„Mi-a placut foarte mult telecentrul Toolbox Office din Torino si Hub din  Milano, iar ideea de lucru de acasa, cred ca ar putea fi aplicata cu succes si in România” este de parere Iuliana Rotaru, una dintre participantele la vizita de studiu, „interesant e ca se folosesc spatii dezafectate, amenajate cu investitii minime pentru cei care nu pot avea birou acasa”. Delia Gherman, participanta la vizita de studiu, a precizat ca „INFOR m-a ajutat sa-mi dezvolt si extind perspectiva asupra unui nou loc de munca, reprezinta o reusita ce s-ar putea aplica si la noi”.

In timpul vizitelor participantii au avut ocazia sa cunoasca modalitatea prin care  Telecentrele au reusit sa dezvolte afaceri profitabile, exemple de dezvoltare durabila si de folosire rationala a resurselor comunitare. Vizita a permis schimbul de experienta si identificarea unor modele de buna practica in utilizarea telemuncii ca varianta a activitatii profesionale.

SIM inovează prin punerea ı̂n valoare a conceptului de „telemuncă”, practicat ı̂n UE ca variantă de optimizare a costurilor angajatorului si a prestației angajatului, dar necuprins in Codul muncii in România. In scopul pregatirii cursantilor pentru telemunca, in cadrul acestui proiect, funcționează două telecentre pentru regiunea NE, cumulând 30 de stații de lucru complete, care se regasesc la Centrul de Dezvoltare Sociala, CDS.
In cadrul proiectului functioneaza un JOBCLUB, prin care a fost creata o comunitate de practica interesata de valorificarea oportunitatilor de pe piata muncii.

Mentionam ca proiectul „Sisteme Inovative pentru Munca” - SIM are ca scop cresterea sanselor de ocupare si imbunatatirea calitatii vietii, pentru minim 270 persoane din regiunea Nord Est (someri, inclusiv someri de lunga durata, persoane inactive, persoane in cautarea unui loc de munca), prin intermediul oportunitatilor oferite de noile tehnologii informatice de telecomunicatii (telemunca) si a cursurilor de formare. 

Proiectul „Sisteme Inovative pentru Munca” este implementat de Centrul de Dezvoltare Sociala, pe o durata de 18 luni, in parteneriat cu Fundatia „Alaturi de Voi” România, Asociatia SOCIUS si INFOR Italia, fiind cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Informatiile privind activitatile din proiectul „Sisteme Inovative pentru Munca” – SIM sunt postate pe site-ul http://www.sim.centruldezvoltaresociala.ro, iar cele despre programul de finantare  pe www.fsenordest.ro si www.fonduri-ue.ro.
 
Pentru detalii privind acest proiect poate fi contactata Anca Tompea, presedintele Centrului de Dezvoltare Sociala, tel. 0744 506013, email: office@centruldezvoltaresociala.ro .