În perioada în care accesul la activități extracurriculare pentru copii și tineri a fost redus drastic pentru că școlile și Palatele Copiilor au fost închise fizic, Fundația Noi Orizonturi a deschis pentru ei un program educațional unic în România: #edulab pentru ecoturism.  
 
Acesta oferă o combinație de învățare de la distanță (online) pe care tinerii o parcurg alături mentori și experți de la Noi Orizonturi, urmată de activități practice și proiecte derulate de tineri în localitatea lor (offline) cu susținerea unul adult care poate fi profesor, bibliotecar, părinte, antreprenor, etc. Programul este oferit gratuit tinerilor între 13 și 21 ani din mediul rural care doresc să-și fructifice pasiunile pentru patrimoniul cultural sau natural în vederea unor cariere oferite de oportunitățile de dezvoltare a ecoturismului din România.
 
Tinerii au, la alegere, 9 nano-specializări, fiecare rezultând într-un serviciu sau produs concret, pentru comunitatea din care fac parte, în domeniile Port Popular, Producători Locali și Trasee Turistice.  
 
36 elevi, organizați în 12 echipe au finalizat cu succes a doua etapă a programului și au idei concrete de proiecte: de la realizarea organizarea de tururi ghidate prin natură sau care să exploreze comorile culturale mai puțin promovate ale localității, la organizare de șezători pentru turiști, sau realizarea unui caiet de simboluri și povești. Echipele vor primi premii în bani, între 600 și 2500 lei pentru a-și pune în practică ideile de valorizare a patrimoniului local. Finanțarea proiectelor tinerilor este asigurată de către Alstom și printr-o campanie de fundraising realizată în rândul diasporei românești, susținută de Romanian United Fund. 
 
„Nu este prima oară când tineri de vârstă școlară se implică și reușesc să facă o diferență pozitivă în comunitatea lor. Prin ceea ce numim învățare pe bază de proiecte, tineri din comunități rurale precum Breb, Baru, Rășinari, Panaci, Picior de Munte dar și comunități mici cum este Baia-Sprie au învățat să folosească aplicații precum Google Maps, Questo, să descopere locuri speciale și să creeze o poveste care să le lege ajungând să-și pună comunitatea pe harta turistică a lumii. 

De data asta, forțați cumva de trecerea în online am putut ajunge la tineri care nu aveau oricum la ei în localitate  oferte extrașcolare dar în același timp i-am putut pune în contact cu oameni care au făcut din pasiunea lor pentru patrimioniu un antreprenoriat care le asigură un trai demn, și asta a fost extrem de încurajator pentru  tinerii de la sate .” ne spune Anca Gaidoș, director Fundația Noi Orizonturi. 
 
În contextul în care turismul sustenabil (ecoturismul) se bucură de creștere globală, România fiind o țară care încă se mai bucură de peisaje tradiționale locuite, #edulab pentru ecoturism este o veritabilă pepinieră pentru viitori antreprenori în afaceri mici, prietenoase cu mediul și care valorizează patrimoniul cultural și natural al localităților cu potențial ecoturistic. 
 
Specializările la care participă elevii au fost create și conduse de unii dintre cei mai buni specialiști și promotori ai patrimoniului cultural și natural: La Blouse Roumain pentru pentru specializare de Port Popular, Fundația 4-H și Fundația Adept Transilvania pentru specializare de Producători Locali și Schubz - Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă pentru specializarea de Trasee Turistice
 
Alegând să participe pe durata anului școlar 2020-2021 la una dintre cele trei tematici, tinerii:
 
● învață despre patrimoniul natural și cultural al zonei, 
● contribuie la conservarea, protejarea, valorificarea lui, 
● înțeleg principiile unor activități economice cu impact minim asupra mediului, 
● folosesc creativ și sustenabil resursele din comunitate pentru proiecte de valorizare a patrimoniului, 
● își dezvoltă simțul antreprenorial
 
Tinerii între 13-21 ani care doresc să se înscrie în programul #edulab pentru ecoturism pot afla mai multe informații pe pagina programului. O nouă rundă va fi derulată în perioada aprilie-august 2021.  
 
 
#edulab pentru ecoturism este un program dezvoltat și realizate de către Fundația Noi Orizonturi, cu sprijinul partenerului său strategic, Romanian-American Foundation. 
 
***
Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 80.000 de copii și tineri. Noi Orizonturi a format, în programe de lungă durată, peste 1.500 de profesori, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România. Fundația Noi Orizonturi este lider de tabere de educație prin aventură, conducând programe de vară, în care, de-a lungul celor 20 de ani, peste 15.000 de tineri au trecut prin activități provocatoare, întărindu-și caracterul și încrederea în propriile forțe. 
 
Misiunea Romanian-American Foundation (RAF) este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile şi unei societăţi democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populaţiei din România. Înființată în 2009, Fundația este un cadou din partea poporului american pentru poporul român. Viziunea RAF este cea a unei societăți prospere, implicate și cu spirit antreprenorial, o societate compusă din cetățeni care se comportă cu responsabilitate și care au acces egal la oportunități. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor noastre. RAF susţine acele proiecte, idei şi organizaţii care pot avea un impact substanţial în comunităţi şi care au un potenţial ridicat de creştere şi replicare.