Paul Radu, co-fondatorul Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi Ashoka Fellow, este primul român care câștigă Premiul Skoll pentru Antreprenoriat Social. Activitatea OCCRP de a investiga corupția și crima organizată este cu atât mai relevantă acum, când primele dovezi din mai multe țări arată suspiciuni de corupție și ilegalități în achizițiile publice și în alte programe derulate ca efect al măsurilor luate în timp de criză. Pe 22 aprilie de la ora 15:00, Paul Radu va participa la un Webinar Ashoka în care va vorbi despre riscurile și oportunitățile jurnalismului de investigație, puterea datelor si a echipelor.  
 
Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), proiectul de raportare a criminalității organizate și corupției, co-fondat de Paul Radu, Ashoka Fellow, a primit Premiul Skoll pentru Antreprenoriat Social din 2020. Acest premiu este acordat unui grup select de antreprenori sociali ale căror inovații au avut deja un impact semnificativ și dovedit asupra unora dintre cele mai presante probleme ale lumii. Premiul include o finanțare nerestricționată, pentru dezvoltare organizațională, în valoare de de 1,5 milioane USD pentru următorii trei ani. OCCRP  este prima organizație media premiată în istoria de 21 de ani a Premiului Skoll.
 
„Întrucât lumea luptă împotriva unei pandemii globale vicioase, este mai important ca niciodată ca cetățenii din întreaga lume să înţelegă cum liderii corupți și rețelele criminale profită de ei. De asemenea, trebuie să ne pregătim deja pentru toate acţiunile post-coronavirus care vor invita la fapte de corupţie”,  a declarat Paul Radu. „Rețeaua OCCRP are un rol unic pentru tragerea puterii la răspundere, iar noi suntem incredibil de recunoscători Fundației Skoll pentru recunoașterea capacităţii jurnalismului de investigaţie în aceste momente cruciale.” 
 
Dintre cele 80 de proiecte alese pentru lista scurtă de către Fundaţia Skoll, 29 au fost ale unor Ashoka Fellows. Printre acestea, prin nominalizarea şi susținerea Ashoka România, a fost inclusă şi organizaţia co-fondată de Paul Radu. Prin dezvoltarea şi formarea unei rețele globale de jurnalişti de investigaţie şi prin publicarea poveştilor care expun crime şi fapte de corupție, OCCRP încurajează şi permite publicului larg să tragă la răspundere pe cei care se află în poziţii de putere. OCCRP susține o reţea de peste 46 de membri din întreaga lume (majoritatea instituţii media mici şi nonprofit) prin asistenţă în cercetare, ajutor legal pro-bono, instrumente tehnologice, securitate fizică şi cibernetică, precum şi pregătire în domeniul afacerilor, iar eforturile lor au rezultat în:
• 308 investigaţii oficiale 
• 6.5 miliarde de dolari în amenzi şi sume confiscate
• 442 arestări, puneri sub acuzaţie și pedepse
• Peste 1.400 închideri de companii, inculpări și hotărâri judecătorești
• 53 demisii şi concedieri ale unor oameni politici sau ale unor directori executivi ai marilor corporații internaționale

Paul Radu
, co-fondatorul organizației, a fost ales în anul 2018 drept unul dintre primii Ashoka Fellows din România. Fellowship-ul Ashoka este pe viață şi presupune o echipă de colegi din peste 90 de țări care lucrează în permanență pentru creșterea exponențială a impactului social generat de antreprenorii sociali din rețeaua Ashoka, colaborând peste granițe pentru amplificarea vocii acestor agenți ai schimbării.
 

„Odată identificat de biroul Ashoka din România, board-ul global al Ashoka l-a selectat pe Paul drept Ashoka Fellow pentru impactul adus de el în domeniul anticorupției și jurnalismului de investigație. I-am acordat o bursă și apoi l-am conectat în permanență la resurse și oportunități. Skoll Forum a avut încredere în nominalizarea de către noi a lui Paul și a echipei sale pentru marele premiu oferit de ei.  Este cea mai mare distincție în domeniul antreprenoriatului social primită vreodată de un român și totodată cel mai consistent sprijin financiar oferit în acest domeniu”
relatează Corina Murafa, Directorul Executiv al Ashoka România.

Premiul de 1,5 milioane de dolari, cât si accesul la reţeaua Skoll va ajuta organizaţia să susţină sursele media mici şi nonprofit din reţea, care în unele cazuri sunt ultimele voci independente din țările lor. „Pentru OCCRP, schimbarea lumii depinde de câți oameni atingem prin munca noastră. Această investiție vine astfel într-un moment crucial pentru organizație, însă această oportunitate este nepreţuită mai ales prin parteneriatul cu Skoll și accesul la comunitatea lor largă, care ne va ajuta să ne maximizăm impactul şi sfera de influenţă”, susţine Camille Eiss, Director OCCRP pentru parteneriatelor și politicilor globale.
 
Mai mult, pe 22 aprilie de la ora 15:00, ne vom conecta cu Paul pentru o discuție cu sens! Ashoka Fellow Paul Radu va vorbi despre riscurile și oportunitățile jurnalismului de investigație, puterea datelor și a echipelor. Te poți înscrie aici.
 
***
DESPRE ASHOKA
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 5 ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale.