Cinci din zece copii au experimentat o situație de tip cyberbullying în mediul online, un fenomen tot mai frecvent, cu repercusiuni complexe asupra tuturor actorilor implicați: victimă, agresor și martor. Este motivul pentru care Salvați Copiii România a lansat inițiativa “Dă BLOCK agresivității! Și glumele dor. Stop Cyberbullying!”, căreia i s-au alăturat 2.400 de cadre didactice din 726 de şcoli și peste 46.000 de elevi, părinți și specialiști, la nivel național. 

Cele mai recente studii realizate de către Organizația Salvați Copiii arată că 54% dintre copii au fost victime ale unor comportamente de tip cyberbullying în mediul online, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul fetelor și elevilor de liceu. 69% dintre aceștia au primit mesaje jignitoare sau supărătoare, iar 30% au fost excluși dintr-un grup sau dintr-o activitate pe Internet. De asemenea, 25% dintre copii au fost hărțuiți de persoane străine pe Internet. 

Copiii victime ale hărțuirii raportează stări mai accentuate de discomfort emoțional. Aceștia sunt mai îngrijorați, mai puțin optimiști cu privire la viitor și mai nemulțumiți de relația cu familia și prietenii. Mai mult decât atât, aceștia consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens. Spre deosebire de situațiile clasice de bullying, în care comportamentul se oprește la un moment dat, iar situația umilitoare sau agresivă se încheie, hărțuirea online are un caracter prevalent și permanent. 

Prin urmare, pentru a reduce și combate fenomenul de cyberbullying, Salvați Copiii a pus la dispoziția cadrelor didactice un pachet de resurse care conține atât o serie de clipuri video care abordează acest subiect, cât și planuri de lecție adaptate etapelor de dezvoltare ale copiilor din ciclurile de învățământ. Inițiativa a fost primită cu mare interes din partea cadrelor didactice, 2.400 dintre aceștia alegând să organizeze cu elevii și părinții la clasă cel puțin o activitate educațională în care au înțeles consecințele cyberbullying-ului și au identificat măsuri de prevenire și intervenție în astfel de situații.  
 

„Tehnologia oferă acces către o lume infinită de cunoaștere și dezvoltă copiilor și tinerilor abilitățile necesare secolului XXI, dar poate fi folosită, din păcate, și pentru a produce rușine, teamă și însingurare. Permanența și dificultatea de a identifica și gestiona situațiile de cyberbullying, fac ca acest fenomen să aibă un impact negativ uriaș asupra tuturor actorilor din spațiul virtual – victimă, martor, agresor. Drept urmare, nu poate decât să ne bucure interesul crescut al elevilor şi al cadrelor didactice pentru a aborda acest subiect şi a veni cu soluţii pentru combaterea şi prevenirea sa”
, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.  

Inițiativa “Dă BLOCK agresivității! Și glumele dor. Stop Cyberbullying!” a avut drept scop implicarea elevilor și profesorilor în activități educaționale locale pentru a reduce și combate fenomenul de cyberbullying. Programul a fost susținut de Orange România, care și-a asumat misiunea de a contribui la menţinerea unui mediu online mai sigur și util pentru copii, pentru ca aceştia să se bucure, fără griji, de toate avantajele lumii digitale.
 
****
 Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii. 
 Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional.
 Inițiativa “Dă BLOCK agresivității! Și glumele dor. Stop Cyberbullying!” a fost susținută financiar de către Orange România.
 Resursele educaționale dezvoltate în cadrul “Dă BLOCK agresivității! Și glumele dor. Stop Cyberbullying!” 
 
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii 
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. 

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil. 

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 28 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 29 de ani de activitate, peste 1.900.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.