La cererea locuitorilor Deltei, Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane, începe astăzi la Tulcea, un al doilea curs gratuit de administrare a Punctelor Gastronomice Locale.

După succesul primului curs, organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în luna februarie, un număr de peste 40 de persoane și-au manifestat interesul pentru un astfel de curs, care i-ar pregăti să furnizeze servicii de ecoturism pentru noul sezon. Cursul se desfășoară în perioada 31 martie – 2 aprilie 2022.

„Cred că cei ce vizitează Delta ar putea să aibă o experiență mai completă dacă ar înțelege că bucătăria tradițională nu se bazează exclusiv pe pește. Tata își amintea cu nostalgie de aerul de sărbătoare pe care îl aveau în familie „mesele de duminică”, când se tăia câte o găină, după o săptămână întreagă doar de muncă „în baltă”, unde pescarul mâncase doar pește. M-ar bucura să știu că oferta culinară a Deltei este prezentată de Punctele Gastronomice Locale (PGL) în toată varietatea ei” a declarat Ivona Potzaichin-Rusu, președinta Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, prezentă la deschiderea cursului.

 
„După șase ani de când am început să lucrăm la el, proiectul de înființare și specializare a Punctelor Gastronomice Locale prinde din ce în ce mai multă viteză și este primit cu deschidere de oamenii Deltei. Dacă la începutul anului erau înregistrate la DSVSA Tulcea doar 32 PGL, astăzi estimăm, pe baza numărului de participanți la cele două cursuri, că numărul lor va ajunge la 100 în noul sezonul turistic. Împreună cu Ivan, am căutat modalități cât mai originale de promovare a patrimoniului natural și cultural al Deltei, iar PGL-urile completează oferta acesteia cu bogăția și armonia artei culinare specifice locului. Sper ca în curând să vorbim despre trasee culinare cu rețete tradiționale, care să fie incluse într-un plan de ecoturism gândit pentru toată Delta” a adăugat Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației.
 
Încă de la înființare, Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 lucrează pentru transformarea Deltei într-o destinație de ecoturism, în care atât localnicii, cât și turiștii pot beneficia de pe urma valorificării patrimoniului local: localnicii pot avea surse alternative de venit bazate pe dezvoltarea durabilă a zonei, iar turiștii se pot bucura de experiența vieții tradiționale din Delta Dunării.

În acest sens, cursurile organizate contribuie la dezvoltarea a două proiecte pe care Asociația le are acum în derulare și care se subscriu unui scop comun, acela al reducerii presiunii supra-turismului din cele mai populare destinații ale Deltei, prin oferirea de alternative la fel de valoroase și atractive în alte zone, care în prezent nu se bucură de aceeași vizibilitate. Un astfel de proces are efecte benefice pentru toată Delta.

Un prim proiect este „Patrimoniul cultural gastronomic local, modalitate de dezvoltare economică durabilă a comunităților rurale din teritoriul GAL Oamenii Deltei și de promovare a turismului lent, de explorare”, contractat prin AFIR, Proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014 – 2020, Programul LEADER, Sub-măsura 19.2, care urmărește realizarea unui studiu de zonă privind potențialul patrimoniului cultural gastronomic local.

Un al doilea proiect este „Eco-destinații în Delta Dunării”, finanțat printr-un grant acordat de Romanian-American Foundation, care urmărește două obiective strategice, concentrându-se pe: (i) conservarea patrimoniului natural prin managementul ecosistemului și prin consolidarea comunităților locale în rolul loc de protectori ai Deltei și pe (ii) dezvoltarea economiei locale verzi, bazate pe crearea de trasee de turism lent în Delta Dunării.