Fundația Regală Margareta a României a adus la București organizații non-profit din întreaga țară, pentru un eveniment inspirațional, de networking și schimb de bune practici. În cadrul conferinței-maraton de 3 zile Open DOORS, 24 de speakeri au prezentat strategii și modalități eficiente de dezvoltare organizațională și mobilizare a comunităților pentru a sprijini proiecte sociale. 9 dintre aceștia sunt reprezentanți ai unor organizații mici și medii din mediul rural și urban mic, care au împărtășit bune practici de la firul ierbii.

 

Proiectul DOORS - Dezvoltarea Organizațională a ONG-urilor din România pentru Sustenabilitate”, derulat în parteneriat cu Nedland Kultur, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, urmărește dezvoltarea și sustenabilitatea a 20 ONG-uri care desfășoară activități în domeniile social, educație, sănătate, civic, cultural și mediu din zone geografice insuficient deservite, ce dispun de resurse umane și financiare limitate.

 

Evenimentul Open DOORS din cadrul proiectului a avut ca scop consolidarea comunității non-profit, oferind ONG-urilor mici și medii prezente instrumente și cunoștințe esențiale pentru a face față provocărilor actuale: dezvoltarea internă a organizațiilor, construirea de parteneriate strategice cu companii și autorități, mobilizarea comunității în jurul cauzelor lor, comunicare eficientă și diversificarea surselor de finanțare. Evenimentul a oferit participanților prezentări de tip panel și masă rotundă, dar și ateliere practice, cu invitați speciali din toate cele trei sectoare - asociativ, privat, public - și traineri reputați din zona de business.

 

Printre invitații speciali s-au numărat: Sigbjørn Nedland - fondator Nedland Kultur, Rudolf Fedorovici - co-fondator Advice Executive Search Romania, Florin Stoican - fondator Asociația Kogayon și Asociația Parcului Natural Văcărești, director Oltenia de sub Munte, Elena Tudose -  city manager Primaria Sector 2, Steliana Morar - COO OTP Leasing, Daniel Neagoe - CEO Idea Perpetua, Florin Ghindă - fondator România Pozitivă, Ana Catina - freelancer comunicare. Împreună cu echipa Fundației Regale Margareta a României, aceștia au acoperit o vastă arie de subiecte: misiunea civică a organizațiilor, alcătuirea unui consiliu consultativ, generarea schimbării în comunități, construirea unei propuneri de proiect finanțabile, elaborarea unei strategii de fundraising și comunicare, promovarea organizației și scrierea de proiecte pentru obținerea de parteneriate locale și internaționale, dezvoltarea unei comunități în jurul unui proiect social, parteneriate cu autoritățile, parteneriate corporate, maparea stakeholderilor, tehnici de persuasiune, promovarea online, comunicarea pe pozitiv, social media pentru cauze sociale, calendarul de fundraising, atragerea de fonduri deductibile din impozit prin Formularul 230 de la angajați și sponsorizări de la companii.

 

Proiectul DOORS a pornit din dorința de a susține proiecte sociale cu buget redus, aflate la început de drum.  În urma unui apel public, au fost selectate 20 ONG-uri care acționează în zone insuficient deservite din județele Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, București, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Ialomița, Mureș, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vrancea, pentru consolidarea capacității și sustenabilității lor.

 

Pe parcursul proiectului, Fundația Regală Margareta a României a oferit organizațiilor beneficiare oportunitatea de a fi parte dintr-un proces complex de transformare, prin sprijinul unei echipe de experți cu vastă experiență în dezvoltare organizațională, comunicare și fundraising. Programul oferit a inclus training și mentorat în dezvoltare organizațională, eficientizarea procedurilor interne, o metodologie de bună guvernanță și practici intergeneraționale, derularea de evenimente și acțiuni de consultare cu stakeholderi în fiecare din cele 20 de comunități, elaborarea de kit-uri de rebranding și transformare digitală. Scopul proiectului DOORS răspunde misiunii Fundației Regale Margareta a României de a descoperi și inspira lideri să creeze comunități durabile și autonome.

 

Proiect derulat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Nedland Kultur, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este dezvoltarea și sustenabilitatea a 20 ONG-uri care desfășoară activități în domeniile social, educație, sănătate, civic, cultural și mediu din zone geografice insuficient deservite, ce dispun de resurse umane și financiare limitate.

 

***

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Despre Fundația Regală Margareta a României

Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de 34 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte de dezvoltare organizațională lucrând în parteneriat cu peste 100 de organizații din România și străinătate . Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro.

 

Despre Nedland Kultur

Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte și colaborări inter-culturale. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.nedlandkultur.com.