Bill Drayton a fondat Ashoka, cea mai mare rețea globală de susținere a antreprenorilor sociali, în urmă cu 40 de ani, dând un nume acestei profesii. Până în prezent rețeaua Ashoka de antreprenori sociali cuprinde peste 3.800 de Fellows, în 93 de țări, activând în domenii extrem de diverse. Participă la o conversație găzduită de Ashoka Romania despre noua inegalitate și cum se reflectă aceasta în România, cu Bill Drayton, pe 18 iunie, de ora 17:00
 
Bill Drayton este cel care a inventat termenul de antreprenoriat social, adică domeniul care susține inițiative la scală largă menite să rezolve probleme sociale. Bill a fost student la Harvard. Acolo a creat “Masa Rotundă Ashoka”, undeva în anii ’60, un spațiu unde figuri importante din politică, lideri culturali și studenți puteau vorbi despre cum merg lucrurile de fapt. El a terminat mai târziu Facultatea de Drept de la Yale, unde o treime din studenții facultății au făcut parte din Yale Legislative Services, program inițiat tot de el.
 
Au urmat 10 ani în care și-a dedicat timpul fiind consultant, iar apoi în a fost asistent administrator  în cadrul Agenției pentru Protecția mediului din Statele Unite. În 1980 a apărut și Ashoka, organizație ce își are începuturile impactului social în India. Câțiva zeci de ani mai târziu, Bill Drayton este numit de U.S. News & World Report (2005) unul dintre cei mai influenți 25 de lideri ai Statelor Unite, iar în 2019 Forbes identifică Ashoka drept una dintre cele mai inovative și de impact organizații la nivel global. 
 
Cu toții considerăm că societatea se află într-un moment de cotitură profund. Punctele de inflexiune din acest timp sunt oportunități definitorii pentru evoluția societății. 
 
De-a lungul a 300 de ani, ne-am îndreptat cu o viteză exponențială, spre ceea ce este acum realitatea dominantă: o lume care se schimbă rapid și în care totul este interconectat.  Ne confruntăm însă cu două întrebări majore. În primul rând, de ce distribuția veniturilor devine tot mai inegală peste tot în lume? În al doilea rând, de ce în ultimul deceniu mentalitatea „noi versus ei” domină toate societățile noastre?
 
“Noua inegalitate”, spune Bill Drayton, se manifestă atunci când numai un segment din societate are abilitățile complexe de a contribui la schimbare, de a se adapta la schimbare, de a trăi și de a lucra într-o lumea a echipelor fluide, deschise, integrate cu alte echipe, iar restul societății rămâne blocat într-o paradigmă a repetiției. Această nouă inegalitate este profund distructivă și are puterea să ne  dividă și să ne afecteze pe toți. 

“Cei care au abilitățile necesare contribuie la construcția unei lumi în care fiecare persoană este un changemaker [română: agent al schimbării]. Cu toate acestea, ce se întâmplă cu cealaltă jumătate? Aceștia sunt în partea greșită a „noii inegalități” care divizează lumea. Această inegalitate merge dincolo de ceea ce suntem familiarizați de multă vreme: rasă, gen, religie, orientare sexuală etc. și se adâncește în fiecare an în mod exponențial. O lume atât de împărțită, o lume atât de profund dureroasă, disfuncțională și mai rău, lipsită de etică. Cu toții trebuie să lucrăm împreună pentru a construi o lume în care fiecare persoană este un agent al schimbării.” - Bill Drayton
 
Cei aproape 4.000 de antreprenori sociali din rețeaua Ashoka ne permit să vedem aceste tendințe istorice. Peste trei sferturi dintre ei au schimbat tiparele din domeniul lor și peste jumătate au schimbat politici naționale în 5 ani de când au devenit Ashoka Fellows. Iar Ashoka România, alături de cei 5 Ashoka Fellows locali, contribuie la dezvoltarea ecosistemului în care tot mai multe persoane își asumă să producă schimbare în jurul lor pentru binele tuturor.
 
Trei din cinci Ashoka Fellows români se vor alătura conversației cu Bill Drayton din 18 iunie: Elena Calistru (construiește instrumente de participare civică bazate pe cercetare și date concrete), Ioana Bauer (identifică și mobilizează actori neobișnuiți pentru a lupta cu traficul de persoane) și Florin Stoican (catalizează mișcări conduse de cetățeni pentru a proteja ariile naturale). 
 
***
Despre Ashoka
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 5 ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Până în prezent am selectat cinci Ashoka Fellows în domenii precum sănătate, conservarea mediului, jurnalism, combaterea traficului de persoane și implicarea civică. Dacă știi pe cineva care poate fi Ashoka Fellow, completează acest formular
 
Pentru a afla impactul pe care Ashoka îl are în România poți citi în ultimul nostru raport mai multe detalii, iar pentru a afla impactul antreprenorilor sociali din rețeaua Ashoka la nivel global, poți citi aici. Ashoka România este susținută de Romanian-American Foundation, partener de lansare și de NN România, partener strategic.