionam responsabil!” dincolo de momentul incheierii finantarii europene, incepand cu luna decembrie 2013. 
 
Odata cu incetarea finantarii europene, sustenabilitatea proiectului va fi asigurata de Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa (CRCA). 
 
„Multe dintre proiectele finantate din fonduri europene se termina odata cu finantarea. Suntem hotarati sa nu permitem ca ceea ce am construit alaturi de cei peste 200 de membri ai retelei „Actionam responsabil!” in 3 ani sa dispara din cauza resurselor. Credem suficient de mult in importanta misiunii noastre comune pentru a gasi solutia corecta si resursele necesare atingerii obiectivelor finale. In cadrul conferintei ne-am propus sa impartasim cu participantii solutia partiala pe care am identificat-o deja si care credem ca va duce reteaua „Actionam responsabil!” la un nivel superior de eficacitate", a  declarat  Rodica Lupu, manager Reteaua „Actionam Responsabil”.
 
La eveniment au participat peste 300 de specialisti, experti si reprezentati ai corporatiilor, organizatiilor neguvernamentale, asociatiilor de IMM-uri, patronatelor, sindicatelor, comitetelor sectoriale, camerelor de comert si industrie si ai administratiei publice, avand astfel o anvergura fara precedent in domeniu.
 
Gala a fost moderata de Mihai Constantin si in deschidere au vorbit Dna. Anca Laura IONESCU – Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Dl. Gabriel ISPAS - Secretar General Adjunct, Ministerul Educatiei Nationale si Dl. Codrin SCUTARU - Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Daca in prima parte a evenimentului au fost premiate 104 organizatii pentru realizarile lor in cadrul proiectului, in a doua parte a fost lansat conceptul marcii de responsabilitate sociala „Actionam Responsabil!”. 
 
Prezentarea conceptului, propus de CRCA, a fost urmata de un workshop pentru identificarea celei mai bune abordari in demersul de dezvoltare a marcii „Actionam Responsabil!”. 

Marca se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii din Romania care au o preocupare reala si consecventa pentru impactul economic, social si asupra mediului, pe care il au prin toate activitatile pe care le desfasoara, si care includ in strategiile lor obiective de responsabilitate sociala si instrumente care sa asigure cresterea impactului pozitiv si diminuarea impactului negativ asupra tuturor stakeholder-ilor.
 
Workshop-ul a generat o dezbatere cu substanta pe tema marcii „Actionam Responsabil!” si a responsabilitatii sociale a IMM-urilor romanesti, in general, la care Dl. Prof. Univ. Dr. Dumitru Iacob (Facultatea de Comunicare si Relatii Publice/SNSPA) si jurnalistul Mircea Toma, presedintele organizatiei ActiveWatch au punctat starea de fapt si perspectivele responsabilitatii sociale pentru Romania, accentuand dimensiunile efortului necesar si faptul ca demersul trebuie sustinut pe termen lung.
 
Pentru cei peste 300 participanti, Gala a fost un eveniment–premium cum rareori se organizeaza in domeniul initiativelor sociale. Participantii, obisnuiti sa-si desfasoare activitatea cu pasiune, dar in relativ anonimat si cu bugete intotdeauna modeste si restrictionate, au avut surpriza placuta de a se afla in lumina reflectoarelor, intr-o atmosfera de adevarata sarbatoare, unde eforturile si ideile lor au fost recunoscute, apreciate si recompensate la nivel national.
 
Marcand cum se cuvine cei trei ani de activitate ai acestui proiect de anvergura nationala, au fost premiate:
o 52 organizatii pentru bune practici in responsabilitatea sociala (din 550 de proiecte studiate); 
o 40 organizatii membre din toate regiunile de dezvoltare ale tarii (din 227 organizatii membre in total) pentru activitatea sustinuta si generarea de schimbari pozitive in comunitate,
o 12 organizatii castigatoare ale concursului national „Actionam responsabil! – competitia initiativelor de responsabilitate sociala” (din 203 proiecte inscrise la concurs). 

Premiile au fost decernate  de specialisti si manageri de  responsabilitate sociala si de expertii proiectului din cele opt regiuni de dezvoltare.
 
Evenimentul a avut loc la hotelul JW Marriott, Sala Grand Ballroom.
 
****
Proiectul a fost  implementat de JCI Romania in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Asociatia „Institutul pentru Politici Sociale”, fiind co-finantat prin Fondul Social European - Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. 
 
 
Contact: Alina Aura Gheorghe, alina.gheorghe@actionamresponsabil.ro, tel.: 0762.248.178