ARDOR organizează un nou curs de dezbateri și metode deliberative de predare în perioada 12 noiembrie – 05 decembrie 2021 pentru care vor oferi și 2 burse valabile doar pentru această grupă de participanți.

Mulțumită unei sponsorizări oferite de RiscPro, o agenție specializată pe implementarea practică a acțiunilor care ajută orice organizație să respecte legislația în materie de prelucrare a datelor cu caracter personal și asigurarea securității informațiilor și a sistemelor informatice, Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR) are posibilitatea să ofere 2 burse pentru cadre didactice care se află la începutul carierei și/sau predau în mediul rural.

Mai jos puteți găsi informații despre curs, procedura de înscriere și formatoarea acestei grupe, dna. prof. Irina Koszegi.

Cursul S.I.P.D.O.D.O.R. are ca scop familiarizarea cadrelor didactice cu elementele de bază ale dezbaterilor (argumentare, contra-argumentare, discurs) și folosirea acestor metode în predarea la clasă (indiferent de materie) sau în predarea cursului opțional de dezbateri.

Asociația Româna de Dezbateri, Oratorie și Retorica (ARDOR), propune debate-ul ca metodă de predare la clasă, ca parte dintr-un set mai larg de tehnici pedagogice deliberative. Unele dintre motivele pentru care profesorii apreciază aceste metode sunt capacitatea de a intra în profunzimea unor teme dificil de înțeles și aprofundat și posbilitatea de a-i antrena și încuraja pe elevi sa își exprime părerile și de a forma și a exersa un reflex argumentativ.

Acreditat încă din anul 2016, S.I.P.D.O.D.O.R. se bazează pe o echipă de 24 de formatori și 40 de locații acreditate în peste 14 județe din toată țara, însă anul acesta se desfășoară în mediul online prin intermediul platformei de teleconferințe – Google Classroom.

Până joi, 11 noiembrie, încă vă mai puteți înscrie la sesiunea din noiembrie a cursului S.I.P.D.O.D.O.R! Iar dacă vă întrebați ”de ce dezbateri?” și ”la ce m-ar putea ajuta?”, vă invităm să citiți răspunsul pe scurt mai jos și apoi interviul integral cu formatoarea grupei de toamnă și unul dintre #multiplicatoriidebine ARDOR, Irina Koszegi.

“Cum ți-a schimbat debate-ul viziunea și activitatea la clasă?
Am înțeles cât de important e să dau un feedback complex. Debate-ul m-a făcut să pot să spun, în loc de „ai greșit aici”, „uite ce ai făcut bine, felicitări; dar ai și ceva ce ar putea fi îmbunătățit”. Debate-ul e cea mai frumoasă activitate extrașcolară pe care o poți face – pe asta n-am zis-o doar eu, au zis-o și copiii din club.

Cum ajută debate-ul elevii? Ce schimbări vezi la ei?
Debate-ul „îi crește”. Comunitatea de dezbateri e ca o familie care are grijă ca ei să se dezvolte într-un mediu sigur (există reguli bine stabilite pentru activitatea de club, există oameni bine instruiți care lucrează cu ei), care le ghidează pașii către a cunoaște cât mai multe lucruri despre ceea ce se întâmplă în lume și în jurul lor; le dezvoltă spiritul critic și capacitatea de a argumenta, de a-și susține ferm și coerent punctul de vedere. După mai puțin de un an de debate, se vede la ei schimbarea: se activează „curajul de vorbi” și „puterea de a te face ascultat”.”


Informații practice despre cursul S.I.P.D.O.D.O.R.:

Perioada de desfășurare: 12 noiembrie- 05 decembrie 2021
TERMEN LIMITĂ ÎNSCRIERI: Joi, 11 noiembrie 2021, ora 17:00
Înscrieri: AICI
Durata cursului: 40 de ore. Prezența obligatorie în proporție de 80%
Cursul se va desfășura în mediul online, pe platforma Google Classroom, în principal în zilele de weekend (vineri, sâmbătă și duminică). O sesiune de curs va dura aproximativ 4 ore (pe zi). În total vor fi 12 zile de curs. Durata programului de formare este de 40 de ore (sincron, asincron).
Cursul are 10 credite profesionale transferabile (CTP). La finalizarea cu succes a programului de formare veți primi un atestat de formare continuă eliberat de către Ministerul Educației și Cercetării.
Taxă înscriere: 280 RON / participant ** 2 burse pentru cadre diactice care se află la începutul carierei și/sau predau în mediul rural.

Informații despre curs și testimoniale: https://dialogon.ro/pentru-profesori/

Cine ține cursul
Formatorul acestui curs: dna. Irina Koszegi, profesor de logică, argumentare și comunicare, filosofie, precum și de dezbatere, oratorie și retorică în cadrul Colegiului Național „Grigore Moisil” din București, este președintele clubului de dezbateri Moisil Debate Club, pe care l-a înființat în anul 2014 și formator ARDOR

Până în prezent, cursul S.I.P.D.O.D.O.R. are peste 800 de absolvenți (cadre didactice din mediul preuniversitar) cărora ARDOR le-a oferit uneltele necesare pentru utilizarea debate-ului la clasă, dar și pentru predarea opționalului Dezbatere, Oratorie și Retorică.

***
Despre ARDOR

Misiunea Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR este de a educa tinerii din România în spiritul valorilor democratice prin intermediul instrumentului educațional numit debate/dezbateri academice.

ARDOR coordonează peste 100 de cluburi de debate în licee și facultăți din toată țara, mai bine de 1500 de elevi și studenți învățând anual cum să dezbată. În plus, din dorința de a introduce și facilita utilizarea metodei dezbaterii în predarea la clasă, ARDOR oferă cursuri acreditate pentru profesori dar și instruire pentru deschiderea de cluburi de debate, ceea ce impactează mai bine de 150.000 elevi pe an.

La nivel național ARDOR selectează și antrenează Echipei României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi (locul 15 mondial în 2020 și locul 8 mondial anul acesta).

Nu în ultimul rând, Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică oferă ateliere de argumentare pentru sectorul privat de business (www.dialogon.ro).