Hope and Homes for Children, în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și cu DGASPC Bistrița-Năsăud, deschide două noi case familiale pentru 24 de copii cu nevoi speciale severe, pentru a facilita închiderea Centrului de Plasament de tip Familial pentru copiii cu Dizabilități Bistrița. Acesta este ultimul centru de plasament din județ, iar pentru închiderea lui sunt necesare 3 case, a treia, o locuință de tip protejat pentru tinerii cu nevoi speciale, fiind încă în construcție. Toate cele 3 case sunt ridicate de Fundație, cu cofinanțare JYSK România și mobilate și dotate cu suportul companiei.

AICI turul casei cu numărul 118 din Bistrița-Năsăud, gazde Alexandra Ungureanu și Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria, în cadrul unei transmisii Live ce a avut loc recent.

JYSK România susține intervențiile Hope and Homes for Children și reforma sistemului de protecție a copilului în România de peste 5 ani, asigurând mobilarea și dotarea completă a 19 case și 3 apartamente familiale care au devenit un mediu cald și primitor, apropiat de Acasă, pentru peste 200 de copii.
 
Încă de la începutul colaborării noastre cu Hope and Homes for Children România, a contat foarte mult să găsim un partener credibil, organizat și cu o viziune bine definită. În Hope and Homes for Children am găsit numeroase motive pentru a dezvolta această relație care, iată, durează de 5 ani, perioadă în care JYSK a mobilat 19 case de tip familial și 3 apartamente familiale. Obiectivul Fundației este foarte clar și ușor de înțeles, și anume închiderea tuturor orfelinatelor din România până în anul 2027 și construirea de case de tip familial, similare ca aspect și funcționalitate cu casele familiilor tipice. Este foarte important faptul că aceste case sunt integrate în comunitate: sunt construite în zone rezidențiale, unde copiii au vecini, interacționează cu alți copii din comunitate și învață să trăiască asemenea unei familii. La Bistrița-Năsăud, întâmplător, a fost construită și prima casă mobilată cu produse JYSK în urmă cu 5 ani. Acum, implicarea JYSK a fost mai mare decât la casele precedente, în sensul că de această dată casele nu sunt doar mobilate de JYSK, ci și cofinanțate.”, spune Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria.

În cei peste 10 ani de intervenții în Bistrița-Năsăud, Hope and Homes for Children a construit 7 case familiale (și a 8-a în construcție), ca alternativă de locuire pentru copiii și tinerii din centrele de plasament, odată cu închiderea definitivă a acestora. Terenul pentru fiecare casă a fost achiziționat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, iar casele, pe măsură ce au fost finalizate, au fost donate și au intrat în patrimoniul autorităților locale. Odată cu mutarea celor 24 de copii în casele familiale din localitățile Viișoara și Unirea, se finalizează procesul de dezinstituționalizare din județ (cei 10 tineri rămași în centru urmând să fie mutați imediat ce a 3-a casă este gata).
 
Am adus la final programul „Salvăm copilării din coșmarul instituționalizării”, respectiv închiderea orfelinatelor de tip vechi și deschiderea caselor de tip familial, în Bistrița-Năsăud. Un obiectiv care părea de neatins, dar care prin buna colaborare dintre Hope and Homes for Children, mediul privat, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și DGASPC, este acum o realitate. Copiii trăiesc în medii calde, având un loc pe care să-l numească „acasă”, alături de oameni care să le călăuzească pașii într-un mod cât mai apropiat de mediul familial. Mulțumim pentru o colaborare deosebit de bună Fundației, Directorului General Ștefan Dărăbuș, specialiștilor, mediului privat și tuturor oamenilor care au depus tot efortul pentru a finaliza procesul de dezinstituționalizare din județ.”, a declarat Emil Radu Moldovan, Președinte Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

Investiția totală pentru ridicarea celor 3 case familiale care permit închiderea ultimului orfelinat din județ se ridică la peste 750.000 de Euro și presupune finanțări parțiale din partea companiilor JYSK România, Rombat și finanțare internațională. Hope and Homes for Children, în parteneriat cu autoritățile locale și cu susținerea mediului de afaceri și a donatorilor individuali, contribuie la reforma sistemului de protecție a copilului în Bistrița-Năsăud începând cu anul 2011; de atunci a susținut procesul de dezinstituționalizare și programe precum Reintegrare în familia naturală sau extinsă a copiilor din orfelinate, Prevenirea separării copilului de familie și Integrarea socio-profesională a tinerilor ieșiți din grija statului odată ce părăsesc sistemul de protecție, după vârsta de 18 ani.
 
 
Ca să îngrijești un copil, ai nevoie de timp. Nu e ceva ce poți face de pe azi pe mâine. Ca să îngrijești mulți copii, ai nevoie de mult timp. Cu răbdare, migală și atenție. E ceea ce am făcut împreună cu partenerii noștri la Bistrița. Pentru că proiectele mari cer timp și dedicație. Chiar dacă se schimbă (și nu neapărat în bine) lumea din jurul nostru, chiar dacă lucrăm într-un mediu mai instabil decât oricând, mergem înainte și facem bine, spunem noi, lucrurile pe care le facem. Schimbăm în bine viețile copiilor pe care avem onoarea să-i sprijinim.” declară Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children
 
Cea mai recentă campanie Hope and Homes for Children trage un semnal de alarmă cu privire la numărul încă mare de copii, 3810, care trăiesc în 141 de centre de plasament, în România. Spune și tu #SuntAici și vezi mesajul-manifest al campaniei, aici.


***
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, iar de atunci și până la finalul anului 2021, Fundația a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 63 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituții în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case familiale, care le permit o viață apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației și ale partenerilor săi au fost dezvoltate 116 case si 8 apartamente familiale, cu 6.747 de copii scoși din orfelinate și aproximativ 1800 au fost reintegrați în familia naturală sau extinsă.

În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 37.969 de copii au fost salvați de la ruperea de familie, iar 2140 de tineri au fost sprijiniți în mod direct pentru o viață independentă. Peste 9.600 membri de personal din sistemul de protecție al copilului au fost instruiți de Hope and Homes for Children, până în prezent.

Peste 63.000 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituționalizarea copiilor în țara noastră. Până în prezent, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro în reforma sistemului de protecție a copilului, închizând instituții de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenților maternali profesioniști sau mutându-i în case familiale.