4 directori de școală au fost premiați pentru rezultate excepționale, la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2021, desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Premiul Directorul Anului 2021 a fost înmânat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.
 
Directorii de școală din România au fost premiați pentru proiectele excepționale de transformare a educației în care s-au implicat, la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2021. La această ediție, premiile au fost câștigate de patru lideri educaționali din Iași, Tecuci, Târgu Măgurele și Pașcani. Directorul Anului 2021 este Mihaela Romanescu, director la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, distincție oferită de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.
 
Directorii de școală care au fost premiați anul acesta au demonstrat calități excepționale de leadership, management și strategie, prin proiecte cu rezultate vizibile în comunitățile școlare din care fac parte. Distincțiile primite de aceștia sunt pentru Egalitate de Șanse, Antreprenoriat și Inovație, dar și premiul pentru Directorul Anului 2021.
 
„Suntem onorați că în fiecare an identificăm și premiem directori de școală care se implică și contribuie la dezvoltarea continuă a educației din România. Acești lideri trebuie susținuți în demersurile lor tocmai pentru că sunt un pilon important al comunităților din care fac parte și au capacitatea de a determina progresul sistemului de învățământ românesc. De aceea, reunim o comunitate semnificativă în jurul lor, lideri din business, specialiști din administrația publică și sectorul nonprofit pentru a le oferi resursele de care au nevoie ca să facă posibile aceste progrese atât de importante pentru comunitățile din România”, a declarat Silvia Herman, Director de Programe la AVE România.
 
Directorul Anului 2021, lider educațional de excepție, premiat de Președintele României 
Într-un an marcat de încercări, evenimentul a adus în lumina reflectoarelor directorii de școală din România care, prin implicare, au avut rezultate și performanțe excepționale. Astfel, premiul Directorul Anului 2021 a fost acordat Mihaelei Romanescu, director la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași. Aceasta, împreună cu echipa sa de profesori, a publicat în acest an școlar 3 ghiduri pedagogice moderne care cuprind exemple didactice și a derulat 7 proiecte cu finanțare de la Comisia Europeană. Prin intermediul acestor proiecte a înființat un laborator de realitate virtuală în cadrul școlii, astfel că echipa de profesori a creat lecții VR pentru disciplinele STEM și a susținut elevii în dezvoltarea competențelor lingvistice, antreprenoriale sau matematice. În egală măsură, aceasta a dezvoltat un proiect despre imprimarea 3D și unul despre utilizarea tehnologiei dronelor în sala de clasă. Echipa de profesori ai liceului a creat peste 40 de softuri educaționale la aproape toate disciplinele. 
 
„Menirea unui director de școală este aceea de a face o schimbare în viața elevilor, a colegilor profesori și a comunității educaționale căreia îi aparține. Să conduci o unitate de învățământ și să predai reprezintă o provocare ce necesită un nivel ridicat de înțelegere și de răbdare, asumare, deschidere față de cunoaștere și un set temeinic de valori. Un director bun are o abordare centrată pe oameni, responsabilitate față de elevi și față de comunitate, integritate în luarea deciziilor și obiectivitate, are un comportament moral, punând accentul pe onestitate, echitate și respect, se informează din surse sigure și combate dezinformarea în comunitatea educațională pe care o coordonează”, a precizat E.S domnul Klaus Iohannis, Președintele României. 
Directorii excepționali care aduc progresul pentru școala din România

Premiul Directorul Anului pentru Antreprenoriat a fost câștigat la această ediție de Adriana Lefter, director la Școala Gimnazială „Elena Doamna” din Tecuci, care a atras fonduri în valoare de 150.000 de euro prin șase proiecte Erasmus. Prin intermediul acestora, peste 20 de cadre didactice și 40 de elevi au participat în mobilități Erasmus internaționale, iar mai mult de 300 de elevi au participat la două mobilități desfășurate online. Proiectele desfășurate vizează dezvoltarea competentelor digitale, lingvistice și STEM. De asemenea, Adriana Lefter este Ambasador eTwinning la nivel național și internațional și a devenit Ambasador Scientix în România pentru activități STEM. Școala Gimnazială „Elena Doamna” a primit și Premiul „Creator de Educație” în cadrul Campaniei STEM Discovery Week 2020.

Distincția Directorul Anului pentru Inovare a fost acordată lui Cătălin Condrea, director al Școlii Gimnaziale Speciale din Pașcani, a cărui activitate se centrează pe designul proceselor de învățare și care a implementat un proiect de interasistență prin intermediul căruia peste 40% dintre cadrele didactice ale școlii își dezvoltă competențe educaționale și terapeutice pentru copii cu nevoi speciale, iar 30 de părinți sunt implicați în procesul de parenting pentru a înțelege mai bine nevoile copiilor lor. Mai mult, Cătălin Condrea a proiectat grile de evaluare prin care monitorizează rezultatele tuturor elevilor din școală și folosește datele în realizarea demersului educațional și terapeutic. Pentru copiii cu dizabilități, el a dezvoltat un program terapeutic în care sunt implicate 12 grupe de elevi cu dizabilități severe și 3 grupe de copii cu dizabilități moderate.  

Premiul Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse este câștigat de Adrian Emanuel Silimon, director la Școala Gimnazială Nr.4 din Turnu Măgurele pentru că, în anul școlar 2020-2021, cu sprijinul Fundației Regale Margareta a României a oferit șanse egale la educație pentru un grup de 60 de elevi proveniți din medii defavorizate și aflați în situație de abandon școlar. Aceștia au promovat la finalul anului 2020-2021, iar 200 de copii cu cerințe educaționale speciale au primit șansa la un învățământ de calitate. Mai mult, mediile elevilor din ciclul gimnazial la Limba Română și Matematică au crescut cu 1 - 2 puncte, iar elevii înscriși la ciclul primar și-au însușit tehnica cititului și a scrisului, dar și noțiuni de calcul matematic.
 

Directorii câștigători ai Galei vor primi câte 5.000 de euro pentru continuarea proiectelor demarate în școală, un loc asigurat în cadrul Academiei de Leadership și Management Școlar organizată de Asociația pentru Valori în Educație, training și consultanță pentru ei și profesorii din echipele lor, în anul școlar 2021 – 2022, dar și vouchere de acces la cataloage digitale în valoare de 2.000 de euro pentru o școală, oferite de Adservio. 
 
Gala Premiilor pentru Directorii Anului este un eveniment organizat anual de Asociația pentru Valori în Educație, pentru a susține și premia directorii de școală care se remarcă printr-o activitate extraordinară și ajută la transformarea educației din România, începând cu propriile lor comunități. Filmul integral al Galei poate fi vizionat pe canalul de YouTube al Asociației pentru Valori în Educație.
 
***
Asociația pentru Valori în Educație (AVE) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE desfășoară mai multe programe prin intermediul cărora susține școlile din România pentru îmbunătățirea competențelor de management și leadership școlar, îmbunătățirea capacității de evaluare și reducere a decalajelor de literație, dezvoltare digitală etc. Programele coordonate de AVE sunt Edu Networks, Academia de Leadership și Managemant Școlar, ALFABETAR. De asemenea, AVE organizează și programe punctuale pentru susținerea cadrelor didactice din România, precum cursuri de formare și pregătire. Acestea se adresează exclusiv cadrelor didactice, iar beneficiari sunt copiii.