Dream Management România, alături de mai multe comunităţi din domeniul educației, printre care Comunitatea de Educaţie pentru Ştiinţe, Aspire Teachers, INEDU – Iniţiativă în Educaţie, MERITO, Inspiraţie pentru şcoală, Şcoala Babel, Asociaţia pentru Valori în Educaţie alături de alte organizații, lansează pentru prima oară în ţară un instrument prin care elevii din școli și licee vor fi stimulați să-și identifice şi exploreze visurile. 
 
Denumit “Fii COPIL cu visul tău”, acest instrument de lucru are la bază metoda COPIL şi a fost realizat şi testat de fondatoarea programului de Dream Management alături de profesori din învăţământul primar şi universitar şi de specialişti în consiliere școlară și dezvoltarea carierei. “COPIL” este acronimul ce sumarizează baza ştiintifică a metodei pentru identificarea şi realizarea aspiraţiilor personale: C se referă la clarificarea visului, O - obstacolele ce trebuie identificate şi analizate, P - paşii mici, planul de acţiune sau “prototiparea” experienţelor dorite, I -“inimă bună”, prietenii de care are nevoie orice obiectiv ambiţios, L – liniştea mentală, corelată conceptului de inteligenţă pozitivă, ce se referă la antrenarea creierului pentru ca acesta să devină prietenul (mai degrabă decât inamicul) proiectului tău.   
 
“Acum mai mult ca oricând, şcoala trebuie să fie locul în care elevii îşi conturează visurile. Imaginaţi-vă o şcoală în care toţi profesorii cunosc visurile tuturor elevilor şi îi ajută să coreleze învăţarea cu aspiraţiile lor cele mai dragi. Ce forţă ar deveni învăţarea! Deciziile strategice ale școlii s-ar lua pornind de la apirațiile elevilor. Avem mai mulţi copii care visează să câştige următorul campionat de robotică? Angajăm cel mai dedicat profesor pe care îl putem găsi şi facem parteneriate cu firme de IT care doresc să susţină acest vis. Fiecare profesor ar fi implicat: de la cel de desen, care invită elevii să realizeze un panou la visurilor, până la cel de engleză care îi invită să scrie un eseu pe tema asta, sau cel de ştiinţe exacte care orientează gândirea elevilor ce doresc să… zboare în spaţiu într-o zi. Gândiți-vă cum ar fi să avem în gimnaziu sau la liceu cluburi de Dream Management în care elevii se ajută unii pe alţii să îşi realizeze visurile. Imaginați-vă companii care “adoptă” visurile elevilor şi le pun la dispoziţie mentori şi resurse”, a declarat Mirela Oprea, fondatoarea programului de Dream Management şi autoarea cărţii “Dream Management. Fişa postului pentru cei care aleg să fie managerii propriilor vieţi”.
 
Cadrele didactice din România sunt invitate să se alăture proiectului, prin intermediul webinariilor ce vor explica metoda COPIL și pașii de urmat pentru implementarea fişei de lucru. Acestea vor avea loc în la finalul lunii august şi la începutul lunii septembrie. Toţi cei interesaţi să participe sunt invitaţi să completeze ACEST formular de înscriere pentru a primi link-ul de acces şi detaliile. 
 
“Care e visul tău?” este o întrebare esențială pentru un copil, un adolescent ori un tânăr, pentru că ea poate genera cele mai îndrăznețe și definitorii proiecte de viață și carieră. Cum ar fi dacă, din rolul de educatori, am iniția și am finaliza orice demers educațional cu această întrebare? Abilitatea tinerei generații de a formula aspirații înalte ar trebui să fie cultivată cu grijă, de la cea mai fragedă vârstă. Dorim ca toţi elevii din România să îşi cunoască visurile, să le conecteze cu potențialul și resursele personale şi cu cele ale comunității lor și să facă paşi în direcţia realizării acestora", a spus Cosmina Mironov, conferențiar doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București şi co-fondator al Comunității și Centrului Educație pentru Știință. 
 
Profesorii care aderă la proiect vor avea acces la:
• O serie de webinarii scurte şi interactive pentru cei care îşi doresc o evaluare a potenţialului acestui instrument în vederea folosirii lui la clasă. Utilizarea metodei COPIL va fi explicată şi testată pornind de la visurile participanţilor, 
• Crearea unui grup online, moderat şi cu acces permanent, gratuit, pentru profesorii care doresc să realizeze un schimb de experienţe şi să obţină mai multe informaţii despre utilizarea fişei de lucru,
• Materiale şi acces la resurse care să ajute profesorii în demersal lor de a sprijini visurile elevilor şi de a utiliza metoda COPIL, 
• Diplomă de participare / colaborare pentru cei care vor utiliza instrumentul de lucru la cel puţin o clasă, 
• Contract de parteneriat cu şcoala pentru cei care doresc acest lucru. 
 
Proiectul face parte dintr-un demers de termen lung prin care se doreşte ca elevii din România să fie conectaţi la visurile lor, ca modalitate de construire a speranţei şi rezilienţei în faţa dificultăţilor. În viitor, proiectul își propune să realizeze o cercetare reprezentativă la nivel naţional, cu privire la aspirațiile elevilor şi la modul în care comunitatea poate să le susţină pentru a opri risipa de potenţial al tinerei generaţii. 
 
***
Despre programul de Dream Management
Generat de Matthew Kelly şi girat de Patrick Lencioni, conceptul de Dream Management este o metodă de motivare a angajaţilor pornind de la cele mai înalte visuri şi aspiraţii ale acestora. Conceptul a fost extins, fundamentat ştiinţific şi promovat în România de Mirela Oprea. Comunitatea de Dream Management din România îşi propune ca în 5-10 ani, 30-50% dintre români să se conecteze cu visurile proprii, să pornească pe drumul realizării lor şi să înveţe să se ajute unii pe alţii în acest sens. Mai mult, comunitatea doreşte ca în același interval de timp Dream Management să devină disciplină opţională în şcoli sau abordare trans-disciplinară, pentru a facilita conectarea învăţării cu forţa motivaţională cea mai înaltă, reprezentată de visurile elevilor. 
 
 
Photo by Element5 Digital on Unsplash