Evenimentul, desfasurat la Muzeul Satului, prin amabilitatea Doamnei Director, Paula POPOIU, si respectiv la sediul Institutului Cultural Roman (ICR) din Bucuresti, prin amabilitatea Domnului Presedinte Lilian ZAMFIROIU si a Domnului Vicepresedinte Liviu JICMAN, a fost organizat de catre Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) in colaborare cu Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRP) al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Colocviul s-a bucurat de un real succes, avand ca invitati peste 50 de personalitati si tineri experti din domeniul cultural romanesc, atat din tara, cat si de peste hotare. Pe parcursul celor 3 zile am fost onorati de prezenta unor artisti plastici, muzicieni, regizori, actori, scriitori, precum si experti in domeniul cultural (critici de arta, curatori), antreprenori interesati de domeniul cultural, dar si oficialitati, precum Domnul Cristian DAVID, Ministru Delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Dr. Raed ARAFAT, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, Doamna Paula POPOIU, Director al Muzeului Satului, Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei, actorul George IVASCU, Director al Teatrului Metropolis (Bucuresti), muzicianul A.G. WEINBERGER, regizorul si actorul Toma ENACHE, etc.
Scopul colocviului a fost analizarea pietei culturale romanesti, in vederea trasarii unei strategii de dezvoltare pe termen lung a antreprenoriatului cultural in tara si in diaspora.

Evenimentul a servit drept cadru de dialog si schimb de experienta intre creatorii de cultura, antreprenori si reprezentantii institutiilor publice din domeniul culturii si al patrimoniului national.

Experienta Antreprenoriatului Cultural Romanesc Colocviul a debutat la Muzeul Satului in ziua de joi, 24 octombrie, cu discursurile Domnului Ministru Cristian DAVID, al Doamnei Paula POPOIU, al Domnului George IVASCU, si al Domnului Liviu JICMAN.
Invitatii au participat la numeroase momente artistice, precum recitaluri de vioara si pian ale artistilor Tudor Andrei, Alexandra Tanase, Axia Marinescu si Matei Rogoz, reprezentatii de jazz ale trio-ului Emil Bizga, Catalin Rasvan si Alex Man, cat si, respectiv, spectacolul de percutie al actorului Orlando Petriceanu, si, nu in ultimul rand un spectacol al Teatrului de Magie. Programul cultural a curpins, de asemenea, vizite la Muzeul Satului si Muzeul Taranului Roman.

Totodata, la Palatul Elisabeta a avut loc o receptie dedicata Ligii Studentilor Romani din Strainatate, gazduita de catre Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei, unde au onorat cu prezenta personalitati publice precum Dr. Raed Arafat, Excelenta Sa Ambasadorul Liviu Bota, reprezentanti ai mediului public si privat. In acest context, Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei a adresat cuvinte de bun venit invitatilor de la Palatul Elisabeta, cuvantul din partea LSRS fiind rostit de Sebastian Burduja, Presedinte fondator al LSRS.
Un punct central al Colocviului l-a constituit desfasurarea pe doua grupuri de lucru, vizand: mediul de afaceri / dimensiunea de finantare si mediul diplomatic / dimensiunea de brand de tara. Printre temele abordate s-au numarat: necesitatea unei legi a mecenatului in Romania, solutii de finantare a activitatilor cu caracter cultural, atragerea antreprenorilor spre domeniul cultural si vizibilitatea culturii romanesti in diaspora si in raport cu celelalte culturi / strainatate. Prezentarile si grupurile de lucru au constituit o baza pentru viitoare propuneri de colaborari si proiecte artistice.

In ultima zi, in data de 26 octombrie a.c., la sediul ICR, participantii au prezentat concluziile workshop-urilor, care au fost incluse intr-un raport ce va detalia principalele directii de dezvoltare si promovare ale antreprenoriatului cultural romanesc, din perspectiva celor 3 zile de lucru. In cadrul evenimentului, au avut loc si prezentari ale mai multor proiecte culturale precum cele ale Fundatiei „Sergiu Celibidache”, ale Muzeului privat Florean, sau ale asociatiilor „Volum Art”, „O Sansa pentru Viitor”, „Autism Romania” si, nu in ultimul rand, proiectii de film ale regizorilor Toma Enache si Andrei Chiriac.
Aprecieri ale invitatilor

„Am fost foarte bucuroasa sa particip la acest colocviu avand convingerea ca discutiile, dezbaterile care au avut loc vor contribui atat la dezvoltarea mediului de antreprenoriat cultural, cat si la descoperirea si promovarea valorilor artistice ale culturii romanesti.”, Axia Marinescu – Pianista

„Sunt multe neclaritati si probleme in domeniul cultural, atat in ceea ce-i priveste pe oamenii de cultura, artisti, dar si pe cei care vor sa investeasca in cultura. Mediul legislativ este tulbure, birocratic si trebuie imbunatatit. Un eveniment exceptional, LSRS este o familie, iar diversitatea a facut sa fie placut.”, Tudor Andrei – Violonist

„Ma bucur ca cei din generatia mea, si nu numai, incearca sa trezeasca constiinta nationala spre o lume mai buna, mai educata in spiritul artistic. Am gasit aici oameni cu suflet ce nu au incercat sa-si exprime orgoliile, ci, dimpotriva, si-au expus ideile pentru a gasi solutii pentru o lume mai buna.”, Daniel Nitoi – Regizor

„Ma bucur ca ma aflu aici si ca s-a realizat acest eveniment important pentru viitorul nostru, al  romanilor si al tinerilor care, prin noi, pot fi reprezentati si pot avea o implicare activa in viitorul identitatii romanesti.”, Maria Nitulescu - Artist plastic, Premiul special in Arte “Sergiu Nicolaescu”, acordat in cadrul Gaeli Studentilor Romani din Strainatate

„O initiativa salutara, pentru ca se simte nevoia unor interventii rapide in legislatia ce are cateva lacune ce se resimt asupra evenimentului cultural. Cultura are un mare rol in societate si ea poate oferi un sprijin real”, Magdalena Stefanescu - Impresar artistic 

Parteneri logistici: Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman, Institutul Cultural Roman, Hotel IBIS Gara de Nord, Qual Media 
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Adevarul, Money.ro, Transilvania TV, Radio Prodiaspora, Agerpres, Studentie.ro, StiriONG, Romania Pozitiva, OnlineStudent, EVZ, Academic Link, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, Clubul Presei Transatlantice, Revista Zeppelin, Cooperativa Urbana, Art Act Magazine, Raftul cu Idei, Ziarul Bursa

Sustinatori: Fundatia Celibidache, Graphis122, Art Out, IdeoIdeis, Succes pentru Romania, Clubul pentru Romania, e-Theatrum, Inspire, ANOSR, AEGEE, Hipo.ro, Akcees, Softbinator, Glazeon, ODAS, USR, Bookletta, Asociatia Paspartu, Fundatia Magazin Istoric, Decat o revista, Teatrul de Magie, Paul Masters, Calendar Evenimente.


Contact: 
Adina VINTAN Emanuela TURTUROIU 
Coordonator Coordonator adjunct 
C.A.E.S.A.R. “Antreprenoriatul Cultural” C.A.E.S.A.R. “Antreprenoriatul Cultural” 
 
***
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS)
ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune. LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara. Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei. LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.

Organizator: Dragos PREDA