În perioada 3-8 mai 2021, asociația Mai Bine împreună cu Asociația Veganilor din România, GEYC și Station Europe se vor alătura pentru a forma un parteneriat cu ocazia Săptămânii Comerțului Echitabil, ediția a XIII-a. Aceștia doresc să pună în valoare eforturile oamenilor care muncesc pentru a ne asigura hrana. Astfel, vor fi organizate diverse acțiuni în mediul digital pentru a ne ajuta să descoperim lucruri noi despre comerțul echitabil și certificarea Fairtrade.
 
În intervalul 3-7 mai vor fi organizate 5 quiz-uri zilnice, pe pagina de Facebook a asociației Mai Bine si un challenge pe contul de Instagram al asociației Mai Bine. Pe 8 mai, de Ziua Internațională a Comerțului Echitabil, vor fi anunțați 8 câștigători. Premiile vor fi oferite cu sprijinul celor două întreprinderi sociale CUIB și REDU.
 
Evenimentul, regulamentul concursului și alte informatii utile le puteți găsi accesând ACEST link.

Context
Pandemia care a afectat milioane de oameni de pe întreaga planetă și care încă are repercusiuni asupra noastră, a tuturor, scoate în evidență riscurile la care sunt nevoiți să se supună muncitorii din diferite categorii profesionale.
 
Dincolo de cei care fac parte din personalul medical, care se află în prima linie în lupta cu virusul SARS-CoV-2 și față de care suntem recunoscători pentru eforturile depuse, printre cei mai vulnerabili oameni se numără lucrătorii din lanțurile de aprovizionare cu alimente.
 
Fie că este vorba de țăranii autohtoni, muncitorii de pe plantațiile de legume și fructe exotice, de bicicliștii-curieri care transportă produse de strictă necesitate celor care se află în carantină sau de vânzătorii care intră în contact direct cu consumatorii, în magazine și în piețele agro-alimentare, acești oameni au dovedit - dacă mai era cazul - că sunt indispensabili pentru supraviețuirea noastră.
 
Invitația de anul acesta este de a reflecta asupra rolului țăranilor și a micilor producători din lanțurile noastre de aprovizionare cu alimente și măsura în care munca lor este apreciată la adevărata lor valoare.
Dat fiind contextul actual, Săptămâna Comerțului Echitabil se desfășoară în exclusivitate în mediul online pentru a preveni și asigura sănătatea tuturor participanților.

Comerțul echitabil, o mișcare de lungă durată
Activitatea face parte din proiectul Our Food. Our Future și reprezintă o continuare a eforturilor pe care le-am depus în proiectele Make Fruit Fair, Trade Fair, Live Fair și în toate celelalte activități pe care le-am derulat în mod independent sau cu sprijinul altor entități, prin intermediul cărora am contribuit la mișcarea globală creată în jurul comerțului echitabil (fair trade) și a certificării Fairtrade.
 
Asociatia Mai Bine isi manifestă solidaritatea față de lucrătorii agricoli din întreaga lume și contribuim prin activități de conștientizare și informare la crearea unor lanțuri de aprovizionare bazate pe principii etice și echitabile, cu ajutorul cetățenilor-consumatori care înțeleg necesitatea de a susține drepturile fundamentale ale oamenilor și, totodată, de a ameliora impactul hranei asupra climei.
 
Proiectul Our Food. Our Future este implementat în România de asociația Mai Bine și este finanțat de Uniunea Europeană. Our Food. Our Future este reprezentat de un consorțiu global format din 16 organizații din Europa, Brazilia și Africa de Sud și este coordonat de organizația Christliche Initiative Romero, din Germania.
 
Conținutul acestui articol intră în responsabilitatea asociației Mai Bine și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.