Într-o economie nouă, ce a schimbat dinamica pieței muncii, trecerea de la școală la piața muncii este facilitată prin intermediul incubatorului Junior Achievement, Job Incubator™. În cadrul acestuia, tinerii de peste 16 ani, elevi și studenți, beneficiază de acces la cursuri de pregătire, stagii de practică, programe de internship și acces la locuri de muncă unde pot utiliza competențele dezvoltate în incubator.
 
În fiecare dintre ultimii 5 ani, examenul de bacalaureat a fost promovat de peste 86.000 de tineri (sursa: Ministerul Educației, Institutul Național de Statistică). Datele istorice arată că 70%-85% dintre absolvenții de bacalaureat din fiecare an obțin și diploma pentru studii superioare de licență 3-4 ani mai târziu. Sunt acești tineri pregătiți să aplice pe piața muncii cele consemnate pe diploma de absolvire? Dar ce vor face aceia care nu au finalizat aceste studii?
 
Aflată într-o dinamică permanentă, piața muncii solicită din ce în ce mai mult competențe digitale, gândire analitică și inovare, capacitate de rezolvare a problemelor complexe, creativitate și originalitate, adaptabilitate și reziliență, inteligență emoțională, utilizarea tehnologiei pentru monitorizare, control și programare ș.a.
 
Pot dezvolta tinerii absolvenți aceste competențe chiar la noul job? Până în 2025, în România vor fi peste 645.000 de locuri de muncă noi care vor avea și o componentă digitală, conform datelor Microsoft (sursa). Aceste locuri de muncă pentru dezvoltarea de software, cloud, analiza datelor și inteligență artificială nu se adresează doar specialiștilor în IT și inginerilor, ci și celor care lucrează în agricultură, arte, comerț, contabilitate, design, educație, finanțe, lactate, librării, media, minerit, muzee, sport ș.a. 
 
Consolidarea competențelor pentru inserția profesională a tinerilor, ca salariați sau antreprenori, prin cursuri și certificări este și obiectivul Job Incubator™, proiect care reunește experiența Junior Achievement și profesionalismul mediului de afaceri. Partener național al proiectului în 2021, Microsoft oferă prin programul Global Skills Initiative acces gratuit la programe de formare profesională. Prin rețeaua Junior Achievement, tinerii de peste 16 ani (elevi și studenți) și profesorii lor au acces la aceste cursuri, certificări gratuite și subvenționate, precum și la o serie de experiențe de învățare care urmează metodologia Inspire-Prepare-Succeed™:
 
• Inspire: beneficiarii acumulează informații de bază despre carieră și profesie folosind programul JA Succesul Profesional.
• Prepare: elevii de peste 16 ani, studenții și profesorii dobândesc competențe și aptitudini noi prin participarea la cursuri specifice, precum cele Microsoft Learn despre inteligență artificială și LinkedIn Learning despre competențele necesare pentru cele mai căutate locuri de muncă din prezent.
• Succeed: beneficiarii demonstrează stăpânirea competențelor acumulate la stagii de practică, internship și la noi locuri de muncă.
Profesorii au un rol important în cadrul proiectului. Prin acces la resurse și sesiuni de formare, aceștia descoperă noi instrumente, metode și tehnologii care pot fi integrate în curricula școlară pentru formarea unor competențe transversale, căutate pe piața muncii.

Peste 600 de profesori au ales să se înscrie la proiect în primele două ore de la anunțarea acestuia. Iată câteva dintre opiniile transmise de aceștia după seminarul de lansare:
• „Foarte multe informații interesante și utile, de apreciat numărul mare de resurse disponibile gratuit. Îmi doresc să învăț metode, instrumente prin care să motivez elevii să își dorească  perfecționarea competențelor de inserție profesională.” Profesor din Timișoara
• „Proiectul Job Incubator este bine organizat, cu activități de actualitate și de interes pentru tinerii cărora li se adresează. Ei se așteaptă să le oferim soluții concrete încă din timpul liceului. Sunt foarte interesată să dezvolt Job Incubator la liceul la care predau.” Profesor din Ploiești, Prahova
• „Foarte interesante informațiile din oferta de cursuri. Le voi folosi pentru stimularea competențelor elevilor și îi voi îndruma să participe la cât mai multe cursuri. Mulțumim pentru opțiunile de viitoare cariere ce utilizează competențe IT.” Profesor din Piatra-Neamț
În această vară, profesorii beneficiază de sesiuni de pregătire în cadrul Job Incubator™ și de cursuri gratuite cu certificări, urmând ca odată cu începerea noului an academic, și tinerii să participe la sesiuni speciale pentru ei. Mai multe detalii despre proiect sunt la www.jobincubator.ro.
 
***
Despre Junior Achievement (JA) România
Junior Achievement România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară și STEM, de orientare profesională, sănătate și dezvoltare a abilităților pentru viață, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „learning by doing“ și „project based”, adaptate învățării hibride, sunt urmate anual de peste 230.000 de elevi și studenți din peste 1.670 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2019, Junior Achievement a celebrat 100 de ani de existență, iar în 2020 și 2021 organizația s-a poziționat pe locul 7 în Topul NGO Advisor, dedicat celor mai importante 500, respectiv 200 de ONG-uri la nivel mondial.
 
Despre Microsoft 
Microsoft (Nasdaq “MSFT” @microsoft) susține companiile în procesul transformării digitale și facilitează dezvoltarea, implementarea și utilizarea tehnologiilor inteligente de tip cloud. Misiunea companiei este aceea de a ajuta fiecăre persoană și organizație de la nivel global să realizeze mai mult.