ONG-urile pot contribui prin platforma VotONG la pozițiile susținute în Consiliul Economic și Social de reprezentanții asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ale societății civile referitoare la proiectele de legi, ordonanțe de guvern, ordonanțe de urgență ale guvernului și hotărâri de guvern. 
Extinderea scopului platformei VotONG pentru a facilita și consultări ale sectorului ONG este rezultatul unui parteneriat între reprezentanții societății civile în CES, care vor derula efectiv consultările, și asociația Code for Romania, care asigură suportul tehnic în acest sens.
 
Consiliul Economic și Social (CES) este un organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului, prevăzut de Constituția României la art. 141, și este consultat obligatoriu asupra tuturor proiectelor de acte normative elaborate de Guvern și Parlament care intră în domeniile sale de competență. Plenul CES, cel care decide asupra avizelor instituției, este format din câte 15 reprezentanți ai societății civile, ai sindicatelor și, respectiv, ai patronatelor.
 
Pentru participarea la consultări, ONG-urile trebuie să se înscrie pe platforma www.votong.ro și, ulterior, să accepte invitația în spațiul de lucru dedicat consultărilor.

Reprezentanții societății civile în CES și Code 4 Romania organizează un webinar pentru organizațiile interesate joi, 27 mai, ora 18:00, accesibil pe platforma Zoom și care va putea fi urmărit și live pe pagina Facebook - www.fb.com/cesongRo.
  
De asemenea, un scurt ghid tehnic pentru participarea la consultări este disponibil online.