Dintr-un studiu recent* aflăm că 75% dintre români sunt stresați din cauza locului de muncă. În același studiu se precizează că aproape 80% dintre aceștia suferă de insomnii, migrene sau chiar depresie din aceeași cauză.
 
Laura Leonte, fondatoarea unui atelier social de producție de seturi de cusut pe lemn se număra printre aceștia cu câțiva ani în urmă. Crescută la țară până la 8 ani, Laura apela intuitiv la mici proiecte de lucru manual când simțea că stresul o copleșește.
 
De la proiecte de lucru manual la o afacere socială
De la un fular la o căciulă, la o broșă, Laura a ajuns să întemeieze o afacere care produce seturi creative de cusut în dorința de a-i inspira și pe alții să descopere beneficiile terapeutice ale lucrului manual.
 
“Mi-am dorit să fac ceva pentru toți cei care, ca și mine, au viața controlată, uneori chiar paralizată de stresul de la birou. Am avut norocul să pot apela inconștient la un mecanism de reglare a emoțiilor constructiv - lucrul manual. De cele mai multe ori apelăm inconștient la aceste mecanisme de coping și nu facem diferența între cele bune și cele mai puțin bune. Cele din urmă par mai distractive la prima vedere, dar în timp adâncesc nefericirea și ne pun sănătatea în pericol: mâncatul de dulciuri și carbohidrați, maratoane de uitat la seriale, ore în șir de navigat fără sens pe Internet, shopping, alcool și asa mai departe. E un cerc vicios care ne face să ne simțim din ce în ce mai rău. Pe mine m-a adus la un burnout care m-a motivat să caut o idee de afaceri care să îmi dea un scop mai bun în viață decât goana după recompense imediate sau bani cu care să îmi iau hăinuțe, telefoane, vacanțe etc. A durat câțiva ani ca să ajung de la ideea de a oferi o alternativă distractivă și pozitivă oamenilor care suferă de stres la deschiderea atelierului de fabricat seturi de cusut pe lemn Cosânzeana.” Laura Leonte, fondator Cosânzeana.
  
Cosânzeana este o afacere socială care reinvestește profitul în totalitate în dezvoltarea comunității din comuna Aninoasa, Dâmbovița. Studiile confirmă efectul terapeutic al lucrului manual
 
Intuiția inițială a Laurei despre puterile terapeutice ale lucrului manual este verificată de studiile realizate în SUA pentru activitățile de croșetat și tricotat**. Pe parcursul experimentelor, participanții la studiu au înregistrat:
 
• scăderea cortizolului din organism - hormonul stressului
• scăderea ritmului cardiac
• creșterea încrederii în sine
 
În România, țara iei, cusutul face parte din istoria noastră națională și personală. Aproape toate bunicile noastre își coseau singure hainele pe care le purtau ele și familia lor. Până la realizarea unui studiu autohton, Laura a făcut un mini studiu personal. A invitat 10 cunoscuți să vorbească despre experiența lor personală cu lucrul manual într-un filmuleț plin de creativitate - “Mâinile Mele”. Pasiunile celor intervievați sunt cât se poate de diverse și surprinzătoare, de la caligrafie, la gătit, la electronică, tâmplărie, bijuterie, asamblarea sintetizatoarelor.
 
Este foarte important, chiar vital pentru sănătatea noastră emoțională să ne simțim folositori!
Relaxarea pasivă la tv sau pe net ne face să ne simțim și mai prost și contribuie la adâncirea acestui sentiment de inutilitate. 
 
Lucrul cu mâinile este o metodă constructivă de reglare a stresului de orice natură. Poți adapta această metodă personalității tale și nici nu e nevoie să cheltuiești mulți bani. Ba chiar se poate transforma într-o sursă suplimentară de venit sau o nouă carieră!
 
Putem face atâtea lucruri frumoase și utile cu mâinile noastre! Poți începe chiar azi cu ceva mic!
 
Urmărește proiectele Cosânzeana pe: