Fundația Regală Margareta a României lansează proiectul CONFER - Consolidarea Organizațiilor Non-guvernamentale prin Fundraising și Eficientizarea Rezultatelor. Proiectul este derulat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Nedland Kultur, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea și sustenabilitatea a 10 ONG-uri active în mediul rural și urban mic, care deservesc domeniile educațional și social și răspunde misiunii Fundației de a descoperi și inspira lideri să creeze comunități durabile și autonome.

Evenimentul de lansare al proiectului CONFER a avut loc vineri, 1 aprilie 2022, la Casa Siqua. În cadrul evenimentului, echipa de experți și ONG-urile participante au discutat despre nevoile reale ale sectorului non-profit, despre dependența de anumite surse de finanțare, despre lipsa experienței și a resurselor umane dedicate fundraisingului și care sunt soluțiile pentru provocările financiare. Organizațiile au prezentat pe larg principalele categorii de beneficiari pe care îi deservesc, zona de acțiune și obiectivele lor sociale. Invitații speciali ai conferinței au fost László Bodor, creatorul platformei Galantom.ro, Sînziana Wolff, organizatoarea Giving Tuesday România, precum și Sigbjorn Nedland, reprezentantul partenerului din Norvegia. Echipa de consultanți implicați în proiect a fost întregită de Ioana Petrea – Arhitect al Industriei Binelui, Mugurel Mărgărit – director executiv și Cristina Buja – director de programe în cadrul Fundației Regale Margareta a României.

Proiectul CONFER a pornit din dorința de a susține proiecte sociale și educaționale din mediul rural și urban mic, prin consolidarea capacității și sustenabilității a 10 ONG-uri. Acestea au fost selectate în urma unui apel public și acționează în localități din județele Alba, Arad, Covasna, Cluj, Ilfov, Maramureș, Mureș, Teleorman și Timiș.

Fundația Regală Margareta a României va oferi organizațiilor beneficiare oportunitatea de a fi parte dintr-un proces complex de transformare organizațională, urmărind să întărească capacitatea acestora de a mobiliza fonduri și a promova în comunitate cauzele lor sociale, prin sprijinul unei echipe de experți cu vastă experiență în fundraising și comunicare. Programul oferit include training și mentorat pentru fundraising, comunicare digitală și scriere de aplicații de finanțare, coaching pentru dezvoltarea de strategii, instrumente și tehnici de fundraising, transformare digitală prin dezvoltare website, social media și materiale promovare, organizarea de campanii de comunicare online și offline, o metodologie de bună guvernanță și practici intergeneraționale. eficientizarea procedurilor interne, derularea de evenimente și acțiuni de networking pentru cultivarea donatorilor și asigurarea schimbului de bune practici pentru consolidarea financiară.

ONG-urile beneficiare ale proiectului CONFER
 • Asociația „Familia 2004” - loc. Blaj, jud. Alba
 • Asociația Oaza - loc. Arad, jud. Arad
 • Asociația „Oastea Domnului” - loc. Gherla, jud. Cluj
 • Fundația Creștină Diakonia-Kapernaum - loc. Arcuș, jud. Covasna
 • Asociația InspirAction - loc. Chiajna, jud. Ilfov
 • Asociația Mansio - loc. Firiza, jud. Maramureș
 • Fundația Talentum - loc. Târgu Mureș, jud. Mureș
 • Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Florian Cristescu - loc. Turnu Măgurele, jud. Teleorman
 • Asociația Stern der Hoffnung Rumanien - loc. Buziaș, jud. Timiș
 • Asociația Semper Agape - loc. Partoș, jud. Timiș

 • Pentru mai multe informații despre proiect, accesați https://www.frmr.ro/confer-consolidarea-organizatiilor-non-guvernamentale-prin-fundraising-si-eficientizarea-rezultatelor/.  ***
  Despre Programul Active Citizens Fund România
  Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. 

  Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 32 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. 

  Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte culturale, colaborări inter-culturale, organizare de concerte și festivaluri, digitalizare muzicală etc. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România.