În perioada aprilie - august 2020, 314 copii cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani, au participat la cursuri online, gratuite de programare, unde au învățat concepte de bază utilizând platforma Scratch. Proiectul Code Hero, finanțat de programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow, s-a încheiat cu organizarea unui Hackathon, în cadrul căruia elevii, individual sau în echipă, au creat o animație, o poveste sau un joc, cu tema „Coronavirus prin ochii unui copil”.
 
Ne-am dorit să oferim elevilor oportunitatea să se exprime și să fie ascultați, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Copiii au fost creativi și ne-au surprins plăcut cu proiecte pornind de la animații cu eroi care salvează omenirea de virus, și până la jocuri labirint în care vizitatorii pot interacționa cu proiectul. O parte dintre proiectele uimitoare create de copii pot fi urmărite în cadrul expoziției online de pe pagina https://www.carteadaliei.ro/code-hero-editia-1-expozitie-online/. De asemenea, pe lângă aceste proiecte, elevii au acceptat provocarea de a înregistra un pitch al cărui scop este să convingă juriul că proiectul lor este inedit.
 
De-a lungul acestui traseu, elevii și-au dezvoltat abilitățile digitale, și-au format o gândire logică, structurată, și au dobândit alte abilități necesare pentru secolul 21: gândire critică, rezolvarea problemelor și creativitate. Totodată, elevii au fost mentorați de 57 de voluntari  (dintre care 6 din Diaspora Europeană, orașele Barcelona, Londra, Copenhaga, Zurich, Amsterdam, Stockholm) din domeniul IT și studenți la facultăți cu profil tehnic, care și-au dorit să ofere mai departe cunoștințele pe care le au și să aibă un impact real în viața elevilor.  Prin acest curs, cei implicați au produs un impact real în viața elevilor, reușind să depășească barierele geografice, financiare sau sociale care există, demonstrând că pot oferi copiilor oportunități să se dezvolte indiferent de context.
 
„Experiența mea de până acum a fost una foarte interesantă, în primul rând pentru că nu mă așteptam să pot comunica atât de bine cu copiii prin intermediul mediului online. Am avut în grupă copii care nu au mai avut tangență cu Scratch, unii dintre ei nici cu un calculator, însă sunt surprinsă de cât multe lucruri au învățat pe parcursul acestor săptămâni. Îmi place foarte mult ceea ce fac, este o adevarată provocare și pentru mine, deoarece a trebuit să mă pregătesc continuu ca să pot ține pasul cu ei, ceea ce m-a motivat maxim.” - Dana Andres, Freelancer, Zurich
  
Dincolo de importanța dobândirii abilităților digitale pentru locurile de muncă din viitor, ne-am dorit ca toți copiii să aibă posibilitatea să își continue educația, într-o perioadă în care 2.8 milioane de elevi au fost nevoiți să întrerupă școala pentru o perioadă nelimitată.  Consecințele acestei situații sunt numeroase conform raportului lansat de UNICEF, 2020. Printre efectele negative pe termen scurt se numără rezultate slabe la învățătură, rutini întrerupere ce pot cauza anxietate, lipsa abilităților digitale pentru a învăța online, iar printrele cele resimțite pe termen lung regăsim, creșterea riscului de abandon școlar și violență, creșterea inegalității în societate datorită copiilor a căror părinți au posibilitățile financiare de a compensa lipsa educației formale și cei care nu își permit acest lucru. 

***
Despre Asociația Cartea Daliei
Cartea Daliei este o organizație tech non-profit din Cluj care promovează educația prin tehnologie. Misiunea asociației este să ofere copiilor din România acces la educație de calitate prin șanse egale, indiferent de gen, de mediul în care trăiesc, dacă au sau nu o dizabilitate sau dacă sunt de gen feminin sau masculin, pentru ca aceștia să își dezvolte abilitățile necesare pentru locurile de muncă din viitor, să prospere și să producă un impact în societate. Cartea Daliei a fost numită „Best Social Impact Startup din România” la Central European Startup Awards în 2018. Totodată, a primit premii precum: „Best Practice Digital Skills in Education” la European Digital Skills Awards acordat de Comisia Europeană și premiul I la categoria „Incluziune Socială” în cadrul Galei Tineretului din România, acordat de Ministerul Tineretului și Sportului.

Despre Start ONG
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.