Traffic Lights și Give IT back to Community, două evenimente Meet and Code din România, sunt finaliste în Competiția Internațională Meet and Code 2019. Fac parte din cele 12 evenimente alese de un juriu internațional, dintr-un total de 700 de evenimente Meet and Code propuse pentru jurizarea competiției de anul acesta #meetandcode #codeEU #SAP4Good

Profesorii coordonatori ai celor două evenimente finaliste din România “Traffic Lights” (organizat de Asociația Părinților Ioan Slavici, Satu Mare) și “Give IT back to Community” (organizat de Asociația Give IT Back, Pitești) vor reprezenta România în luna martie 2020 la evenimentul de încheiere Meet and Code 2019 care va avea loc în Budapesta. Tot atunci, vor fi anunțați și câștigătorii locului 1 din fiecare categorie care vor primi un premiu suplimentar de  2.000 de EURO. 

Despre Meet and Code 2019
Aflat deja la cea de-a treia ediție, programul Meet and Code dezvoltă abilitățile digitale ale copiilor și tinerilor cu vârste între 8 și 24 de ani. Co-creat și susținut de compania de software SAP în parteneriat cu Haus des Stiftens gGmbH și partenerii rețelei TechSoup Europe, Meet and Code a finanțat anul acesta 1.221 de evenimente de programare și tehnologie în 25 de țări europene.
 
În 2019, Asociația Techsoup, susținătoarea activităților Europe Code Week în România și coordonatoarea Meet and Code România, a acordat finanțări în valoare totală de 27.000 EURO pentru 90 de evenimente organizate de 75 de organizații non-profit în 27 de județe din România. Activitățile s-au desfășurat atât în orașe mici și mari, cât și în mediul rural, în localități precum Cândești-Vale, Garoafa, Ipotești, Bascov, Viișoara, Vadu Părului, Albești-Paleologu, Bilciurești, Teșila sau Radovanu. 

Finaliștii Meet and Code 2019
În plus față de finanțările acordate, Meet and Code a ales luna aceasta și finaliștii Competiției Meet and Code, competiție care premiază cele mai creative și originale evenimente Meet and Code. Premiile s-au acordat pentru patru categorii: Girls do IT!, Community, Diversity și Code for the Planet. 

Juriul internațional, din care au făcut parte și Ciarán Cannon (Ministrul de stat al Departamentului de Afaceri Externe și Comerț, Irlanda) și Alexandra van der Ploeg (Director CSR al companiei SAP SE), au ales 12 evenimente finaliste din 9 țări europene, dintr-un total de 700 de evenimente propuse pentru jurizare. 

În cadrul categoriei Diversity, evenimentul “Traffic Lights” organizat de Asociația Părinților Ioan Slavici Satu Mare este unul din cei 3 finaliști. Evenimentul a propus eleviilor clasei a IX-a o problemă din viața reală: circulația nevăzătorilor în trafic și rezolvarea acesteia cu ajutorul tehnologiei. Pentru a veni în ajutorul nevăzătorilor, elevii au realizat o machetă după modelul unei intersecţii dirijate prin semafoare din Satu Mare și programată cu ajutorul Arduino într-una care emite sunete sugestive în funcţie de culoarea semaforului. Elementele machetei au fost realizate cu ajutorul unei imprimante 3D sau confecționate manual din diverse materiale cum ar fi beţe de frigărui și chibrituri.
 
“Prezența în finala Competiției Meet and Code pentru mine înseamnă un feedback pozitiv, o recunoaștere și o mare bucurie că munca alături de elevii mei din clasa a IX-a a fost apreciată la nivel internațional. Îmi oferă atât un prilej de mândrie că am reușit să realizez cu elevi novice în programare o aplicație utilă comunității, cât și o portiță de bun început pentru a le prezenta informatica practică, având un scop nobil - sensibilizarea față de semenii noștri cu probleme de vedere.“ - coordonatoarea evenimentului Traffic Lights, Kabai Timea, profesor de informatică Colegiul Național Ioan Slavici, Satu Mare. 

La categoria Community, evenimentul “Give IT Back to Community” organizat de Asociația Give IT Back se află de asemenea printre finaliști. Împreună cu părinți și alții reprezentanți ai comunității locale din Pitești, elevii participanți au identificat și discutat câteva probleme cu care se confruntă. După această dezbatere, elevii, organizați pe echipe, au gândit soluții pe care le-au descris în prezentări, exersând astfel realizarea unei prezentări de tip “pitch”. După aceea, au realizat și prezentat prototipul pentru soluția propusă construită folosind Scratch, Micro:bit, ozobot bit și App Inventor. 

“Faptul că suntem finaliști în Competiția Meet and Code este o mare bucurie, o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun, o motivație în plus de a continua ceea ce ne-am propus să facem. Părinții și copiii cu care lucrăm au primit cu foarte multă bucurie această veste! Munca de echipă dă roade. Când te implici și dai mai departe ceea ce știi, vin și rezultatele!” - coordonatoarea evenimentului Give IT Back to Community, Cătălina Enescu, profesor de informatică, Liceul Teoretic Ion Cantacuzino, Pitești. 
 
Meet and Code se întoarce și în 2020! 
Pentru a fi la curent cu startul aplicațiilor pentru finanțările Meet and Code de anul viitor, oricine se poate abona la newsletter-ul (în limba engleză) Meet and Code. De asemenea, aici se găsesc răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre Meet and Code.

***
Despre Asociația Techsoup
Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.