Dacă anul trecut Ashoka anunța primii trei români incluși în cea mai mare rețea globală de antreprenori sociali, anul acesta un nou inovator se alătură rețelei: Elena Calistru, președinte și co-fondator Funky Citizens. Apartenența ei la comunitatea globală a asociației înseamnă sprijin financiar, oportunități de parteneriat, dezvoltare, know-how și finanțare, pentru a crea soluții sociale sistemice  în România și în întreaga lume. 
 
Procesul de selecție Ashoka este unul dintre cele mai riguroase din lume, în timp devenind un etalon al proceselor de selecție pentru diverse fellowship-uri globale. Anul acesta Elena Calistru se alătură unei comunități de peste 3600 de antreprenori sociali din 93 de țări care, împreună, au impact anual asupra a peste 834.115.000 beneficiari direcți.
 

“Board-ul internațional al Ashoka a selectat-o pe Elena pentru a se alătura rețelei noastre internaționale de antreprenori sociali datorită unor elemente mai puțin cunoscute publicului român din activitatea ei. Astfel, noi am văzut în Elena un inovator social la firul ierbii,  care a dezvoltat o metoda unică de educație civică, adresată în special copiilor si adolescenților, prin unelte neobișnuite, de la jocuri de societate în domeniul anticorupției, până la constituții pentru copii. Energia cu care ea și echipa ei au bătut țara în lung și în lat pentru a transforma românii în cetățeni activi este absolut admirabilă.”
- Corina Murafa, Country Director, Ashoka România 

Cine este noul român Ahoka Fellow? 
Prin asociația ai cărei președinte și co-fondator este, Elena Calistru construiește instrumente de advocacy bazate pe cercetare și date concrete pentru a încuraja cetățenii să se implice în inițiative publice de responsabilizare a guvernării. Ea cere transparență instituțiilor statului, urmărește cum sunt distribuiți banii publici și transmite, pe înțelesul tuturor, mai departe aceste informații cetățenilor. Mai mult de atât, Funky Citizens este locul în care se întâlnesc tinerii și copiii, parte din misiunea organizației fiind creșterea unei noi generații de cetățeni implicați. 
 
“Pentru mulți oameni deja implicarea civică și a fi civically-fit înseamnă ceva dezirabil și pentru noi aici este miza, ca oamenii să înțeleagă faptul că a fi cetățean, înseamnă să îți exerciți drepturile cât se poate de des posibil și pe cât de mult poți. Să fiu Ashoka Fellow înseamnă că sunt parte dintr-o comunitate, că nu sunt singură și că lumea se schimbă pentru că niște oameni nu vor să stea deoparte și  nu renunță așa de ușor la lucrurile pe care vor ei să le facă.” - Elena Calistru, președinte și co-fondator Funky Citizens.

În ce va consta sprijinul Ashoka:
- Bursă individuală în primii 3 ani de fellowship, adaptată în funcție de necesități pentru a-i permite Elenei să se concentreze pe ideile de inovare socială;
- Posibilitatea de colaborare cu alți antreprenori sociali din rețeaua de peste 3.600 de Ashoka Fellows;
- Accesul la oportunități de dezvoltare adresate specific comunității de Ashoka Fellows (ex: Globalizer);
- Accesul la oportunități de finanțare, parteneri și consultanți pro bono;
- Fellowshipul Ashoka înseamnă comunitate și sprijin pe viață. Organizația se va asigura că fiecare fellow beneficiază de cea mai bună pregătire, coaching personalizat și consultanța de care are nevoie pentru a-și atinge potențialul soluțiilor și a rezolva în mod strategic provocările identificate.

Antreprenorii sociali sunt persoane cu soluții inovatoare și sistemice la cele mai mari provocări ale societății: sociale, culturale, economice sau de mediu. Ashoka este organizația care a pionierat conceptul, construind rețeaua de antreprenori sociali încă din 1980.
 
***
Despre Ashoka
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 5 ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale.

Partenerii de lansare ai Ashoka România sunt Romanian-American Foundation și ENEL România.