• 14% dintre copii contribuie cu idei la dezvoltarea comunitatii in 2016 fata de 3.5% in 2014
• Proiectele World Vision au sustinut o crestere de 4 ori mai mare fata de 2014 a implicarii copiilor in dezvoltarea comunitatii

  Aproape 40% din copiii din mediul rural participa la activitati de dezvoltare a comunitatii, iar aproximativ 14% dintre ei contribuie cu idei originale, care duc la schimbari importante, arata rezultatele preliminare ale raportului Bunastarea Copilului 2016, realizat de World Vision Romania si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca pe baza cercetarii efectuate in 2.205 gospodarii din mediul rural din judetele Cluj, Dolj, Ialomita, Iasi si Vaslui in perioada Ianuarie – Martie, 2016.

Conform Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, participarea copilului este unul dintre cele mai dificil de implementat drepturi la nivel global. In ciuda eforturilor si progreselor din ultimii ani, dreptul copilului de a fi auzit este inca nerealizat. 

„Adesea ne gandim la copii ca fiind viitorul unei natiuni. Dar ei sunt in egala masura prezentul, pentru ca astazi in Romania copiii reprezinta 17% din populatie. De aceea WVR ia foarte in serios dreptul copiilor de a fi ascultati si de a contribui la dezvoltarea comunitatii lor. Iar ideile si initiativele lor sunt foarte valoroase. Avem o generatie de copii remarcabili si depinde doar de noi sa-i implicam, sa-i ajutam sa-si creasca radacini in tara lor, pentru a putea sa-si vada viitorul aici, in Romania”, a declarat Daniela Buzducea, director executiv al Fundatiei World Vision Romania. 

Raportul Bunastarea Copilului, care este realizat periodic, la o distanta de doi ani, arata o crestere semnificativa a implicarii copiilor in comunitatile WVR in 2016, comparativ cu 2014. 
In 2016, 14% dintre parinti declara ca unul sau mai multi copii din gospodarie au avut idei de activitati pe care le-au propus comunitatii, comparativ cu doar 3,5% in 2014.  In plus, 67% dintre parinti au declarat, in 2016, ca ideile copiilor au fost ascultate, comparativ cu 2,7% in 2014. 

„Consiliul Consultativ al Copiilor infiintat la initiativa noastra reprezinta acum 40.000 de copii din cinci judete. Acesti copii se implica pentru a-i ajuta pe ceilalti si a schimba fata comunitatii: devin meditatori pentru cei mai mici, determina autoritatile sa modernizeze scoli, iar acestea sunt doar cateva exemple. In continuare, ne dorim ca vocea copiilor sa devina din ce in ce mai puternica”, a adaugat Daniela Buzducea.
Atunci cand este auzita si ascultata, vocea copiilor se poate concretiza in decizii care sa raspunda in primul rand nevoilor lor, dar si celor de dezvoltare a comunitatii. Astfel, copiii din comuna Baciu, judetul Cluj, au convins autoritatile sa construiasca o sala de sport:

„Daca noi avem teren de sport este pentru ca World Vision a organizat o intalnire la primarie, unde tinerii au cerut sala de sport. Aceasta s-a realizat“, a declarat  directorul unei  Scoli Generale din judetul Cluj.
 
Majoritatea copiilor participanti la focus grupurile realizate in timpul cercetarilor pentru raportul Bunastarea Copilului afirma ca, la nivelul scolilor, ei sunt cei care au luat decizia de infiintare a Consiliilor Elevilor. Acest organism le stimuleaza dorinta de a gasi solutii la anumite probleme din comunitate si le faciliteaza relatia cu factorii de decizie pentru punerea in aplicare a solutiilor. 

Cand Consiliul face un proiect – si ceilalti copii se implica mai mult. Consiliul este motorul si ii antreneaza si pe ceilalti“, spune un participant din Olanu. Totusi, explicand modul in care se desfasoara intalnirile Consiliului elevilor, copiii au evidentiat rolul jucat de  coordonarea primita din partea unui cadru didactic sau din partea unui reprezentant al Fundatiei World Vision Romania, care le colecteaza ideile si le promoveaza la nivelul scolii si al comunitatii.

Proactivitatea autoritatilor necesita imbunatatiri

Conform aceluiasi raport, 42,4% dintre tineri afirma ca, pe parcursul ultimului an, profesorii le-au solicitat opinia sau ideile in legatura cu activitatile organizate pentru copii. Doar 2,5% spun ca li s-a cerut parerea din partea autoritatilor publice locale (primari sau consilieri). 

„Odata, World Vision ne-a invitat sa desenam pe asfalt cum ne-am dori noi sa fie comuna noastra. Mai tarziu, au fost instalate becuri in parc, asa cum le desenaseram noi“, povesteste unul dintre copiii participanti la cercetare. 

Autoritatile declara ca, atunci cand la nivelul comunitatii sunt realizate actiuni in beneficiul comunitatii, nu consulta direct copiii, insa dorintele lor le sunt exprimate prin intermediul parintilor sau al cadrelor didactice, copiii exprimandu-se mai liber in cadrul familiei.  

Totusi, 73% dintre tinerii carora li s-a cerut opinia - fie din partea profesorilor, fie a autoritatilor, considera ca ideile pe care le-au comunicat au fost ascultate si puse in practica.

„Noi suntem intrebati. Daca nu ne convine (parerea adultilor – n.n.), ne contrazicem, dar pana la urma ajungem la consens. De exemplu, am solicitat ca in scoala sa avem in recreatie muzica si stiri la radio. Initial, profesorii nu au fost de acord, dar in cele din urma am gasit impreuna melodiile si astfel am rezolvat“, spune unul dintre tinerii intervievati.

Fundatia World Vision Romania contribuie la transformarea si dezvoltarea comunitatilor din mediul rural, punand in centru bunastarea copilului. Participarea copiilor la activitatile din comunitate este sustinuta constant prin proiecte precum „Meditatii remediale de la egal la egal”, Consiliul Consultativ al Copiilor, sau prin grupurile de voluntari din cele cinci judete. 

***
Despre Raportul Bunastarea Copilului

Rezultatele prezentate in comunicat sunt preliminare si se refera la capitolul Participarea Copilului. Datele au fost colectate in perioada 1 februarie 2016 – 1 aprilie 2016, in 2.205 gospodarii din comunitatile in care fundatia World Vision Romania este prezenta. 

Despre World Vision Romania

World Vision Romania este o fundatie crestina care pune in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Suntem parte din marea familie World Vision International, prezenta in aproape 100 de tari din intreaga lume.
 
Inspirati de valorile crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. Din 1990, de cand ne-am inceput activitatea in Romania, am sprijinit peste 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.
 
Noi credem in dreptul copiilor de la sate si de la oras la sanse egale si de aceea in comunitatile rurale in care suntem prezenti desfasuram programe de dezvoltare comunitara pe termen lung, cu accent pe educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. 
 
Totodata, desfasuram programe de advocacy prin care militam pentru respectarea drepturilor copiilor, precum si programe de interventie umanitara de urgenta prin care pregatim comunitatile pentru a face fata unor catastrofe naturale si le sprijinim in momentul in care se confrunta cu astfel de probleme.
 
Prin tot ceea ce facem ne propunem un singur lucru – sa le asiguram copiilor, in special celor mai vulnerabili, sansa de a-si dezvolta potentialul si de porni pe drumul spre o viata demna. 
www.worldvision.ro,http://www.facebook.com/WorldVisionRomania, http://blog.worldvision.ro/