Ieri, 25 noiembrie 2020, a avut loc Gala Dezvoltării Durabile, eveniment organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Județul Covasna. La Gală au fost prezentate 7 organizații, considerate campioane autentice ale dezvoltării durabile. 
 
1. Universitatea București, prin proiectul Geoparcul Țara Hațegului, este un model de campion pentru domeniul ECHITATE;
2. Compania Ascendia, care a realizat platforma educațională colaborativă Livresq, a performat la domeniul EDUCAȚIE;
3. Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă a fost extrem de implicată în rezolvarea crizei anului 2020 și continuă o activitate de mare succes de aproape un deceniu în domeniul SĂNĂTATE;
4. Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 inovează permanent, dezvoltă proiecte de dezvoltare locală foarte aplicate și atrage atenția asupra domeniului APĂ;
5. Clusterul inovativ Green Energy Cluster are o viziune integratoare, cu rezultate nu doar în zona economică și construcție socială, ci și în domeniul SCHIMBĂRI CLIMATICE;
6. Kaufland România a performat la domeniul CONSUM ȘI PRODUCȚIE;
7. Primăria Comunei Ciugud din județul Alba este un pionier al modului în care au înțeles să adopte DIGITALIZAREA administrației publice în beneficiul cetățenilor.

În timpul Galei, au fost prezentate profilurile organizațiilor-campion, pentru ca acestea să devină modele pentru viitorii campioni ai dezvoltării durabile pe care Departamentul Dezvoltării Durabile își propune să-i identifice într-un ciclu competițional de 7 ani, începând cu 2021.
 
În fiecare din cei 7 ani, câte unul dintre domeniile de mai sus își va desemna campionii, aleși dintre următoarele categorii de organizații: (i) ONG-uri, (ii) școli, (iii) universități sau institute de cercetare, (iv) administrație publică, (v) companii comerciale, (vi) organizații de tineret.
 
„Am lansat astăzi un proiect de amploare prin care, în următorii 7 ani, vom aduce în prim-plan și vom premia poveștile din spatele celor care demonstrează, în fiecare zi, că România are potențial de a fi premiantă în domeniul dezvoltării durabile. Dacă vrem să avem un viitor echilibrat, atât noi cât și copiii noștri, ar trebui să ne punem problema educației. Apoi, să ne gândim ce fel de sistem de sănătate publică ne dorim, sau cât de limpede și curată vrem să fie apa pe care o vom bea sau în care vom înota. Să ne întrebăm cum ar trebui să arate un sistem echitabil de producție și consum, cum să atenuăm nedreptățile din lume sau cum să profităm cel mai bine de potențialul extraordinar pe care îl oferă digitalizarea și progresul tehnologic. Toate aceste subiecte au nevoie de o abordare pe termen lung, din aproape în aproape, asemenea unui sport de anduranță în care ai nevoie nu doar de efort, ci și de răbdare și determinare”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
 
Succesul implementării conceptului de dezvoltare durabilă poate fi atins în România în mod asemănător reușitelor sportive: prin antrenament constant, ambiție, spirit de echipă și fair-play. Alături de campionii dezvoltării durabile, un alt campion a fost prezent la eveniment, Mihai Covaliu, președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român campion olimpic: „Fără disciplină nu putem vorbi despre dezvoltare și progres. Sportul ne pregătește de mici pentru viață, complet antrenați cu un set de valori care include: respect, fair play, tradiții, educație, lucru în echipa, valori fără de care nu putem obține rezultatele dorite. Numai în echipă putem ajunge să îndeplinim cele 17 obiective de dezvoltare durabilă. Avem obligația să lăsăm celor care vin după noi lucruri durabile, avem datoria de a lăsa lucrurile mai bune decât le-am primit noi.”
***
Gala Dezvoltării Durabile face parte dintr-un program de informare și educare a publicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD), înscrise în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României – Agenda 2030, o strategie coordonată cu Uniunea Europeană și ONU. Succesul acesteia și, implicit, obținerea premiselor unei lumi durabile, depind în mod esențial de înțelegerea și asumarea de care dau dovadă cetățenii în aplicarea principiilor dezvoltării durabile.