“Copiii explică istoria” lansează o serie de zece video-uri inedite și creative, la cea de-a 3-a ediție a proiectului. Comunitatea locală din Heleșteni este invitată pe 27 octombrie, ora 14:00, în Școala Gimnazială Oboroceni, jud. Iași, la o proiecție însoțită de discuții cu elevii protagoniști și profesorii implicați. După lansare, lecțiile vor putea fi urmărite pe site-ul www.copiiiexplicaistoria.ro de orice copil sau profesor dornic să învețe sau să predea altfel.

 

Proiectul Copii explică istoria a pornit de la dorința de a povesti trecutul umanității într-o manieră mai creativă, mai savuroasă decât cea prezentată în manuale, pe limba copiilor, astfel încât să le stârnească acestora curiozitatea de a descoperi și mai mult.

 

Teaser video: https://fb.watch/nRQUdx1N9F/

 

Într-o serie de zece video-uri, copii explică istoria modernității timpurii, povestind despre conchistadori, civilizații dispărute, azteci, mayași, incași; despre istoria artei și civilizației, despre Umanism, crearea omului ca ființă de elită și punerea în valoare a demnității lui; despre Renaștere și personalități de însemnătate culturală precum Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, William Shakespeare; despre reforma religioasă și ideile lui Martin Luther care au înfuriat Biserica Catolică, despre inchiziție și vânătoarea de vrăjitoare și multe altele. Cele zece video-uri ale acestei ediții acoperă materia de istorie pentru prima parte a clasei a VI-a.

 

Evenimentul de lansare va avea loc în incinta Școlii Gimnaziale Oboroceni, com. Heleșteni, jud. Iași, unde echipa de filmare a proiectului, alături de micii protagoniști ai video-urilor vor prezenta ediția a III-a, se va proiecta una dintre lecțiile filmate în ultimile luni și un making of al ediției curente.

 

Pe Facebook evenimentul este aici: https://www.facebook.com/events/1375653220024013

 

Elevii participanți la proiect vor împărtăși publicului experiența lor împreună cu profesorul Radu Mihai Murariu, autorul câtorva dintre lecții și coordonatorul elevilor din Heleșteni.

 

Experiență participării la acest proiect a fost cu adevărat unică, inedită și neașteptat de frumoasă, reprezentând o oportunitate uriașă de a învăța, a explora un alt mediu și de a îmi ieși din zona de confort. Inițial, nu credeam că o să îmi placă deoarece nu îmi place să ies din zona de confort.

 

Am fost plăcut surprinsă când am realizat că mi-a fost extrem de ușor să mă acomodez cu atmosfera de la locul de filmare. La început voiam să merg acasă, dar când am văzut cât de plăcut este să fiu în jurul echipei de filmare, nu mai voiam să plec. - Teofana, elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Oboroceni, jud. Iași.

 

Proiectul s-a desfășurat în oglindă și în București, la Scoală Gimnaziala Step by Step, unde se va organiza un alt eveniment de lansare la începutul lunii noiembrie.

 

Edițiile anterioare:

În primele două ediții ale proiectului s-au filmat 22 de lecții video de istorie ce acoperă materia pentru clasa a V-a în colaborare cu elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din comuna Sohatu, județul Călărași, o zonă defavorizată a țării.

 

Puteți urmări proiectul atât pe pagina web: www.copiiiexplicaistoria.ro, cât și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/copiiiexplicaistoria.

 

***

 

Organizator:

Proiectul e realizat de ELIZA ZDRU FILMS, o organizație care a pornind de la experiența profesională a fondatoarei sale - Eliza Zdru, regizoare de film documentar. Aceasta își propune realizarea unor producții video cu scop cultural: proiecte educaționale pentru tineri sau adulți, spectacole de teatru, campanii informative coordonate de ONG-uri, asociații sau instituții culturale, materiale educaționale destinate educației / formării continue în mediul online, campanii pentru susținerea drepturilor copiilor sau femeilor.

 

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Român.