În perioada 10-13 octombrie 2019 Asociația DeVision organizează la Bran o tabără tematică pentru 20 de tineri în cadrul proiectului “All on board against fake news” finanțat de Consiliul Europei prin Fundația Europeană de Tineret. Scopul proiectului este să atragă atenția tinerilor cu privire la fenomenul fake news și să creeze un board game care să-i ajute pe liceeni și studenți să înțeleagă cum se propagă știrile false și ce pot face pentru a le identifica și a împiedica răspândirea lor. 
 
Timp de 4 zile cei 20 de tineri cu vârsta între 16 și 20 de ani din București, Câmpulung, Sibiu, Reșița și Târgoviște vor participa la o serie de activități non-formale în urma cărora vor crea structura unui board game care să fie folosit de ei în discuțiile pe care le vor avea ulterior în licee și universități cu colegii lor pe tema știrilor false.
 
Vor fi organizate ateliere și evenimente în unități de învățământ din toate cele cinci orașe în cadrul cărora cei 20 de tineri care vor acționa ca ambasadori ai proiectului vor discuta cu tinerii de vârsta lor despre ce este o știe, cum se strâng informațiile, care e diferența dintre fapte și opinii, ce este aceea o știre falsă, care sunt elementele la care trebuie să te uite ca să identifice o știre falsă și să prevină răspândirea lor, la ce trebuie să fie atenți când consumă conținut de pe rețelele sociale.
 
Tinerii implicați în proiect și-au propus să interacționeze cu 500 de elevi și studenți din comunitățile lor și să contribuie astfel la o creștere a gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la știrile false și să le ofere un instrument clar și creativ care să îi ajută să înțeleagă mai bine cum pot identifica și cum pot stopa răspândirea de știri false, mai ales prin intermediul rețelelor sociale.
 
Claudia Oprescu, Președintele organizației Devision și managerul de proiect a declarat: ”Ne-am dorit de foarte mult timp să facem acest proiect pentru ca e un subiect foarte important pentru adolescenții și tinerii cu care noi lucrăm. Ne bucurăm că am obținut această finanțare de la Consiliul Europei și credem că e important să creăm metode educaționale creative, care ies din tipare și îi pot ajuta pe adolescenți și tineri să înțeleagă mai ușor anumite concepte, noțiuni și fenomene. Și ce poate fi mai ușor de folosit în lupta împotriva știrilor false decât un board game creat de tineri pentru tineri?”
  
În echipa de proiect sunt implicate cadre didactice cu experiență în proiecte educaționale non-formale și jurnaliști cu peste 20 de ani de experiență în mass-media, unul dintre aceștia fiind și trainer în cadrul proiectului, Doris Lupu.
 
***
Asociația DeVision
este o organizație non-guvernamentală, înființată în anul 2012, care concepe, organizează, promovează și desfășoară acțiuni și proiecte de educație nonformală, comunicare culturală și multiculturală, campanii de informare și educare, în România și în străinătate, ce urmăresc dezvoltarea continuă a tinerilor și a adulților atât din punct de vedere profesional, cât și personal.
 
Fundaţia Europeană pentru Tineret (FET), fondată în 1972, joacă un rol cheie în activitatea Consiliului Europei de a încuraja cooperarea între tinerii din Europa şi de a le facilita participarea activă în societatea civilă şi in luarea deciziilor politice. De peste 40 de ani, FET a oferit asistenţă şi finanţare activităţilor de tineret care promovează drepturile omului, democraţia, toleranţa şi solidaritatea. Ea oferă tinerilor o voce în viaţa politică şi democratică şi uneltele necesare pentru a funcţiona efectiv în societatea contemporană variată.
 
Consiliul Europei (CoE) – cu 47 de state membre şi o populaţie variată, totală de peste 800 de milioane de persoane – a fost creat în 1949 pentru a se asigura că atrocităţile celui de- al Doilea Război Mondial nu se vor mai repeta. Activitatea sa este unică pentru că tot ceea ce întreprinde se bazează pe valorile sale fundamentale: drepturile omului, democraţie şi statul de drept. Este singura organizaţie din lume unde tinerii iau decizii împreună cu reprezentanţii guvernamentali cu privire la politicile, programele şi priorităţile referitoare la tineret.
 
Photo by Christopher Paul High on Unsplash