Focus Atelier 2016 incepe pe 1 martie cu TEATRUL COMUNITATILOR PARTICIPATIVE, un workshop sustinut de Mihaela Michailov si Radu Apostol in cadrul sectiunii „Atelier”, la Reactor de Creatie si Experiment, intre orele 10:00-13:00.  Cei doi coordonatori doresc sa impartaseasca cu participantii experienta lor in lucrul cu copii si adolescenti, precum si o serie de concepte esentiale initierii practicienilor in educatia prin teatru.
Pe 6 martie va fi prima zi a atelierului KNOWING YOUR RIGHTS AND HERSTORY ( tot din sectiunea „Atelier”), sustinut de Milena Nikolic in spatiul Tranzit.ro, intre orele 10:00 si 22:00 (cu doua pauze). Scopul intalnirilor este acela de a (re)pune in discutie feminismul si diversele sale manifestari in societatea contemporana, cautand solutii pentru a combate inegalitatea de gen, doar aparent eradicata din existentele noastre cotidiene.

11 martie este ultima zi a workshopului coordonat de Milena Nikolic si prima zi 3 DAYS DESIGN. Intre orele 15:00 si 18:00, echipa de la Cluj Makers sustine, in cadrul sectiunii „Schimb”, atelierul 3DD, destinat elevilor de la liceele tehnologice. Intre 11:00 si 16:00, la Bastionul Croitorilor, criticul de teatru si film Miruna Runcan ii invata pe liceeni si pe tinerii pasionati de artele performative sau de cinematografie ARTA DE A FI SPECTATOR - workshop inclus in sectiunea „Atelier”.

Perioada 14 - 19 martie este marcata de sectiunea „Schimb”. Pe 14 martie, la ora 15:00, incep lectiile de Capoeira, care implica, printre altele, muzica, dansuri africane si percutie. Pe 15 martie, lectiile de capoeira se incheie dar de la ora 19:00 si pana la ora 21:00, in spatiul de la Acasa, incepe Atelierul de crosetat, inclus tot in sectiunea „Schimb”. Atelierul de scris fara sa te uiti la tastatura, este programat intre orele 16:00-18:00, pe 16 si 17 martie cand va incepe si Atelier de casting, care se va desfasura intre orele 11:00 si 15:00, la The Box. Pe 18 martie, de la ora 10:00, in spatiul Cluj Makers, se desfasoara Atelierul de design in consumerism, integrat tot in sectiunea „Schimb”. Este, de asemenea, ultima zi in care actorii si regizorii de teatru pot invata la ce sa se astepte in timpul unui casting.

Pe 19 martie la ora 10:00, la ZUG.zone, incepe THE FEEDBACK METHOD (inclus in sectiunea „Atelier”), un workshop menit sa-i familiarizeze pe participanti cu o metoda complexa de a le furniza producatorilor de teatru un feedback cat mai productiv. Printre deplasari de spectacole, documentare si dezbateri, despre care va vom vorbi cat de curand, pe 23 martie incepe atelierul TEATRU FORUM & TEATRU INVIZIBIL (inclus la sectiunea „Atelier”), in cadrul caruia participantii pot deprinde o serie de tehnici si metode specifice Teatrului Oprimatilor. Intalnirile vor avea loc la Fabrica de Pensule, intre orele 10:00 si 15:00.

Atelierele mentionate mai sus fac parte din sectiunea Atelier si sectiunea Schimb doua sectiuni diferite. Sectiunea ATELIER isi propune sa cerceteze si sa sustina abordari pedagogice originale prin intermediul teatrului. Printr-o serie de 5 ateliere, vom sonda procesul de receptare a productiilor artistice, instrumentele specifice formularii unui feedback, lucrul cu o comunitate si balanta dintre etic si estetic din acest demers, folosirea teatrului ca instrument al schimbarii sociale si pasii catre deconstruirea si remodelarea perceptiei vis-a-vis de egalitatea de gen. Prin sectiunea SCHIMB dam ocazia oamenilor care cunosc si stapanesc o practica sau un mestesug sa le impartaseasca cu altii. Am dat un open call pentru oameni care doresc sa fie traineri, sa sustina propriul lor atelier pe o tema aleasa de ei si ii vom ajuta sa il organizeze. Am selectat cinci traineri si le vom creea conditiile necesare pentru a-si sustine atelierele propuse. Dorim sa facem vizibile spatiile si comunitatile creative locale.

***
Focus Atelier
este o platforma de ateliere si dezbateri lansata in luna martie a anului 2015 in Cluj- Napoca. Proiectul are ca scop facilitarea procesului de educare, proces care nu depinde de varsta sau de absolvirea unei anumite etape educationale standardizate. Focus Atelier este conceput si organizat de Asociatia Reciproca si chestioneaza teme din societatea contemporana prin practica si dialog. Participarea la evenimentele Focus Atelier este gratuita.  

Asociatia Reciproca s-a infiintat la inceputul anului 2014 si are ca scop dezvoltarea climatului cultural si cresterea gradului de responsabilitate sociala prin initierea, sustinerea si patronarea activitatilor cu caracter artistic, social si stiintific. Reciproca ii are ca membri fondatori pe Lucia Marneanu (performer si artist plastic), Lorand Maxim (regizor si manager cultural), Leta Popescu (regizor si manager cultural) si Radu Bogdan (producator media ). Acestora li s-au  alaturat Oana Hodade (actrita si dramaturg) si Attila Almási (tehnician).

http://focusatelier.ro/

Contact: asociatia.reciporca@gmail.com